Αίτια Ακμής: Η πόλη, ο ήλιος, το στρες και η ρύπανση

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Οι κάτοικοι της πόλης είναι αγχωμένοι, κοιμούνται λίγο και προσπαθούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, γι' αυτό και η επιδερμίδα τους συνήθως έχει θαμπή όψη και σημάδια κούρασης.

 

Γνωρίζεις, όμως, ότι το περιβάλλον της πόλης μπορεί να επιδεινώσει και την ακμή;

 

Μάθε πώς ήλιος, το νέφος και το στρες συμμαχούν ενάντια στην επιδερμίδα σου και δες μερικές συμβουλές σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσεις την ακμή!

 

Η ρύπανση μπορεί να εισχωρήσει στο δέρμα

 

Ένας από τους σημαντικότερους επιβαρυντικούς παράγοντες για το δέρμα των ατόμων που ζουν σε πόλη είναι η ρύπανση.

 

Τα μικροσωματίδια σκόνης PM 2,5 μπορούν να διαπεράσουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος και να προκαλέσουν χάος. Πυροδοτούν μια αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία ξεκινά με οξείδωση του σμήγματος στην επιφάνεια του δέρματος και ακολουθείται από αυξημένη παραγωγή σμήγματος και αύξηση της κερατινοποίησης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερα νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος.

 

Συμπέρασμα; Τα μαύρα στίγματα χειροτερεύουν, ενώ μπορεί να εμφανιστούν νέες ατέλειες.

 

Όλοι μιλούν για τους κινδύνους της ρύπανσης, γνωρίζουν, όμως, τι είδους καθημερινή φροντίδα βοηθά το δέρμα να αμυνθεί; Ο ειδικές υφές που εμποδίζουν τα σωματίδια ρύπων να κολλούν στο δέρμα και να επιφέρουν βλαβερές συνέπειες είναι μια καλή αρχή.

 

Αντίθετα με το τι πιστεύεις, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιδεινώσει την ακμή! Η ακτινοβολία UV είναι ακόμη ένας εχθρός της ομορφιάς (ναι, μια ηλιόλουστη ημέρα μπορεί να έχει και μειονεκτήματα!).

 

Ένας μύθος που επικρατεί σχετικά με τις ατέλειες είναι ότι το φως του ήλιου είναι σωτήριο για το δέρμα με τάση ακμής. Λάθος! Βραχυπρόθεσμα, μπορεί το μαύρισμα να κάνει την επιδερμίδα σου να φαίνεται πιο ομοιόμορφη, αλλά στη συνέχεια η ξηρότητα που προκαλείται από τον ήλιο κάνει το δέρμα να παράγει υπερβολική λιπαρότητα.

 

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πάχυνση της ανώτερης στοιβάδας του δέρματος φράσσει τους πόρους και εμποδίζει την απομάκρυνση του σμήγματος.

 

Συμπέρασμα; Ο ήλιος μεταβάλλει τη συμπεριφορά του δέρματος, αυξάνοντας την τάση του να εμφανίζει ατέλειες.

 

Το δέρμα χρειάζεται εξειδικευμένη προστασία από τις ακτίνες UV.

 

Ποιο είναι το πρώτο βήμα;

 

Προστασία UV ευρέος φάσματος που να καλύπτει την ακτινοβολία UVA και UVB. Επιλέξτε προϊόντα με λεπτόρρευστη, μη λιπαρή και μη φαγεσωρογόνο υφή.

 

Το άγχος επιβαρύνει το δέρμα με τάση ακμής Φορτωμένο πρόγραμμα, εξετάσεις ή προθεσμίες, ανταγωνιστικό περιβάλλον...

 

Παρατήρησες ποτέ ότι η επιδερμίδα σου χειροτερεύει όταν δυσκολεύει το πρόγραμμά σου;

 

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο σ’ εσένα: επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα υψηλά επίπεδα άγχους και στη σοβαρότητα της ακμής(1).

 

Η αλήθεια είναι ότι οι γιατροί δεν έχουν ακόμη εντοπίσει πώς ακριβώς επιδρά το άγχος, όμως πιστεύεται ότι σημαντικό ρόλο παίζουν οι ορμόνες του άγχους, οι οποίες κάνουν τους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν επιπλέον λιπαρότητα, καθιστώντας το δέρμα πρόσφορο έδαφος για ατέλειες.

 

Συμπέρασμα; Δεν φταίει η φαντασία σας: το άγχος πραγματικά πυροδοτεί την ακμή.

 

Όσον αφορά το άγχος της ζωής στην πόλη, ο καθένας πρέπει να βρίσκει τον δικό του τρόπο να διατηρεί την ηρεμία του: μια βόλτα με φίλους, μια επίσκεψη στο γυμναστήριο ή απλώς ένα διάλειμμα από τον υπολογιστή.

 

Βρες λίγο χρόνο για τον εαυτό σου και το δέρμα σου θα σας ευγνωμονεί!

 

(1) Acta Derm Venereol. 2007;87

(2):135-9. Study of psychological stress, sebum production and acne vulgaris in adolescents. Yosipovitch G, Tang M, Dawn AG, Chen M, Goh CL, Huak Y, Seng LF.

 

Το άρθρο αυτό παρέχει γενικές πληροφορίες. Συμβουλέψου το δερματολόγο σου πριν ξεκινήσεις ή δοκιμάσεις κάποια νέα πρακτική