Βλάβες δέρματος και ηλιοθεραπεία: πώς σχετίζονται

Η έλξη που ασκεί πάνω μας ο ήλιος, δεν είναι τυχαία, αφού είναι πηγή ζωής για ολόκληρο τον πλανήτη και, φυσικά, για τον άνθρωπο. Σε μικρές δόσεις, ο ήλιος έχει ευεργετική επίδραση στη διάθεσή μας καθώς είναι η ιδανική θεραπεία για κάποιες μορφές εποχικής κατάθλιψης, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο και στην παραγωγή Βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή ασβεστίου και την υγεία των οστών. Για να απολαύσουμε αυτά τα ζωτικής σημασίας οφέλη του ήλιου, δεκαπέντε λεπτά έκθεσης την ημέρα σε αυτόν είναι αρκετά, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί.  Αν παρασυρθούμε και αφεθούμε στην αγκαλιά του για περισσότερη ώρα, χωρίς την κατάλληλη αντηλιακή προστασία, ο ήλιος γίνεται επικίνδυνος και προκαλεί σημαντικές βλάβες στο δέρμα άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου.

Άμεσα, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία δίχως τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης, μπορεί να προκαλέσει: 

-  Ηλιακό έγκαυμα. Οι ακτίνες UVB προκαλούν βλάβες που οδηγούν σε φλεγμονές, πρήξιμο, φουσκάλες, πόνο. Το ηλιακό έγκαυμα δεν είναι μόνο μια πολύ επώδυνη κατάσταση - δημιουργεί και τις προϋποθέσεις εμφάνισης μελανώματος σε βάθος χρόνου, καθώς όπως δείχνουν οι έρευνες ακόμη και 1  σοβαρό ηλιακό έγκαυμα πριν την ηλικία των 20 ετών αρκεί για να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Η προστασία σας: Τα αντηλιακά νέας γενιάς περιέχουν φίλτρα που απορροφούν τις ακτίνες UV προκειμένου να τις εμποδίσουν να εισχωρήσουν στην επιδερμίδα και να προκαλέσουν βλάβες. Φροντίστε το αντηλιακό σας να έχει υψηλό ή πολύ υψηλό δείκτη προστασίας από την ακτινοβολία UVB (το γνωστό SPF).

-  Φωτοαλλεργία. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία μόλις η επιδερμίδα έρθει σε επαφή με τον ήλιο, αντιδρά με κοκκινίλες, κνησμό, εξανθήματα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί σε κάποιες περιπτώσεις, η ακτινοβολία UV, προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση που εκδηλώνεται με τα παραπάνω συμπτώματα.

Η προστασία σας: Για να προλάβετε την εμφάνιση φωτοαλλεργίας, χρειάζεστε ένα ασφαλές αντηλιακό για το πρόσωπο αλλά και τις περιοχές του σώματος που μένουν ακάλυπτες στον ήλιο. Θα πρέπει να είναι ειδικά μελετημένο ακόμα και για την πιο ευαίσθητη επιδερμίδα, με πολύ υψηλή προστασία από τις ακτίνες UVA, της ULTRA μακρές UVA και τις UVB. Όλα τα αντηλιακά της σειράς Anthelios είναι ιδανικά και για το πιο ευαίσθητο δέρμα – προτιμήστε τις συνθέσεις χωρίς άρωμα όπως το Anthelios UVMUNE 400 Invisible Fluid SPF50+ με λεπτόρρευστη υφή ή το Anthelios UVMUNE 400 Hydrating Cream SPF50+ με βελούδινη υφή κρέμας, οι οποίες προσφέρουν προστασία από UVB, UVA και ULTRA μακρές UVA, έχουν αόρατο τελείωμα, είναι πολύ ανθεκτικές σε νερό, ιδρώτα και άμμο, δεν τσούζουν τα μάτια.

-  Δυσχρωμίες, οι οποίες περιλαμβάνουν καφέ κηλίδες, μέλασμα ή λεύκη. Καθώς οι ακτίνες UVB διεισδύουν στην επιδερμίδα, διεγείρουν τα μελανινοκύτταρα να παράξουν μελανίνη, την χρωστική που λειτουργεί ως φυσική άμυνα του δέρματος απέναντι στον ήλιο, στην οποία οφείλεται το μαύρισμα. Όταν αυτή η διαδικασία διαταράσσεται, η παραγωγή της μελανίνης βγαίνει εκτός ελέγχου και η κατανομή της γίνεται ανομοιόμορφη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καφέ κηλίδες και πανάδες.

