Kαλύτερο δέρμα στη θεραπεία του καρκίνου

Συμβουλές φροντίδας του δέρματος για την βελτίωση της ποιότητας ζωής

Διαχείριση των σημαδιών & ουλών σε ασθενείς με καρκίνο

Μοιράσου αυτό το άρθρο

  • 305
  • Facebook

Αν έχετε καρκίνο, ίσως χρειαστεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση ή σε διαδικασία Port-a-Cath® (PAC) και να αντιμετωπίσετε έπειτα το πρόβλημα των ουλών. Οι ουλές μπορεί να είναι κόκκινες και πολύ ορατές κατά τους μήνες μετά το χειρουργείο, οι περισσότερες όμως θα εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου.


Πώς να καλύψετε φυσικά και τοπικά μια ουλή

  • 1Αν η ουλή είναι λεπτή, επίπεδη και ελαφρώς κόκκινη, είναι πιθανό να αρκεί η τοπική εφαρμογή ενός διορθωτικού μέικαπ, όπως το Toleriane Teint Fluid. Αν η ουλή είναι πιο παχιά, πιο μεγάλη, με υπομελάγχρωση ή υπερμελάγχρωση, ή βρίσκεται σε εμφανές σημείο του σώματός σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διορθωτικό προϊόν, όπως το Tolériane Compact Corrective Foundation. Για πιο αποτελεσματική διόρθωση, εφαρμόστε το προϊόν με ένα επίπεδο πινέλο μέικαπ, ώστε να καλυφθούν όλες οι σχισμές.
  • 2Είναι καλύτερο να επιλέξετε μια απόχρωση ανάμεσα στο χρώμα της ουλής και το χρώμα του υγιούς δέρματος.
  • 3Συνιστάται να εφαρμόζετε το προϊόν δουλεύοντάς το κάθετα στο δέρμα, ώστε να μην τραβάτε το δέρμα γύρω από την ουλή, κάτι που θα τονίσει ακόμα περισσότερο την ανάγλυφη όψη του.
  • 4Σετάρετε το μέικαπ με μια ματ πούδρα με μεταλλικές χρωστικές, όπως το Tolériane Teint Mineral Foundation.Ταμπονάρετε απαλά με ένα χαρτομάντηλο, ώστε να απορροφηθεί η περίσσεια του μέικαπ.
  • 5Εφαρμόστε λίγο σπρέι ιαματικού νερού της La Roche-Posay πάνω από το μέικαπ και αφήστε το δέρμα σας να στεγνώσει φυσικά. Αυτό θα του εξασφαλίσει πιο φυσικό look με μεγαλύτερη διάρκεια.

Λάβετε υπόψη ότι, λόγω του όγκου τους, είναι πιο δύσκολο να καλύψετε τις υπερτροφικές ή χηλοειδείς ουλές.

Η συμβουλή της Carine

Ο στόχος είναι περισσότερο να βελτιώσετε την εμφάνιση της ουλής παρά να την εξαφανίσετε πλήρως. Το πολύ βαρύ μέικαπ θα κάνει την ουλή να φαίνεται ακόμα πιο έντονη. Οι ουλές «ωριμάζουν» μέχρι τον 18ο μήνα περίπου. Να θυμάστε ότι πρέπει να ελέγχετε τακτικά την απόχρωση των διορθωτικών προϊόντων σας, για να εξασφαλίζετε φυσικό αποτέλεσμα.  Η όψη της ουλής θα αλλάζει συνεχώς επί ενάμιση χρόνο, μέχρι τελικά να σταθεροποιηθεί.

Αντηλιακή προστασία

Η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη κατά τη διαδικασία επούλωσης των ουλών. Για να αποφύγετε την υπερμελάγχρωση, πρέπε να προστατεύετε την ουλή σας με προϊόντα με SPF 50+ , για τουλάχιστον 2 χρόνια.
Ιδανικά, η ουλή σας πρέπει να γίνει επίπεδη, να αρχίσει να λευκαίνει μέχρι το στάδιο «ωρίμανσης» και έπειτα, να επανέλθει σταδιακά στο χρώμα του δέρματος.
Οι άνθρωποι με σκούρο ή πολύ σκούρο δέρμα πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τη φωτοπροστασία, καθώς η περιοχή της ουλής θα αποκτήσει πολύ σκούρο χρώμα και θα εμφανίσει κηλίδες.

Μακιγιάζ

Δέρμα

Με μερικές πρακτικές συμβουλές, θα βοηθήσετε το δέρμα σας να παραμείνει υγιές κατά τη διάρκεια των θεραπειών σας. Είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μακιγιάζ για να δώσετε ομοιομορφία και να φωτίσετε το δέρμα σας, μειώνοντας ταυτόχρονα τα σημάδια κούρασης και τις ατέλειες.

Περιποίηση δέρματος και μαλλιών

Αντηλιακή προστασία

Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στο φως του ήλιου. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο ενός σοβαρού ηλιακού εγκαύματος, γι' αυτό συνιστάται να αποφεύγετε γενικώς την έκθεση στον ήλιο.

Θεραπείες για τον καρκίνο και δέρμα

Ποιότητα ζωής

«Η φροντίδα του σώματός σας είναι ένας τρόπος να αλλάξετε την ψυχολογία σας απέναντι στον καρκίνο.» Ο Δρ Pierre Saltel, διευθυντής και ψυχίατρος στην πτέρυγα ψυχο-ογκολογίας του Κέντρου Léon Bérard στη Λυών της Γαλλίας, μοιράζεται μαζί μας τις γνώσεις και την εμπειρία του σχετικά με τον ψυχολογικό αντίκτυπο των δερματικών ανεπιθύμητων ενεργειών των θεραπειών κατά του καρκίνου.