Ερεθισμένο δέρμα: αντιμετώπιση

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Τα πολλά πρόσωπα του ευαίσθητου δέρματος

 

Χρόνο με τον χρόνο, η κοινότητα του ευαίσθητου δέρματος συνεχίζει να μεγαλώνει.

 

Τα blogs και τα vlogs που είναι αφιερωμένα στο θέμα, έχουν εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά, ενώ σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι πλέον επηρεάζει περίπου το 60% των ανθρώπων.

 

Ωστόσο, παρόλο που το ευαίσθητο δέρμα αποτελεί πλέον πλειοψηφία, συχνά δεν το κατανοούμε πλήρως.

 

Γιατί συμβαίνει αυτό;

 

Ευαίσθητο δέρμα: μια συχνά αόρατη πάθηση

 

Το ευαίσθητο δέρμα δύσκολα διαγιγνώσκεται, ακόμα και από επαγγελματίες, για έναν πολύ απλό λόγο: καθορίζεται από αυτό που αισθάνονται οι γυναίκες , όχι από αυτό που βλέπει ο γιατρός στην κλινική.

 

Από τη σκοπιά της γυναίκας, το ερεθισμένο δέρμα είναι μια οδυνηρή καθημερινή πραγματικότητα. Το δέρμα εκδηλώνει φαγούρα, τσιμπάει, φουντώνει και καίει, αντιδρώντας στο περιβάλλον, στη διατροφή ή στα προϊόντα καθημερινής φροντίδας.

 

Από τη σκοπιά του δερματολόγου, το ευαίσθητο δέρμα ίσως δείχνει ελαφρώς κόκκινο ή ξηρό, η εμφάνισή του όμως είναι φυσιολογική.

 

Πιστεύετε, λοιπόν, ότι έχετε ευαίσθητο δέρμα… αλλά τι είδους; Η ευαισθησία στο δέρμα δεν είναι μόνο μία, αλλά περιλαμβάνει ένα ολόκληρο φάσμα.

Όταν γνωρίζετε σε ποιον τύπο ευαίσθητου δέρματος ανήκετε, είναι το πρώτο βήμα για να συμφιλιωθείτε με το δέρμα σας και να υιοθετήσετε ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στη διάγνωσή σας.

 

Το διαδραστικό εργαλείο Sensitest αποτελεί έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο για να ανακαλύψετε σε ποιο σημείο του φάσματος της ευαισθησίας βρίσκεται το δέρμα σας.

 

Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας σήμερα κιόλας. Το Sensitest χρησιμοποιεί μια σειρά απλών ερωτήσεων για να ταιριάξει την ευαισθησία σας με μια από τις παρακάτω διαβαθμίσεις:

 

Ευαίσθητο: περιστασιακά αντιδρά σε προϊόντα ή σε περιβαλλοντικές αλλαγές.

 

Με τάση ερυθρότητας: κοκκινίζει και φουντώνει αντιδρώντας σε ορισμένες τροφές, στο αλκοόλ ή σε αλλαγές θερμοκρασίας.

 

Αντιδραστικό: αντιδρά συχνά τόσο σε προϊόντα όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

 

Ατοπικό: υποφέρει από παθήσεις, όπως έκζεμα ή δερματίτιδα εξ επαφής.

 

Αλλεργικό: αντιδρά σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα, σε προϊόντα καθημερινής φροντίδας και στο περιβάλλον.

 

Όποια και αν είναι η δική σας διαβάθμιση ευαισθησίας, το Sensitest υποδεικνύει τα προϊόντα καθημερινής φροντίδας που ταιριάζουν καλύτερα στο δέρμα σας για να διαχειριστείτε τις εξειδικευμένες ανάγκες του. Η δερματολογική πραγματικότητα του ευαίσθητου δέρματος

 

Τι μπορεί να πυροδοτήσει τις αντιδράσεις του ευαίσθητου δέρματος;

 

Γενικά, οι συνήθεις επιβαρυντικοί παράγοντες εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες σύμφωνα με τα στοιχεία από σημαντικές μελέτες που διεξάχθηκαν από τη La Roche Posay συνολικά σε περισσότερες από 6.000 καταναλώτριες σε 8 διαφορετικές χώρες.