Η προστασία σας: Αντηλιακή προστασία, πρόληψη και διόρθωση είναι οι βασικές ανάγκες της επιδερμίδας απέναντι στην υπερμελάγχρωση και αυτό ακριβώς είναι σχεδιασμένο να προσφέρει σε καθημερινή βάση το Anthelios Pigment Correct SPF50+. Αυτή η νέα γενιά αντηλιακής φροντίδας προστατεύει από τη φωτογήρανση που προκαλείται από την καθημερινή έκθεση στον ήλιο, και παράλληλα διορθώνει αποτελεσματικά τα σημάδια υπερμελάγχρωσης με δερματολογικά ενεργά συστατικά (ProceradTM+ Νιασιναμίδη) και τις μεταλλικές χρωστικές που περιέχει.

Ακμή. Αν και υπάρχει η φήμη ότι ο ήλιος «στεγνώνει» την λιπαρή επιδερμίδα και την κάνει ομοιόμορφη, στην πραγματικότητα συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Μπορεί προσωρινά, μετά την έκθεση στον ήλιο, τα σημάδια της ακμής να είναι λιγότερο εμφανή, όμως πολύ γρήγορα η επιδερμίδα αντιδρά παράγοντας ακόμα περισσότερο σμήγμα, προκειμένου να καταπολεμήσει την αφυδάτωση. Επιπλέον, ο ήλιος προκαλεί πάχυνση στην επιφανειακή στοιβάδα της παγιδεύοντας εκεί το σμήγμα και δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων. 

Η προστασία σας: Καθημερινή αντηλιακή προστασία και φροντίδα, με μια σύνθεση ειδικά μελετημένη για την επιδερμίδα με τάση ακμής, όπως το Anthelios Oil Correct SPF50+. Αυτή η νέα γενιά αντηλιακής φροντίδας, προστατεύει από την φωτογήρανση ενώ παράλληλα τα δερματολογικά ενεργά συστατικά που περιέχει (Σαλικυλικό οξύ, Νιασιναμίδη, Ψευδάργυρος, AirliciumTM), συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ατελειών.

Φωτοευαισθησία η οποία προκαλείται από ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές, που κάνουν την επιδερμίδα να αντιδρά όταν εκτίθεται στο φως (πχ η ισοτρετινοίνη). Αυτό που συμβαίνει στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι ότι η UV ακτινοβολία δημιουργεί αλλαγές στη δομή της φαρμακευτικής ουσίας, που πυροδοτούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία οδηγεί στην εμφάνιση έντονης φλεγμονής στην επιδερμίδα.

Η προστασία σας: Αν βρίσκεστε υπό μια φαρμακευτική αγωγή που προκαλεί φωτοευαισθησία, θα πρέπει να προστατεύετε οποιοδήποτε σημείο της επιδερμίδας σας εκτίθεται στον ήλιο με ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας από τις UVB και τις UVA. 
 
-  Φωτο-ανοσοκαταστολή. Οι ακτίνες UV μειώνει την ανοσολογική απόκριση  του δέρματος. Αυτό, μπορεί να είναι ευεργετικό στην περίπτωση των αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η ατοπική δερματίτιδα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα βγαίνει εκτός ελέγχου. Μπορεί όμως και να αποβεί βλαπτικό, όπως στην περίπτωση του επιχείλιου έρπητα όπου η έκθεση στον ήλιο μπορεί να πυροδοτήσει την επανεμφάνισή του, καθώς μειώνει τη δράση των κυττάρων του ανοσοποιητικού που κρατούν υπό έλεγχο τον ιό.

Η προστασία σας: Καθημερινή χρήση αντηλιακού ευρέος φάσματος για το πρόσωπο με υψηλό δείκτη προστασίας αλλά και αντηλιακού για τα χείλη, αν υποφέρετε από επιχείλιο έρπη.

Οι επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία δεν είναι μόνο οι άμεσες, που συνήθως είναι ορατές. Οι βαθιές κυτταρικές βλάβες που προκαλούν οι ακτίνες UV λειτουργούν αρθοιστικά, φέρνοντας σε βάθος χρόνου την επιδερμίδα αντιμέτωπη με την πρόωρη γήρανση και, σε σοβαρές περιπτώσεις, τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

-  Φωτογήρανση: οι ακτίνες UVA καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τα βασικά δομικά «υλικά» του δέρματος, οδηγώντας σταδιακά σε απώλεια ελαστικότητας και σφριγηλότητας αλλά και στη δημιουργία ρυτίδων. Οι ακτίνες UVB προκαλούν διαταραχές στη διαδικασία παραγωγής και ομοιόμορφης κατανομής της μελανίνης στην επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καφέ κηλίδες και θαμπάδα. Αυτό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε, είναι πως η ηλιακή ακτινοβολία υπάρχει πάντα γύρω μας, ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες, και δρα σιωπηλά κατά της ομορφιάς και της υγείας της επιδερμίδας.

