Έκθεση στον ήλιο και υπερμελάγχρωση

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Ουλές ακμής, κηλίδες ηλικίας, μέλασμα…

 

Η υπερμελάγχρωση έχει πολλές διαφορετικές μορφές, αλλά το αποτέλεσμα είναι, κατά βάση, το ίδιο: περιοχές του δέρματος που αποκτούν πιο σκούρο χρώμα από το περιβάλλον δέρμα, λόγω της περίσσειας μελανίνης που συσσωρεύεται στις στοιβάδες του δέρματος.

 

Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που δίνει στο δέρμα το χρώμα του· όταν λοιπόν τα επίπεδά της αυξάνονται ραγδαία ή αναπτύσσονται άνισα, οι συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν από τον ακανόνιστο τόνο του δέρματος και μερικές ενοχλητικές καφέ κηλίδες, μέχρι εκτεταμένες σκούρες περιοχές που μοιάζουν με μάσκα προσώπου.

 

Το 1/3 των γυναικών κινδυνεύουν να παρουσιάσουν υπερμελάγχρωση

 

Μολονότι η υπερμελάγχρωση είναι ακίνδυνη, μπορεί να είναι αντιαισθητική και, σε κάποιες περιπτώσεις, να προσθέσει χρόνια στο πρόσωπό σας. Τα γονίδια, η ηλικία και οι ορμόνες είναι παράγοντες που ο καθένας παίζει τον δικό του ρόλο στην εμφάνισή της, όμως το νούμερο ένα αίτιο για την ανάπτυξη κάθε τύπου της πάθησης αυτής είναι η έκθεση στον ήλιο. Η ακτινοβολία του ήλιου (ακτίνες UVA and UVB rays) και το ορατό φως προκαλούν τη συσσώρευση περίσσειας μελανίνης στο δέρμα, η οποία μετατρέπεται σε κηλίδες και σκούρες περιοχές.

Επομένως, η καλή αντιηλιακή προστασία είναι το πιο δυνατό σας όπλο για να κρατήσετε τις κάθε άλλο παρά καλοδεχούμενες αυτές δυσχρωμίες μακριά από το δέρμα σας.

Μάθετε παρακάτω για τις διαφορετικές μορφές υπερμελάγχρωσης, τα αίτια που τις προκαλούν, καθώς και συμβουλές για την πρόληψη και την αντιμετώπισης της συνήθους αυτής πάθησης.

 

ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

 

Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν ανωμαλίες στη χρώση του δέρματός τους. Αυτές οφείλονται συνήθως στον συνδυασμό του ήλιου με τη γήρανση και τα γονίδια, ο οποίος διαταράσσει τον μηχανισμό παραγωγής μελανίνης. Η περίσσεια μελανίνης συσσωρεύεται στις στοιβάδες του δέρματος, με αποτέλεσμα τον ανομοιόμορφο τόνο του δέρματος, τον αποχρωματισμό και τις σκούρες κηλίδες. Παρά το γεγονός ότι συχνά μοιάζουν μεταξύ τους, αυτές οι «πανάδες», όπως αποκαλούνται μερικές φορές, χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με την υποβόσκουσα αιτία τους.

 

Μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση

 

Το κόκκινο σημάδι από εκείνο το σπυράκι που σπάσατε την προηγούμενη εβδομάδα εξαφανίστηκε επιτέλους, αλλά τη θέση του πήρε μια σκούρα κηλίδα που δεν λέει να φύγει με τίποτα. Κατά πάσα πιθανότητα, η κηλίδα αυτή είναι μεταφλεγμονώδης μελάγχρωση, η οποία εμφανίζεται όταν ένα τραύμα ή μια φλεγμονή –όπως η ακμή– αναγκάζει το δέρμα να παραγάγει περίσσεια μελανίνης σε μια συγκεκριμένη περιοχή· όταν, αργότερα, το σημάδι αυτό εκτεθεί στην ακτινοβολία UV, αποκτά πιο σκούρο χρώμα.

