Ουλές Ακμής & Δυσχρωμίες: Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Article Read Duration 5 χρόνος ανάγνωσης

Η ακμή μπορεί να αφήσει ουλές και κόκκινες ή καφέ δυσχρωμίες που ίσως σας ρίχνουν την αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να τις προλάβετε ή να τις μειώσετε:

•  μην πειράζετε και μην σπάτε τα σπυράκια·
•  αντικαταστήστε το σαπούνι και τα scrub με ένα απαλό νερό micellar ή έναν αφρό καθαρισμού·
•  προτιμήστε εξειδικευμένα προϊόντα καθημερινής περιποίησης που να συνιστώνται από δερματολόγους, όπως η σειρά EFFACLAR·
•  χρησιμοποιήστε μια μη λιπαρή ενυδατική με SPF, με σύνθεση που να μην προκαλεί ατέλειες·
•  αποφύγετε τα πολύ δυνατά πίλινγκ στο σπίτι με AHA, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό·
•  συμβουλευθείτε δερματολόγο για να δείτε αν το πίλινγκ, η μικροδερμοαπόξεση ή άλλες θεραπείες θα ήταν κατάλληλες για εσάς.

ΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΧΡΩΜΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ: ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ;

Η ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΚΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΕΠΙΜΟΝΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ Η ΚΑΦΕ ΔΥΣΧΡΩΜΙΕΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΔΥΣΧΡΩΜΙΕΣ

Οι ατέλειες της ακμής είναι εστία φλεγμονής και μπορεί να αφήσουν ουλές και δυσχρωμίες. Το δέρμα αντιδρά αυξάνοντας τη ροή του αίματος στην περιοχή, μεταφέροντας λευκά αιμοσφαίρια –τους «στρατιώτες» του οργανισμού μας– για να αποκρούσουν τους «παρείσακτους» και να επιδιορθώσουν τη βλάβη. Δυστυχώς, η έντονη αυτή μάχη μπορεί να συνεχιστεί ακόμα κι αφού υποχωρήσει η ατέλεια, αφήνοντας ένα κόκκινο σημάδι.

ΚΑΦΕ ΔΥΣΧΡΩΜΙΕΣ

Όσο το σώμα μας προσπαθεί να υπερνικήσει την ατέλεια, είναι πιθανό η φλεγμονή να πυροδοτήσει την παραγωγή μελανίνης στο εσωτερικό του δέρματος, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό μιας επίμονης καφέ δυσχρωμίας. Αυτή η δυσχρωμία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μήνες μετά την εξαφάνιση της ατέλειας και είναι πιο κοινή σε πιο σκούρες επιδερμίδες, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε ανοιχτές επιδερμίδες. Στη δερματολογία, αυτός ο τύπος δυσχρωμίας ονομάζεται μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση.

ΟΥΛΕΣ ΑΚΜΗΣ

Ουλή σχηματίζεται εκεί όπου μια βαθιά ατέλεια παρουσιάζει σοβαρή φλεγμονή, με αποτέλεσμα τα ένζυμα να «τρώνε» τα εσωτερικά δομικά στοιχεία του δέρματος, όπως το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Το δέρμα παράγει ουλώδη ιστό για να επουλώσει τη βλάβη. Έτσι, δημιουργείται ένα όχι και τόσο όμορφο βαθούλωμα στην επιφάνεια του δέρματος: εσείς μπορεί να το λέτε… κρατήρα, αλλά οι δερματολόγοι το λένε ατροφική ουλή.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ ΑΚΜΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ Ή ΚΑΦΕ ΔΥΣΧΡΩΜΙΩΝ
 
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΙΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ

Όσον αφορά στις ουλές ακμής, η πρόληψη είναι καλύτερη (και φθηνότερη!) από τη θεραπεία, καθώς οι δερματολογικές διαδικασίες που περιγράφονται παρακάτω έχουν σημαντικό κόστος.

Αν όμως θέλετε να απαλλαγείτε από ουλές ακμής και κόκκινες ή καφέ δυσχρωμίες στο πρόσωπο ή την πλάτη, δείτε παρακάτω τον λεπτομερή οδηγό μας.

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΠΙΛΙΝΓΚ, ΟΠΩΣ ΠΙΛΙΝΓΚ ΜΕ TCA
 
Μια δημοφιλής λύση ενάντια στις ουλές ακμής είναι το πίλινγκ με TCA (τριχλωροξικό οξύ). Οποιοδήποτε πίλινγκ με συγκέντρωση άνω του 10% θεωρείται δερματολογικού επιπέδου, κάτι που σημαίνει ότι φτάνει πιο βαθιά από την επιδερμίδα (την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος). Το πίλινγκ με TCA είναι σχεδιασμένο να προάγει τη σύνθεση νέου κολλαγόνου, ενός τύπου πρωτεΐνης που συμβάλλει στην επανόρθωση του δέρματος και στη βελτίωση της όψης του. Αυτά τα πίλινγκ ευνοούν την κυτταρική ανανέωση, αφήνοντας το δέρμα πιο διαυγές και πιο λαμπερό. Τα καλά νέα είναι επίσης ότι βοηθούν και με τις ήπιες ουλές ακμής –αν και απαιτείται ένα διάστημα αποθεραπείας μετά τη διαδικασία έως ότου αναρρώσει το δέρμα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι πίλινγκ, οπότε συζητήστε τον με τον δερματολόγο σας για περισσότερες συμβουλές. Για σοβαρές ουλές ακμής, διαβάστε παρακάτω για πιο επεμβατικές θεραπείες όπως το λέιζερ αναδόμησης.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΛΕΪΖΕΡ

