Αντηλιακά για παιδιά & βρέφη: Ποιά να επιλέξετε;

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι ο ζωοδότης ήλιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της υγείας του δέρματος, τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών, και ότι η προστασία από τη βλαβερή ακτινοβολία του είναι απαραίτητη από την βρεφική ηλικία – και για πάντα. Το δέρμα των παιδιών είναι πέντε φορές πιο λεπτό από το δέρμα των ενηλίκων και δεν έχει αναπτύξει πλήρως τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας απέναντι στις ακτίνες UV, γεγονός που κάνει εξαιρετικά ευάλωτο σε βαθιές κυτταρικές βλάβες. Με δεδομένο πως το 50-80% των δερματικών βλαβών που σχετίζονται με τον ήλιο συμβαίνουν στην παιδική και εφηβική ηλικία αλλά και το γεγονός πως ακόμη και ηλιακά εγκαύματα μέχρι την ηλικία των 18 ετών συνδυάζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, η ανάγκη για την σωστή αντηλιακή προστασία της επιδερμίδας των παιδιών και των βρεφών είναι κάτι παραπάνω από ζωτικής σημασίας.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η αντηλιακή προστασία των παιδιών δεν αφορά μόνο στις καλοκαιρινές διακοπές. Τα παιδιά εκτίθενται στις ακτίνες UV όλο το χρόνο κατά τις διάφορες εξωτερικές δραστηριότητές τους, πχ στην παιδική χαρά, στα αθλήματα κλπ.

Μάλιστα τα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο ηλιακό έγκαυμα, ακόμα και όταν δεν εκτίθενται άμεσα στον ήλιο, αφού ακόμα και όταν βρίσκονται στη σκιά, η αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας “βομβαρδίζει” την ευαίσθητη επιδερμίδα τους- για αυτό η προστασία της με το κατάλληλο αντηλιακό, κάθε φορά που βγαίνετε από το σπίτι, είναι παραπάνω από αναγκαία. 

Όταν τα παιδιά βρίσκονται για ώρα στον ήλιο, οι επιπτώσεις αυτής της έκθεσης εξελίσσονται σε δύο επίπεδα: άμεσα, υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης, θερμοπληξίας, ηλιακού εγκαύματος, όμως συμβαίνουν και μακροχρόνιες βλάβες στα δερματικά κύτταρα, οι οποίες δρουν αθροιστικά και κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του δέρματος, με το μελάνωμα να καραδοκεί.

Όμως, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε! Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να ελαχιστοποιηθούν, αρκεί να υιοθετήσετε- και να μεταδώσετε και στα παιδιά σας από νωρίς- κάποιες πολύ απλές συμβουλές προστασίας από τον ήλιο: 

- Αποφύγετε την άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μεταξύ 11:00-16:00 και ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίζουν στη σκιά. Το καλοκαίρι, σκεφτείτε προληπτικά για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει σκιά στην παραλία όπου θα βρεθείτε, παίρνοντας μαζί σας μια ομπρέλα θαλάσσης ή μια σκηνή.

- Φορέστε τους καπέλο με πλατύ γείσο, γυαλιά ηλίου με φακούς που προστατεύουν τα ευαίσθητα μάτια τους από τις ακτίνες UV, μπλουζάκι πάνω από το μαγιό (αν είστε στην παραλία) που θα προστατέψει τον κορμό του ή ρούχα από ειδικά υφάσματα με υψηλό UPF (Παράγοντας Υπεριώδους Προστασίας). Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή της η Deborah S. Sarnoff, MD, Πρόεδρος του The Skin Cancer Foundation, “η κάλυψη με ρούχα είναι ο απλούστερος τρόπος για να κρατήσετε τις ακτίνες UV μακριά από το δέρμα».

- Και βέβαια, προστατέψτε κάθε εκατοστό της ευαίσθητης επιδερμίδας των παιδιών και των βρεφών με το κατάλληλο, ειδικά μελετημένο αντηλιακό το οποίο θα πρέπει να διαθέτει πολύ υψηλό δείκτη προστασίας ευρέος φάσματος. Εφαρμόστε γενναιόδωρη ποσότητα προϊόντος πριν την έκθεση στον ήλιο και μην ξεχνάτε να το ανανεώνετε τακτικά (τουλάχιστον κάθε δύο ώρες), ειδικά αν τα παιδιά μπαινοβγαίνουν στο νερό. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε σημεία που συνήθως περνάνε απαρατήρητα, όπως τα αυτιά, η μύτη, τα χείλη, ο αυχένας, το πίσω μέρος των γονάτων, τα δάχτυλα των ποδιών.

- Πολύτιμη συμβουλή των ειδικών: μάθετε στα παιδιά σας από νωρίς πώς να εφαρμόζουν σωστά το αντηλιακό και γιατί θα είναι ο καλύτερός τους φίλος, για μια ζωή!