Η προστασία σας: Η καθημερινότητα στα αστικά κέντρα φέρνει την επιδερμίδα αντιμέτωπη με δύο σοβαρούς εχθρούς: τον ήλιο και τη ρύπανση που προκαλεί οξειδωτικό στρες. Για αυτό είναι απαραίτητη η καθημερινή αντηλιακή φροντίδα της με ένα «έξυπνο» προϊόν που μαζί με υψηλή προστασία από τις ακτίνες UVA/UVB, έχει και διορθωτική δράση στα σημάδια γήρανσης- αυτό ακριβώς είναι το “προφίλ” του Anthelios Age Correct SPF50: προσφέρει αντηλιακή προστασία ευρέος φάσματος με τη νέα τεχνολογία CELLOX-B3 Τech με Mexoryl XL, περιορίζει την προσκόλληση ρύπων στην επιδερμίδα και προστατεύει από το οξειδωτικό στρες. Συγχρόνως διορθώνει τα ήδη υπάρχοντα σημάδια γήρανσης με ενεργά δερματολογικά συστατικα όπως το Υαλουρονικό Οξύ χαμηλού μοριακού βάρους, η Νιασιναμίδη, η Phe-Resorcinol.

Καρκίνος του δέρματος:  Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η έκθεση στον ήλιο είναι η πιο σοβαρή αιτία εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, ο οποίος διακρίνεται σε δύο βασικούς τύπους: το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, την πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου του δέρματος, και το μελάνωμα, την πιο επικίνδυνη μορφή του. Τα καλά νέα είναι πως, όταν εντοπιστούν νωρίς, το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος είναι αντιμετωπίσημες – για αυτό ο τακτικός έλεγχος από τον δερματολόγο είναι απαραίτητος. Και βέβαια, η πρόληψη είναι η καλύτερη άμυνα: η καθημερινή χρήση αντηλιακού ευρέος φάσματος με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας είναι απαραίτητο να αποτελεί τη νούμερο 1 προτεραιότητα στο skincare, χειμώνα- καλοκαίρι, ώστε η επαφή σας με τον ήλιο να γίνεται με ασφάλεια.

Στον ήλιο με... σωματοφύλακες!
Όλα όσα αναφέραμε αναλυτικά πιο πάνω δεν αφορούν μόνο στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα – η επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο έχει την ίδια ανάγκη για υψηλή προστασία ευρέος φάσματος, σε κάθε εκατοστό της που έρχεται σε επαφή μαζί του! 

Στη σειρά Anthelios θα βρείτε αντηλιακά νέας γενιάς και για το σώμα, όπως:

Το Anthelios Wet Skin SPF50+  , ένα αντηλιακό για το βρεγμένο δέρμα. Αυτό το αόρατο τζελ δημιουργεί ένα υδρόφοβο φιλμ την επιφάνεια του δέρματος που απωθεί το νερό ενώ η πολύ υψηλή προστασία SPF50+ διατηρείται ακόμα και όταν εφαρμόζεται σε βρεγμένο δέρμα. 
-  Το Anthelios Eco-Conscious Hydrating Lotion SPF50+ για ευαίσθητο και αντιδραστικό στον ήλιο δέρμα. Η τεχνολογία Netlock στη σύνθεσή του “κλειδώνει” τα φίλτρα UV σε ένα εξαιρετικά λεπτό φιλμ το οποίο δημιουργεί ένα ισχυρό δίκτυο κάλυψης που προσφέρει πολύ ανθεκτική, σταθερή, μη λιπαρή προστασία που σέβεται τη θάλασσια ζωή. Επιπλέον, το νέας γενιάς, οικολογικό σωληνάριό του είναι κατασκευασμένο από χαρτόνι, μειώνοντας έτσι το πρωτογενές πλαστικό κατά 45%. 
-  Το Anthelios Body Mist SPF50+ για πολύ υψηλή προστασία στη ευαίσθητη επιδερμίδα. Αυτό το αόρατο mist απορροφάτα γρήγορα και αφήνει ένα στεγνό τελείωμα πούδρας. Είναι ιδανικό για την απαραίτητη ανανέωση του αντηλιακού όχι μόνο στην παραλία αλλά και μέσα στην πόλη, καθώς δεν χρειάζεται άπλωμα με τα χέρια, ενώ ο σχεδιασμός του επιτρέπει συνεχή ψεκασμό και εφαρμογή, ακόμα και ανάποδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