Που οφείλεται η υπερμελάγχρωση;

Οι δυσχρωμίες στο δέρμα μας όπως είναι οι κηλίδες, οι πανάδες, το μέλασμα αλλά και οι υπερμελαγχρώσεις που εμφανίζονται μετά από ακμή ή τραύματα ή και τσιμπήματα εντόμων, μπορεί να μείνουν στο δέρμα για πολύ καιρό. Η υπερμελάγχρωση εκδηλώνεται με πολλές μορφές, αλλά η βασική αιτία είναι πάντα η ίδια: η υπερπαραγωγή μελανίνης, που συνήθως οφείλεται σε φλεγμονή του δέρματος. 

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το τι προκαλεί κηλίδες, πώς να τις διορθώσετε, και τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τον σχηματισμό τους εξ αρχής.
Ανακαλύψτε τη σειρά Mela B3 της La Roche-Posay και βρείτε δερμοκαλλυντικές λύσεις για την υπερμελάγχρωση.

ΜΕΛΑΝΙΝΗ: ΤΟ ΓΕΜΑΤΟ ΧΡΩΜΑ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΑΣ

Για να κατανοήσουμε τι προκαλεί υπερμελάγχρωση, πρέπει πρώτα να εξετάσουμε τον βασικό παράγοντα χρώσης του δέρματος: τη μελανίνη.

Η μελανίνη είναι μια φυσική χρωστική ουσία που υπάρχει στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια, και τους δίνει το χρώμα τους. Παράγεται από κύτταρα που λέγονται «μελανοκύτταρα», μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως «σύνθεση μελανίνης» ή «μελανογένεση». Δεδομένου ότι περισσότερη μελανίνη σημαίνει περισσότερη χρωστική ουσία, το σκούρο δέρμα περιέχει γενικά υψηλότερη συγκέντρωση μελανίνης από ό,τι το ανοιχτόχρωμο δέρμα.
Από μόνη της, η μελανίνη είναι καλή για το δέρμα μας. Κύριος σκοπός της είναι να μας προστατεύει απορροφώντας ακτινοβολία UV και έτσι να  αποτρέπει τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών και την πρόκληση βλάβης στο δέρμα. Όταν το δέρμα δέχεται επίθεση από περιβαλλοντικούς επιθετικούς παράγοντες (π.χ. μέσω της έκθεσης στην ακτινοβολία UV ή στη ρύπανση) ή όταν υπόκειται σε φλεγμονή λόγω ακμής, ατοπικού εκζέματος, ή κάποιου τραύματος, ενεργοποιούνται αυτόματα φλεγμονώδεις μεσολαβητές που δίνουν εντολή στα μελανοκύτταρα να παραγάγουν περισσότερη μελανίνη για επιπλέον προστασία. Γι’ αυτό και είναι λιγότερο πιθανό να καείτε από τον ήλιο όταν έχετε ήδη μαυρίσει: εκτός από μαυρισμένο χρώμα, η επιπλέον μελανίνη παρέχει επίσης στο δέρμα σας ένα έξτρα στρώμα προστασίας ενάντια στις βλαβερές ακτίνες UVB. (Παρ’ όλα αυτά, ανεξάρτητα από τον τόνο του δέρματός σας ή το πόσο έχετε μαυρίσει, πρέπει πάντα να προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο με ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος.)

ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

Το πρόβλημα προκύπτει όταν περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ακτινοβολία UV ή η ρύπανση, ορμονικές μεταβολές ή τραυματισμοί του δέρματος προκαλούν την υπερδραστηριοποίηση των εγγενών αμυντικών μηχανισμών του δέρματος, οδηγώντας σε φλεγμονή και υπερπαραγωγή μελανίνης. Οι πλεονάζουσες χρωστικές μπορεί να συσσωρευθούν ανομοιόμορφα στα κύτταρα της επιδερμίδας με αποτέλεσμα τον σχηματισμό υπερμελαγχρώσεων – επίμονων κηλίδων ή δυσχρωμιών που παραμένουν στο δέρμα ακόμα και μετά την εξάλειψη της αιτίας της φλεγμονής.

ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΜΕΛΑΓΧΡΩΣΗΣ

Πού οφείλεται λοιπόν η υπερμελάγχρωση; Δεν υπάρχει μία μόνο απλή απάντηση, αφού διαφορετικοί τύποι υπερμελάγχρωσης μπορεί να προκληθούν από διάφορους ενδογενείς ή εξωτερικούς παράγοντες. 

Η υπερμελάγχρωση μπορεί να είναι γενετική ή ορμονική· να εξελιχθεί με την ηλικία ή με την έκθεση στον ήλιο· να πυροδοτηθεί από ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές· ή να είναι αποτέλεσμα φλεγμονής μετά από τραυματισμό του δέρματος από ακμή, τσιμπήματα εντόμων, εκδορές, ή αισθητικές διαδικασίες.

Μεταξύ των ποικίλων αιτιών υπερμελάγχρωσης, υπάρχουν μερικοί συνήθεις ύποπτοι που φαίνεται να παρατηρούνται συχνά.

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η υπερμελάγχρωση μπορεί να είναι γενετική. Κάποιες κληρονομικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν υπερμελάγχρωση σε εκτεταμένες περιοχές του δέρματος, ενώ οι ακτινικές ή οι ηλιακές φακές –οι καφέ ή μαύρες κηλίδες που αποκαλούνται και κηλίδες γήρανσης– συχνά είναι οικογενειακό χαρακτηριστικό. Σε τύπους δέρματος με υψηλότερα επίπεδα μελανίνης παρατηρείται επίσης γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη υπερμελάγχρωσης.

ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ

Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών αλλά και των θεραπειών για την ακμή, όπως οι κρέμες και τα χάπια με ρετινοειδή, μπορεί να αυξήσουν τη φωτοευαισθησία του δέρματος, καθιστώντας το πιο ευπαθές στην ανάπτυξη υπερμελάγχρωσης όταν εκτίθεται σε ακτινοβολία UV.

ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ


Παθήσεις όπως το μέλασμα, στο οποίο παρουσιάζεται υπερμελάγχρωση σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο –συνήθως στο πρόσωπο–, είναι πιθανό να εκδηλωθούν όταν η ορμονική ισορροπία του οργανισμού μεταβάλλεται ριζικά. Αυτό εξηγεί γιατί το μέλασμα είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο με την εγκυμοσύνη ή γιατί μερικές φορές προκαλείται από τα αντισυλληπτικά. Η ακμή, η οποία επίσης σχετίζεται με τις ορμόνες, μπορεί να αφήσει στο δέρμα σημάδια που αργότερα εξελίσσονται σε υπερμελαγχρώσεις αν εκτεθούν σε ακτινοβολία UV.

ΜΕΤΑΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΥΠΕΡΜΕΛΑΓΧΡΩΣΗ

Ο τραυματισμός του δέρματος, είτε από την ακμή, είτε από επιφανειακές δερματικές λοιμώξεις είτε από δερματολογικές διαδικασίες όπως τα χημικά πίλινγκ ή οι θεραπείες λέιζερ, είτε από τσιμπήματα εντόμων, εκδορές, ή ακόμα και το ξύρισμα (!), προκαλεί φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση όταν το τραυματισμένο, ερεθισμένο ή φλεγμαίνον δέρμα εκτεθεί σε ακτινοβολία UV. 
Οι τύποι δέρματος με υψηλή περιεκτικότητα σε μελανίνη τείνουν να είναι πιο ευπαθείς στη μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση, η οποία μπορεί να αφήσει επίμονες κηλίδες που μερικές φορές διαρκούν για χρόνια.

Για να αντιμετωπιστεί σωστά η υπερμελάγχρωση, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πρώτα τη βασική αιτία της, ώστε να επιλέξετε τη σωστή θεραπεία για τις κηλίδες και τις δυσχρωμίες σας.

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ UV: Ο ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ

Αν εξετάσουμε τα διάφορα αιτία της υπερμελάγχρωσης, θα δούμε ότι κοινός παρονομαστής όλων είναι η έκθεση στον ήλιο και στην ακτινοβολία UV. 
Η ακτινοβολία UV πυροδοτεί μια φλεγμονώδη αντίδραση στο δέρμα, η οποία οδηγεί τα μελανινοκύτταρα να αυξήσουν την παραγωγή μελανίνης. Οι ακτίνες UVB προκαλούν μια φλεγμονώδη αντίδραση που εκδηλώνεται ως ηλιακό έγκαυμα, ενώ οι ακτίνες UVA παράγουν ελεύθερες ρίζες κάτι που συνεπάγεται οξειδωτικό στρες, οδηγώντας σε χρόνια φλεγμονή που μπορεί επίσης να καταλήξει σε υπερμελάγχρωση. 
Η παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη έκθεση στο φως του ήλιου προκαλεί σε βάθος χρόνου, κηλίδες γήρανσης. Η ακτινοβολία UV είναι επίσης ο εκλυτικός παράγοντας που προκαλεί υπερμελάγχρωση στην περίπτωση φωτοευαισθησίας λόγω κάποιου φαρμάκου αλλά και στην περίπτωση του τραυματισμένου ή ερεθισμένου δέρματος.
Αν θέλετε λοιπόν να αποτρέψετε τις κηλίδες στην πηγή τους, φροντίστε να εφαρμόζετε γενναιόδωρη ποσότητα αντηλιακού ευρέος φάσματος καθημερινά. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!
Ανακαλύψτε τη σειρά Anthelios και μάθετε πώς μπορείτε να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΜΕΛΑΓΧΡΩΣΗΣ

Οι επίμονες κηλίδες και δυσχρωμίες μπορεί να είναι ενοχλητικές, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπως το μέλασμα  ή άλλες σοβαρές μελαγχρωματικές διαταραχές που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο ακόμα και στην αυτοεκτίμηση, στην ψυχολογία και στην ποιότητα ζωής του ατόμου.

Μην χάνετε όμως την ελπίδα σας! Μολονότι δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα που να εξαφανίζουν τις κηλίδες μέσα σε μια νύχτα, υπάρχουν δερμοκαλλυντικές λύσεις με ισχυρά δερματολογικά συστατικά που καταπραΰνουν τον ερεθισμό, φωτίζουν την επιδερμίδα και της δίνουν ομοιομορφία, μειώνουν την ένταση των κηλίδων και αποτρέπουν την υπερπαραγωγή μελανίνης προλαμβάνοντας τον σχηματισμό νέων κηλίδων.

Με καθημερινή χρήση, τα εξειδικευμένα αυτά προϊόντα περιποίησης μπορούν να διορθώσουν αποτελεσματικά τις υπερμελαγχρώσεις, να μειώσουν τις κηλίδες και να κάνουν την επιδερμίδα σας πιο φωτεινή, πιο ομοιόμορφη και πιο λαμπερή μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Μπείτε στο site για να μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τις υπερμελαγχρώσεις.

Μάθετε, επίσης, πώς η πανίσχυρη Νιασιναμίδη και το καινοτόμο συστατικό Melasyl καταπολεμούν τις κηλίδες και τις δυσχρωμίες.