Υπερμελάγχρωση μπορεί να προκληθεί και από τις μεταχειρουργικές ουλές και άλλες πηγές δερματικής φλεγμονής, αν η πληγείσα περιοχή δεν προστατευθεί σωστά από τον ήλιο.

 

Κηλίδες ηλικίας

 

Οι ατελείωτες ώρες ηλιοθεραπείας στην παραλία και τα πολλά γεύματα σε βεράντες εστιατορίων έκαναν, τελικά, την παρουσία τους αισθητή αφήνοντας στο δέρμα σας σκούρες κηλίδες ή ανομοιόμορφο τόνο. Τα ανεπιθύμητα αυτά σουβενίρ των περασμένων καλοκαιρινών διακοπών, γνωστά ως ηλιακή φακή ή κηλίδες ηλικίας, εμφανίζονται συνήθως μετά από χρόνια συχνής και παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο. Η εμφάνισή τους είναι προειδοποιητικό σημάδι ότι το «ηλιακό κεφάλαιό» σας έχει φτάσει στα όριά του, με αποτέλεσμα το δέρμα σας να μην μπορεί πια να υπερασπιστεί σωστά τον εαυτό του απέναντι στις βλαβερές επιπτώσεις των ακτινών UV.

 

Φακίδες

 

Πιστεύετε ότι τα πυρόξανθα μαλλιά και το αλαβάστρινο δέρμα σας, με τα χαμηλά επίπεδα μελανίνης, λειτουργούν κάπως σαν την κάρτα Βγες Από Τη Φυλακή στη Monopoly και θα σας γλυτώσουν από τις αντιαισθητικές δυσχρωμίες; Ξανασκεφτείτε το.

 

Οι εφηλίδες ή φακίδες είναι μια μορφή υπερμελάγχρωσης που απαντάται συχνά στους ανθρώπους με λευκό δέρμα, ιδίως όσους έχουν φυσικά κόκκινα μαλλιά, μολονότι κάποιες φορές εμφανίζεται και σε άλλους τύπους δέρματος. Οφειλόμενες συνήθως στα γονίδια, είναι συνήθως πιο αισθητές το καλοκαίρι και ξεθωριάζουν τον χειμώνα, ενώ εντείνονται και με την ηλικία.

 

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ & ΗΛΙΟΣ

 

Ίσως έχετε ακούσει για την «αφηρημάδα της εγκυμοσύνης» ή τη «λάμψη της εγκυμοσύνης». Γνωρίζατε όμως ότι η υπερμελάγχρωση συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των αλλαγών που πρέπει να περιμένετε μαζί με τον ερχομό του παιδιού σας; Το μέλασμα ή «μάσκα εγκυμοσύνης» είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται όταν το σώμα σας αρχίζει να παράγει οιστρογόνα με εντατικούς ρυθμούς ανταποκρινόμενο στο γεγονός ότι… μεγαλώνει μέσα σας ένας άνθρωπος!

Το μέλασμα εμφανίζεται συνήθως στον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης, ενώ μερικές φορές προκαλείται από φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια.Αυτό το κύμα ορμονών πυροδοτεί την απότομη αύξηση της σύνθεσης μελανίνης, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση καφέ ή γκρι-καφέ κηλίδων στο μέτωπο, τα μάγουλα ή την περιοχή του άνω χείλους.

Δεδομένου ότι το δέρμα τους περιέχει εκ φύσεως περισσότερες χρωστικές, οι γυναίκες με κανονικό και σκούρο δέρμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπερμελάγχρωσης, η οποία, ωστόσο, ενδέχεται να εμφανιστεί ακόμα και σε γυναίκες με ανοιχτόχρωμα μαλλιά και μάτια.

Αν οι κηλίδες αυτές είναι πολλές και εκτεταμένες, το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει, ενίοτε,—σωστά μαντέψατε—με μάσκα.

Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης μελάσματος. Και μόνο και μόνο επειδή ο ήλιος δεν λάμπει πάνω από το κεφάλι σας, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε ασφαλής. Ακόμα κι όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος, οι ακτίνες UV που εκπέμπονται από τον ήλιο αρκούν για να διεγείρουν την παραγωγή μελανίνης και να πυροδοτήσουν το μέλασμα. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να προστατεύετε καθημερινά το δέρμα σας με αντιηλιακό.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

 

Παίξτε άμυνα.