Ποια αντηλιακά είναι ιδανικά για βρέφη και παιδιά;

Ακριβώς επειδή στη βρεφική και παιδική επιδερμίδα ο προστατευτικός φραγμός και οι μηχανισμοί άμυνας δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της σύνθεσης που θα εμπιστευτείτε για την αντηλιακή προστασία της (οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση αντηλιακού σε μωρά άνω των 6 μηνών). Στην εξειδικευμένη σειρά Anthelios Dermo-Pediatrics, η La Roche-Posay ακολουθεί τα πιο υψηλά και αυστηρά κριτήρια για την προστασία του ευαίσθητου βρεφικού και παιδικού δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία: οι συνθέσεις είναι μινιμαλιστικές, χωρίς οκτοκρυλένιο, άρωμα και χρωστικές, είναι πολύ ανθεκτικές στο νερό, στον ιδρώτα και στην άμμο, δεν «τρέχουν» και δεν τσούζουν τα μάτια, προσφέρουν πολύ υψηλή προστασία ευρέος φάσματος στο πρόσωπο και το σώμα, και βέβαια έχουν περάσει από τους πιο αυστηρούς δερματολογικούς ελέγχους.

- Το αντηλιακό για βρέφη Anthelios Baby Lotion Dermo Pediatric SPF50+, παρέχει πολύ υψηλή προστασία ευρέος φάσματος για το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα, το βρεφικό δυσανεκτικό δέρμα ή με τάση ατοπίας. Η κατοχυρωμένη τεχνολογία XL-Protect, σε συνδυασμό με την τεχνολογία Netlock, παρέχει πολύ υψηλή προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην προστασία από τις βλάβες που προκαλούν στα δερματικά κύτταρα η ρύπανση και οι υπέρυθρες ακτίνες. Το βούτυρο καριτέ, γνωστό για την ενυδατική και καταπραϋντική δράση του, ενισχύει τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος ενώ το Ιαματικό Νερό La Roche-Posay προσφέρει τις καταπραϋντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητές του.

- Το παιδικό αντηλιακό Anthelios Spray Dermo Pediatrics SPF50+ προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB το ευαίσθητο παιδικό δέρμα, με τάση αλλεργίας στον ήλιο, ενώ ταυτόχρονα προλαμβάνει τις βλάβες που προκαλούνται από τις υπέρυθρες IR-A και τη ρύπανση. Συνδυάζει την τεχνολογία Netlock, που προσφέρει πολύ υψηλή προστασία σε μια αόρατη, μη λιπαρή υφή που δεν «τρέχει» και μένει σταθερή στην επιδερμίδα, με την τεχνολογία XL-Protect, μια κατοχυρωμένη τεχνολογία που μαζί με την πολύ υψηλή προστασία ευρέος φάσματος συμβάλλει στην προστασία από τις βλάβες που προκαλεί η ρύπανση και η υπέρυθρη ακτινοβολία ενώ η γλυκερίνη έρχεται να προσφέρει άμεση αλλά και σε βάθος ενυδάτωση στο παιδικό δέρμα.

- Το Anthelios Dermo-Pediatrics Wet Skin SPF50+ είναι πολύ ανθεκτικό στο νερό και προσφέρει την απαραίτητη πολύ υψηλή προστασία ευρέος φάσματος στην επιδερμίδα των παιδιών, χωρίς να αφήνει λευκά ίχνη. Η τεχνολογία Wet Skin βασίζεται σε ένα υδρόφοβο σύμπλοκο που σχηματίζει ένα φιλμ στην επιφάνεια του δέρματος το οποίο απωθεί το νερό, η κατοχυρωμένη τεχνολογία Mexoryl XL παρέχει πολύ υψηλή προστασία ευρέος φάσματος ενάντια στις ακτίνες UVA και UVB, η γλυκερίνη ενυδατώνει άμεσα και σε βάθος το δέρμα. Το Anthelios Dermo-Pediatrics Wet Skin SPF50+ είναι πολύ αποτελεσματικό ακόμα και σε πολύ βρεγμένο δέρμα και συμβάλλει στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από τις υπέρυθρες Α και τη ρύπανση.

- Πρακτικό και σούπερ αποτελεσματικό, το Anthelios Family Spray SPF50+ είναι ένα αντηλιακό πολύ υψηλής προστασίας, ειδικά μελετημένο για όλη την οικογένεια. Κατάλληλο για το ευαίσθητο δέρμα των ενηλίκων και των παιδιών και πολύ ανθεκτικό στο νερό, στον ιδρώτα και στην άμμο, προλαμβάνει τις βλάβες που προκαλούν οι ακτίνες UVA & UVB, οι υπέρυθρες IR-A και η ρύπανση. Η σύνθεσή του βασίζεται στην κατοχυρωμένη τεχνολογία XL-Protect που συνδυάζεται με την τεχνολογία Netlock παρέχοντας πολύ υψηλή προστασία ευρέος φάσματος ενώ η γλυκερίνη προσφέρει πολύτιμη ενυδάτωση στην επιδερμίδα, άμεσα και σε βάθος. Χωρίς οκτοκρυλένιο και χωρίς άρωμα, δεν «τρέχει», και δεν τσούζει στα μάτια, έχει ultra ελαφριά και αόρατη υφή που απορροφάται αμέσως και δεν αφήνει λευκά ίχνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