Αντηλιακή προστασία και ογκολογικές θεραπείες

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Οι θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και η ανοσοθεραπεία, μπορεί να πυροδοτήσουν αλλαγές στο δέρμα, οι οποίες είναι γνωστές σαν δερματικές παρενέργειες.

 

Οι αλλαγές αυτές είναι συνήθεις: τα 2/3 των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο παρουσιάζουν δερματικές παρενέργειες.

 

[1] Οι παρατηρούμενες αλλαγές εξαρτώνται από την εκάστοτε θεραπεία και τη μοναδική ανταπόκριση του οργανισμού κάθε ασθενούς σε αυτή.

 

Οι θεραπείες για τον καρκίνο ενδέχεται να προκαλέσουν στο δέρμα ξηρότητα, ερυθρότητα και τραχύτητα.

 

Άλλη μια συχνή παρενέργεια είναι η υπερμελάγχρωση (η εμφάνιση καφέ δυσχρωμιών στο δέρμα).

 

Οι περισσότερες δερματικές παρενέργειες είναι αναστρέψιμες μετά το πέρας της θεραπείας. Για τη φροντίδα του ευάλωτου δέρματός σας κατά την απαιτητική αυτή περίοδο, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε ήπια δερμοκαλλυντικά προϊόντα περιποίησης.

 

Μια από τις σημαντικότερες πτυχές της περιποίησης αυτής είναι η προστασία από τον ήλιο.

 

Θεραπείες για τον καρκίνο & ήλιος: Φίλοι ή Εχθροί;

 

Η διαίσθησή σας μπορεί να σας λέει ότι μια μέρα στον ήλιο θα ήταν ιδανικός τρόπος να χαλαρώσετε και να περάσετε λίγο πολυπόθητο χρόνο στον «έξω κόσμο», για να τονώσετε την ευεξία και τη διάθεσή σας.

 

Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι πολλές θεραπείες για τον καρκίνο κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στο φως του ήλιου, κάτι που ονομάζεται φωτοευαισθησία Ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα, η έκθεση στην ακτινοβολία UV μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα ή επιδείνωση των δερματικών παρενεργειών. Ο ήλιος δεν είναι απαγορευτικός, αλλά πρέπει να γνωρίζετε τους κινδύνους και να προστατεύετε το δέρμα σας αναλόγως.

 

Συμβουλές αντιηλιακής προστασίας για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο

 

Από την αρχή της θεραπείας σας έως και έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωσή της, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προστασία ευρέος φάσματος ενάντια τόσο στις ακτίνες UVA όσο και στις UVB. Το αντιηλιακό προϊόν που θα επιλέξετε θα πρέπει να παρέχει προστασία τουλάχιστον SPF 50+

 

Αν έχετε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε σε ποιο ακριβώς σημείο έγινε αυτή, καθώς ολόκληρη αυτή η περιοχή θα είναι εξαιρετικά επιρρεπής στο ηλιακό έγκαυμα, ιδίως κατά τον πρώτο χρόνο μετά τη θεραπεία. Ομοίως, οι χειρουργικές ουλές είναι εξίσου ευαίσθητες στον ήλιο και υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσουν υπερμελάγχρωση (σκούρο χρώμα). Φροντίστε λοιπόν να τις κρατάτε καλυμμένες ή πολύ καλά προστατευμένες.

 

Επίσης, να θυμάστε ότι οι ακτίνες UVA μπορούν να διαπεράσουν το γυαλί και τα σύννεφα -άρα, είναι απαραίτητη η καθημερινή προστασία του δέρματός σας, ακόμα κι αν κάθεστε πίσω από το παράθυρο ή αν δεν έχει ηλιοφάνεια.

 

Αν ετοιμάζεστε να βγείτε έξω:

 

  1. Κρατήστε το δέρμα σας χαρούμενο: Προτιμήστε υποαλλεργικά προϊόντα, δοκιμασμένα και σχεδιασμένα για ανθρώπους με εξαιρετικά ευπαθές δέρμα. Βρείτε υφές που να προσφέρουν ευχάριστη αίσθηση κατά την εφαρμογή, καθώς θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τα προϊόντα αυτά σε καθημερινή βάση (Link to Anthelios KA).

  2. Απλώστε γενναιόδωρη ποσότητα: Εφαρμόστε το αντιηλιακό σας προϊόν μετά την ενυδατική, απλώνοντας σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των αυτιών, του λαιμού και του αυχένα, των παλαμών και των πελμάτων. Επαναλάβετε την εφαρμογή κάθε 2 ώρες.

  3. Η σκιά είναι σύμμαχός σας: Αν σας καλέσουν σε κάποια υπαίθρια εκδήλωση, βεβαιωθείτε εκ των προτέρων ότι θα υπάρχει σκιά. Ειδάλλως, μην διστάσετε να πάρετε μαζί τη δική σας (μια ομπρέλα είναι απόλυτα φορητή!).

  4. Έχετε τον νου σας στο ρολόι: Αποφύγετε να βγαίνετε έξω από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ., όταν ο ήλιος είναι πιο ισχυρός.

  5. Καλυφθείτε, για να κρατήσετε το δέρμα σας δροσερό: Φορέστε προστατευτικά ρούχα από βαμβάκι ή φυσικές ίνες (μακρυμάνικο μπλουζάκι, παντελόνι, κλπ.) και ένα καπέλο με μεγάλο γείσο.

 

3 περιοχές που συχνά ξεχνάμε:

 

Μάτια: Σε ποιον δεν πηγαίνει ένα κομψό ζευγάρι γυαλιών ηλίου με προστασία UVA-UVB! Αφήστε που το περίγραμμα των ματιών είναι μια από τις συνηθέστερες περιοχές του δέρματος όπου αναπτύσσεται καρκίνος του δέρματος… Προστατεύστε το λοιπόν με ένα προϊόν υψηλής ανοχής που δεν τρέχει στα μάτια και δεν προκαλεί τσούξιμο.

Χείλη: Χρησιμοποιήστε ένα balm χειλιών με SPF ή ένα εξειδικευμένο αντιηλιακό προϊόν για τα χείλη.

Κεφάλι: Πολλές θεραπείες για τον καρκίνο προκαλούν τριχόπτωση. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψετε πόσο οδυνηρό μπορεί να αποδειχθεί ένα ηλιακό έγκαυμα στο τριχωτό της κεφαλής! Μια περούκα μπορεί να σας κάνει να ζεσταθείτε κάτω από τον ήλιο, αλλά ένα βαμβακερό μαντήλι θα αποτελέσει πολύτιμο –και πολύχρωμο– σύμμαχό σας στην αντιηλιακή προστασία, ενώ ένα καπέλο με πλατύ γείσο θα σας εξασφαλίσει λίγη δροσερή σκιά. Αν το γυμνό δέρμα του τριχωτού σας εκτίθεται στον ήλιο, επιλέξτε ένα προϊόν πολύ υψηλής προστασίας ενάντια στις ακτίνες UVA & UVB. Ένα αόρατο mist με ευχάριστη υφή είναι ιδανική επιλογή για την ευαίσθητη αυτή περιοχή του δέρματος.

 

[1] Ετήσια Έκθεση INCA 2015.