 

Ο ήλιος είναι τελικά ο ένοχος που μετατρέπει την υπερβολική συσσώρευση μελανίνης σε μέλασμα ή σκούρες κηλίδες, οπότε κάντε το αντιηλιακό αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού σας προγράμματος περιποίησης.

 

Εφαρμόζετέ το κάθε πρωί, όπως κι αν είναι ο καιρός, και επιλέξτε ένα αντιηλιακό ευρέος φάσματος με πολύ υψηλό SPF50 + που να παρέχει προστασία ενάντια τόσο στις ακτίνες UVA όσο και στις UVB, εμπλουτισμένο, κατά προτίμηση, με χρωστικές υψηλής κάλυψης για ταυτόχρονη προστασία και από το ορατό φως (link to Anthelios Pigmentation).

 

Αν συνεχίζετε να εκτίθεστε στον ήλιο, μην ξεχνάτε να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του κάθε 2 ώρες.

 

Αν είστε έγκυος ή πιστεύετε ότι τα αντισυλληπτικά έχουν κάνει το δέρμα σας επιρρεπές στο μέλασμα, φορέστε ένα καπέλο με πυκνή ύφανση, καθώς και ρούχα για να προστατεύσετε τα χέρια, τα πόδια και το άνω τμήμα του στέρνου σας.

 

Φωτεινότητα και λάμψη

 

Ενισχύστε τα αποτελέσματα της αντιηλιακής σας φροντίδας με ένα προϊόν περιποίησης κατά των δυσχρωμιών, όπως το Pigmenclar, που θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των υπαρχουσών σκούρων κηλίδων και θα εμποδίσει την επιδείνωσή τους.

Εφαρμόζετέ το καθημερινά και ανελλιπώς—οι κηλίδες υπερμελάγχρωσης αναπτύσσονται σε βάθος χρόνου, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε συνεπής.

 

Μιλήστε σε έναν ειδικό

 

Σε περίπτωση αμφιβολίας, ένας δερματολόγος θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τον τύπο υπερμελάγχρωσης που έχετε και θα σας υποδείξει τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης. Στην περίπτωση ηλιακών κηλίδων, μπορεί να συστήσει εναλλακτικές επιλογές θεραπείας, όπως λέιζερ, το πήλιγνκ ή η κρυοθεραπεία.

 

“Ήμουν αποφασισμένη να αποφύγω το μέλασμα τη δεύτερη φορά!”

 

Επειδή έχει ξανθά μαλλιά και ανοιχτόχρωμα μάτια, η Marie υπέθεσε ότι δεν κινδύνευε από το μέλασμα. Σε ένα ταξίδι στη Βρετάνη, κατά τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης της, συνειδητοποίησε ότι έκανε λάθος. «Μολονότι χρησιμοποιούσα αντιηλιακό, ξύπνησα ένα πρωί και παρατήρησα μια καφέ γραμμή, σαν λεκέ από καφέ, πάνω από τα χείλη μου! Κατέληξα με ένα πολύ σοβαρό μέλασμα, το οποίο διήρκεσε σε όλη την εγκυμοσύνη μου και ακόμα και μετά τη γέννηση του παιδιού. Πέρυσι, όταν έμεινα έγκυος στο δεύτερο παιδί μου, αποφάσισα να κάνω τα πάντα για να μην πάθω το ίδιο! Επισκέφθηκα μια δερματολόγο, η οποία μου εξήγησε ότι τα συμπτώματα σχετίζονται με τις ορμόνες και ότι, κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτική και να αποφεύγω την έκθεση στον ήλιο. Μου συνέστησε να φοράω καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντιηλιακό με SPF 50 —εν ολίγοις, να προστατεύω το δέρμα μου από τον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακολούθησα τις συμβουλές της και ευτυχώς το μέλασμα δεν εμφανίστηκε ξανά!