 

Περιβαλλοντικοί παράγοντες (50,8%)*: οι αλλαγές στη θερμοκρασία ή την υγρασία μπορεί να προκαλέσουν έντονη δυσφορία, όπως επίσης η έκθεση στον ήλιο, η ρύπανση και η έκθεση στη γύρη.

 

Προϊόντα περιποίησης (55,1%)*: ορισμένα περιέχουν πιθανά ερεθιστικά συστατικά, όπως αρώματα ή χρωστικές. Το νικέλιο είναι ένα σύνηθες αλλεργιογόνο που βρίσκεται σε πολλά καλλυντικά.

 

Ενδογενείς παράγοντες: το ψυχολογικό στρες (34,7%)* όπως επίσης οι επιλογές του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, οι πικάντικες τροφές ή το αλκοόλ, μπορούν να εξωθήσουν το ευαίσθητο δέρμα να αντιδράσει με ερυθρότητα και δυσφορία.

 

*Παρατηρητική μελέτη χρήσης του προϊόντος Toleriane Ultra από 3.800 ασθενείς σε 8 χώρες.

 

Πραγματικά, τι προκαλεί το ευαίσθητο δέρμα;

 

Η αρχική αιτία βρίσκεται στο αμυντικό σύστημα του ίδιου του δέρματος που δεν λειτουργεί σωστά. Το υγιές δέρμα διαθέτει έναν προστατευτικό φραγμό που ονομάζεται υδρολιπιδικό φιλμ, το οποίο λειτουργεί σαν ασπίδα για να αποτρέπει τα βακτήρια και τους ερεθιστικούς παράγοντες να φτάσουν στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος.

 

Η αμυντική αυτή ασπίδα συγκρατεί επίσης την υγρασία και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σφριγηλότητας, της ελαστικότητας και πάνω απ' όλα της άνεσης του δέρματος! Στο ευαίσθητο δέρμα, ο φραγμός αυτός είναι αποδυναμωμένος, με αποτέλεσμα να αφήνει το δέρμα ευάλωτο σε «βλαπτικούς» παράγοντες, όπως επίσης σε αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας.

Υπερεκτεθειμένο σε βακτήρια, ερεθιστικούς παράγοντες και περιβαλλοντικές αλλαγές, το δέρμα νομίζει ότι κινδυνεύει και στέλνει σήματα συναγερμού που οδηγούν σε έξαψη, κάψιμο και τσίμπημα.

 

Γιατί το δέρμα αντιδρά τόσο έντονα;

 

Το δέρμα διαθέτει ένα απίστευτο δίκτυο νεύρων με δώδεκα περίπου απολήξεις ανά εκατοστό. Στο ευαίσθητο δέρμα, αυτές οι νευρικές απολήξεις είναι υπερευαίσθητες, εκπέμποντας σημαντικά περισσότερα σήματα κινδύνου στον εγκέφαλο σε σύγκριση με τα νεύρα στο κανονικό δέρμα.

 

Στην ουσία, τα νεύρα μεταφράζουν τα φυσιολογικά ερεθίσματα σαν βλαβερά, οδηγώντας σε αισθήματα δυσφορίας με το παραμικρό.

 

Πώς μπορείτε να μειώσετε την ευαισθησία του δέρματος;

 

Κατ' αρχάς, μην απελπίζεστε! Μπορείτε να μειώσετε την ευαισθησία του δέρματος.

 

Επειδή δεν είναι ίδια όλα τα ευαίσθητα δέρματα, η εξειδικευμένη καθημερινή σας φροντίδα θα πρέπει να βασίζεται στη διάγνωσή σας από το Sensitest.

Ωστόσο, κάποιες γενικές συμβουλές ταιριάζουν σε όλους τους τύπους:

 

• Εξαλείψτε τους επιβαρυντικούς παράγοντες. Κρατήστε ένα ημερολόγιο για τους παράγοντες που προκαλούν τα συμπτώματά σας -τροφές, αλκοόλ, κλιματισμός- και προσπαθήστε αν μπορείτε, να τους αποφύγετε.

 

•Μην απογυμνώνετε τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος με σκληρά προϊόντα, όπως τα αλκαλικά σαπούνια.Τα καλύτερα καθαριστικά για το ευαίσθητο-ερεθισμένο δέρμα είναι ένα απαλό γαλάκτωμα ή νερό micellaire που εφαρμόζονται με βαμβάκι.