Ο δερματολόγος σας θα σας μιλήσει πιο αναλυτικά για τις θεραπείες λέιζερ, αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι είναι αποτελεσματικές σε ουλές ακμής και κόκκινες ή καφέ δυσχρωμίες. Οι θεραπείες λέιζερ μπορεί να είναι «επεμβατικές» ή «μη επεμβατικές». Ο πρώτος τύπος θεραπείας εξαερώνει το δέρμα πάνω και γύρω από την ουλή αποκαλύπτοντας μια νέα περιοχή λείου δέρματος, ενώ ο δεύτερος τύπος διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου. Ωστόσο, οι θεραπείες λέιζερ δεν έχουν αποτέλεσμα σε όλους τους τύπους ουλών. Μια ειδική κατηγορία ουλών, οι ουλές «ice pick», που είναι στενές και εμβυθισμένες, είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Όποιος κι αν είναι ο τύπος των ουλών σας, θα πρέπει να συζητήσετε διεξοδικά τις προσδοκίες σας με έναν ειδικό και να ενημερωθείτε διεξοδικά για το πιθανό αποτέλεσμα.
 
ΑΛΛΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Άλλες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση ουλών ακμής περιλαμβάνουν τη μικροδερμοαπόξεση, η οποία χρησιμοποιεί μικροσκοπικούς κρυστάλλους για να «αμμοβολήσει» την ανώτερη στοιβάδα του δέρματος. Υπάρχει ένα διάστημα αποθεραπείας, αλλά, καθώς το δέρμα επουλώνεται, βελτιώνεται και η όψη των ουλών. Ωστόσο, πρέπει να δίνεται προσοχή στους πιο σκούρους και ευαίσθητους τύπους δέρματος.

ΠΙΛΙΝΓΚ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: ΧΡΗΖΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά προϊόντα απολέπισης. Όλος αυτός ο ενθουσιασμός είναι δελεαστικός, όμως σας συνιστούμε να αποφύγετε τα πολύ δυνατά πίλινγκ όπως αυτά με υψηλές συγκεντρώσεις α-υδροξυ-οξέων (AHA), καθώς μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή ακόμα και να επιδεινώσουν τις κόκκινες και καφέ δυσχρωμίες. Από την άλλη, τα πίλινγκ μικροαπολέπισης που περιέχουν ήπια οξέα όπως LHA βελτιώνουν την υφή του δέρματος, διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και βοηθούν στην υποχώρηση των ουλών ακμής. Δοκιμάστε την EFFACLAR Astringent Lotion για μια πιο ήπια εναλλακτική.
 
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΟΥΛΕΣ ΑΚΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΣΧΡΩΜΙΕΣ

Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τον σχηματισμό ουλών ακμής και δυσχρωμιών. Πρώτον και κυριότερον: μην πειράζετε, μην ζουπάτε και μην σπάτε σπυράκια! Αυτό θα επιδεινώσει τη φλεγμονή και θα εξαπλώσει τη μόλυνση. Επίσης, όσο δελεαστικό κι αν σας φαίνεται να το ρίξετε στα scrub για να ξεφορτωθείτε πιο γρήγορα τα σπυράκια, στην πραγματικότητα τα σκληρά προϊόντα καθαρισμού είναι πιθανό να εντείνουν τη φλεγμονή που ευθύνεται για τον σχηματισμό ουλών και κόκκινων ή καφέ δυσχρωμιών.

Τέλος, να θυμάστε ότι ο ήλιος είναι κάθε άλλο παρά ωφέλιμος για τις δυσχρωμίες. Διεγείρει την παραγωγή μελανίνης που ευθύνεται για τις καφέ δυσχρωμίες, ενώ μπορεί πραγματικά να φουντώσει τις κόκκινες δυσχρωμίες. Φροντίστε να εντάξετε την αντιηλιακή προστασία στο πρόγραμμα περιποίησής σας, με ένα προϊόν όπως το EFFACLAR Duo(+) SPF30. Δείτε παρακάτω για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την πρόληψη των ουλών ακμής και των δυσχρωμιών.

Σε ό,τι αφορά την καθημερινή περιποίηση, φροντίστε να ακολουθείτε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα κατά της ακμής και να χρησιμοποιείτε εξειδικευμένα προϊόντα που να καταπολεμούν τις ατέλειες. Η La Roche-Posay έχει αναπτύξει τη σειρά EFFACLAR, ειδικά για τη φροντίδα του δέρματος με τάση ακμής.

•  Καθαρίστε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα με το EFFACLAR Micellar Water ή το EFFACLAR Cleansing Foaming Gel.
  Απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματός σας με την EFFACLAR Astringent Lotion που περιέχει LHA για καθημερινή μικρο-απολέπιση.
  Μην τσιγκουνεύεστε την ενυδατική –χρησιμοποιήστε όμως ένα μη λιπαρό προϊόν–, καθώς η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για βέλτιστη επούλωση. Το EFFACLAR Duo (+) ενυδατώνει το δέρμα, ενώ ταυτόχρονα προλαμβάνει και αντιμετωπίζει τις καφέ και κόκκινες δυσχρωμίες.
  Η ακτινοβολία UV εντείνει τις ουλές και τις δυσχρωμίες, γι’ αυτό μην ξεχνάτε το SPF σας. Επιλέξτε ένα αντιηλιακό που να εξασφαλίζει ματ αποτέλεσμα και να μην φράσσει τους πόρους προκαλώντας ατέλειες, όπως το Anthelios Oil Correct SPF50+. Εφαρμόζετέ το καθημερινά.

Όπως πάντα, μην διστάσετε να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για συμβουλές σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα που σχετίζεται με την ακμή.