Παρενέργειες Χημειοθεραπείας

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Η χημειοθεραπεία είναι η πιο κοινή, γνωστή και πιο συχνά χρησιμοποιούμενη θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου.

 

Και παρότι η ανοσοθεραπεία κερδίζει συνεχώς έδαφος, δεν μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα είδη καρκίνου, ούτε επιδρά θεραπευτικά σε όλους τους ασθενείς.

 

Η χημειοθεραπεία παραμένει ως εκ τούτου ο «κοινός τόπος» για όλα σχεδόν τα είδη καρκίνου παρά τις γνωστές, και κατά περίπτωση σοβαρές, παρενέργειές της.

 

Αντίθετα από την ακτινοβολία που εφαρμόζεται αυστηρά τοπικά, η χημειοθεραπεία χορηγείται ενδοφλέβια και επιδρά σε όλο τον οργανισμό.

 

Πρόκειται για πανίσχυρα φάρμακα που μπορούν, κατά περίπτωση, να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι ταυτόχρονα σκοτώνουν και αρκετά υγιή…

 

Οι παρενέργειες κατά την διάρκεια και μετά την θεραπεία

 

Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας ξεκινούν συνήθως λίγο μετά την χορήγηση του θεραπευτικού σχήματος και συνεχίζουν ολόκληρες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωσή του.

 

Η ένταση και διάρκεια των παρενεργειών εξαρτάται από το χημειοθεραπευτικό φάρμακο, την ηλικία και την φυσική κατάσταση του ασθενούς.

 

Παρενέργειες εμφανίζονται σε κάθε σύστημα του οργανισμού:

 

• το γαστρεντερικό

• το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά

• τον μυελό των οστών

• την στοματική κοιλότητα

• το αναπαραγωγικό σύστημα.

 

Και αφήνει τα «σημάδια» της:

 

- Στο κυκλοφορικό και

- στο ανοσοποιητικό σύστημα που ελέγχουν ολόκληρο τον οργανισμό και επιδρούν σε όλα τα όργανα του σώματος.

 

Η αναιμία είναι μία βασική παρενέργεια που εμφανίζεται με την ακόλουθη συμπτωματολογία:

 

• Κόπωση

• Ζαλάδα

• Χλωμό δέρμα

• Δυσκολία στην συγκέντρωση

• Αίσθημα κρύου

• Γενική αδιαθεσία.

 

Συνηθισμένη παρενέργεια της χημειοθεραπείας είναι εξάλλου η πτώση της άμυνας του οργανισμού με συνέπεια την επιρρέπεια σε μολύνσεις και λοιμώξεις από ιούς και μικρόβια.

 

Εμφανίζονται επίσης μελανιές στο δέρμα, ρινορραγίες, αίμα στο έμετο και τα κόπρανα από μείωση των αιμοπεταλίων.

 

Παρενέργειες στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια Η απώλεια μαλλιών, φρυδιών και βλεφαρίδων είναι η πιο γνωστή, εμφανής παρενέργεια στα άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

 

Αλλά στο 90% των περιπτώσεων τα μαλλιά ξαναβγαίνουν λίγες εβδομάδες μετά το πέρας των θεραπειών.

 

Το δέρμα υποφέρει επίσης από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας με ξηρότητα, κνησμό και εξανθήματα.

 

Ο γιατρός συστήνει τότε ειδικά προϊόντα ενυδάτωσης που καταπραΰνουντους ερεθισμούς, φροντίζουν το δέρμα και σταματούν την φαγούρα και το «τράβηγμα».

 

Σημαντικό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις εξάλλου να προστατεύεται το δέρμα από την απευθείας έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία με αντηλιακά προϊόντα και άνετα ρούχα.

 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα νύχια, κιτρινίζουν, λεπταίνουν, μεγαλώνουν με πιο αργούς ρυθμούς και σπάνε εύκολα. Το βασικό εδώ είναι να μην προσβληθούν από μύκητες και να αποφευχθούν με κάθε μέσο οι μολύνσεις.

 

Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί συστήνουν στον χημειοθεραπευόμενο ασθενή να αντιμετωπίσει το κάθε σύμπτωμα- παρενέργεια της χημειοθεραπείας μόλις εμφανιστεί ή και προληπτικά ώστε να αποφύγει τις παράλληλες «απώλειες» στην ήδη δύσκολη καθημερινότητά του.