Καρκίνος του Δέρματος

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Φωτοπροστασία από τον Καθηγητή Giuseppe Argenziano MD, Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης Καρκίνος του δέρματος: τι είναι;

 

Υπάρχουν τρεις τύποι βλάβης:

 

Ακτινική υπερκεράτωση και ηλιακή υπερκεράτωση: Αυτές οι πολύ συνηθισμένες βλάβες, δεν είναι καρκίνοι του δέρματος.

 

Πρόκειται για φολιδωτές κρούστες, οι οποίες είναι τραχιές στην αφή και έχουν την τάση να επανέρχονται στην επιφάνεια του δέρματος.

 

Εμφανίζονται έπειτα από παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο.

 

Αποτελούν ένδειξη ότι το δέρμα έχει χάσει τη φυσική του ικανότητα να προστατεύεται από τον ήλιο και τις ακτίνες UV. Ορισμένες από αυτές είναι πιθανό να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.

 

(Βασικοκυτταρικό) Καρκίνωμα: Αντιπροσωπεύει το 90% των καρκίνων του δέρματος και προκαλείται κυρίως από τη συχνή και επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο κατά την ενήλικη ζωή.

 

Έγκαιρη ανίχνευση σημαίνει ότι τα καρκινώματα μπορούν να θεραπευτούν με δεδομένο ότι η εξέλιξή τους είναι πολύ αργή.

 

Το γεγονός ότι τα καρκινώματα κατά κανόνα εμφανίζονται στο πρόσωπο, η καθυστερημένη ανίχνευση ενδέχεται να οδηγήσει σε αντιαισθητικές ουλές.

 

Είναι επομένως σημαντικό να συμβουλεύεστε τον δερματολόγο, εάν έχετε αμφιβολίες.

 

Μελάνωμα: Ο κακοήθης όγκος.

 

Είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος γιατί θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Η εμφάνισή του είναι συνέπεια έντονης και σύντομης έκθεσης στον ήλιο, όπως αυτή που προκαλεί ηλιακό έγκαυμα.

 

Παίρνει τη μορφή καφέ ή μαύρων σημαδιών στο υγιές δέρμα. Και στο 35% των περιπτώσεων, συνδέεται με προϋπάρχοντα σπίλο. Εάν διαγνωστεί στο πρώτο στάδιο της εξέλιξής του, μπορεί να θεραπευτεί πλήρως με φαρμακευτική αγωγή.

 

Επομένως, εάν ανακαλύψετε μια ύποπτη βλάβη, έχει ζωτική σημασία να συμβουλευτείτε δερματολόγο.

 

Τεχνητές ακτίνες UV: Είναι ένας ασφαλής τρόπος μαυρίσματος;

 

Το φυσικό μαύρισμα είναι ένας αμυντικός μηχανισμός κατά των ακτινών UVB. Τα solarium όμως, χρησιμοποιούν τις ανώδυνες αλλά ύπουλες ακτίνες UVA.

 

Οι ακτίνες που δημιουργούν τεχνητό μαύρισμα, ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος και αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

 

Καλές συνήθειες για έκθεση στον ήλιο με ασφάλεια

 

• Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο , τις ώρες με έντονη ηλιοφάνεια: 50-70% των καρκίνων του δέρματος συνδέονται με την υπερβολική έκθεση στις ακτίνες UVA και UVB.

 

• Περιορίστε την έκθεση των παιδιών στον ήλιο: το 80% των βλαβών του δέρματος που προκαλούνται από τον ήλιο δημιουργούνται πριν την ηλικία των 18 ετών.

 

Η φθορά που προξενεί η έκθεση του δέρματος στον ήλιο και στο έντονο φως του ήλιου από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση, οδηγεί στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.

 

• Χρησιμοποιείτε αντηλιακό με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας, που προστατεύει τόσο από τις ακτίνες UVB όσο και από τις UVA, μην ξεχνάτε να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή κάθε δύο ώρες και να φοράτε γυαλιά ηλίου και καπέλο.

 

• Συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο εάν εμφανιστεί κάποια βλάβη στο δέρμα σας ή αν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές σε μια ελιά.

 

Στο μεσοδιάστημα των επισκέψεων στον δερματολόγο, παραμείνετε σε εγρήγορση και ελέγχετε τις ελιές σας χρησιμοποιώντας το εργαλείο ελέγχου σπίλων ΑΒCDE!