Το ατοπικό έκζεμα και η αντιμετώπιση του

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Το ατοπικό έκζεμα, που ονομάζεται και ατοπική δερματίτιδα, αποτελεί μια χρόνια και αλλεργική κατάσταση που εμφανίζεται με κόκκινες πλάκες και κνησμό.

 

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την καταπράυνση του κνησμού πρέπει να αποκατασταθεί η προστατευτική λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού.

 

Συμπτώματα

 

«Περίεργο» δέρμα στο πρόσωπο

 

Ατοπικό έκζεμα σημαίνει πολύ ξηρό δέρμα, κυρίως στο πρόσωπο, που προκαλεί τραβήγματα και κνησμό. Επίσης, μπορεί να εμφανίζει φολίδες και ορισμένες φορές άγριες κόκκινες πλάκες.

 

Ο μόνιμος ερεθισμός, η ενόχληση και η αίσθηση ότι έχεις «περίεργο» δέρμα κάνουν την κατάσταση αφόρητη. Βεβαίως, όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται στο πρόσωπο, επηρεάζουν σημαντικά τόσο την προσωπική ευεξία, όσο και την κοινωνική συμπεριφορά.

 

Αιτίες

 

Μια χρόνια κατάσταση υπό έλεγχο

 

Χρόνιο και αλλεργικό, το ατοπικό έκζεμα εμφανίζεται σε άτομα με σχετική γενετική προδιάθεση. Όταν το δέρμα έχει έλλειψη σε λιπίδια, ο φραγμός του αλλοιώνεται και έτσι καθίσταται ευάλωτο σε ερεθισμούς και αλλεργιογόνα.

 

Τα ακάρεα σκόνης, η γύρη, τα ζώα και η ρύπανση αποτελούν εξωγενείς παράγοντες που μπορούν προκαλέσουν συμπτώματα ατοπικού εκζέματος.

 

Αντιμετώπιση

 

Προτεραιότητα: καταπράϋνση του κνησμού

 

Ενώ το ξύσιμο μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά τον ερεθισμό, ουσιαστικά το μόνο που κάνει είναι να διατηρήσει το ατοπικό έκζεμα, διότι επιδεινώνει την αλλοίωση του δέρματος. Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ατοπίας είναι σημαντικό να καταπραΰνουμε τον κνησμό.

 

Πρέπει να υιοθετήσετε ορισμένες σημαντικές πρακτικές:

 

· Πλύνετε το πρόσωπό σας με προϊόν καθαρισμού κατά των ερεθισμών εμπλουτισμένο με λιπίδια

 

· Χρησιμοποιήστε καθημερινά ένα μαλακτικό σώματος: θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του υδρολιπιδικού μανδύα, στην αναδόμηση του επιδερμικού φραγμού και στον περιορισμό της εισχώρησης στοιχείων ερεθισμού

 

· Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα με ιαματικό νερό για να καταπραΰνετε τον κνησμό, να καθαρίσετε το δέρμα και να προλάβετε δευτερογενείς μολύνσεις.

 

Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας, που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το ατοπικό έκζεμα.