Ακμή Εφήβων: Λύσεις & Αντιμετώπιση

Article Read Duration 3 χρόνος ανάγνωσης

Η εφηβική ακμή οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία και έχουν ως αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πολύ πιο λιπαρό. Με τις κατάλληλες θεραπείες και τη σωστή καθοδήγηση, η ακμή μπορεί να θεραπευτεί, επομένως μην διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές από τον γιατρό σας ή έναν δερματολόγο.
 
•  Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα περιποίησης κατάλληλο για λιπαρό και με τάση ακμής δέρμα. 
•  Ο γιατρός σας μπορεί να σας γράψει ειδικές κρέμες με συστατικά όπως ρετινοειδή ή υπεροξείδιο του βενζολίου.
•  Για περιπτώσεις πιο σοβαρής ακμής, μπορεί να σας συνταγογραφήσει από του στόματος αντιβιοτικά ή ισοτρετινοΐνη.
•  Η συμμόρφωση με τη συνταγογραφούμενη θεραπεία είναι το κλειδί για την επιτυχία της.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΕΦΗΒΙΚΗ ΑΚΜΗ;

Γνωρίζατε ότι η ακμή επηρεάζει σχεδόν το 80% των εφήβων; Δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία! Επομένως, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ακμής, σίγουρα δεν είστε μόνοι. Ποια είναι όμως η βασική αιτία της εφηβικής ακμής; Όλα έχουν να κάνουν με την εφηβεία και τις συναφείς ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό.

Στην εφηβεία, τα γεννητικά όργανα (οι όρχεις στα αγόρια και οι ωοθήκες στα κορίτσια) αρχίζουν να παράγουν διαφορετικές ορμόνες. Μια ομάδα ορμονών είναι τα λεγόμενα ανδρογόνα, και το πιο διάσημο μέλος της είναι η τεστοστερόνη. Τα ανδρογόνα έχουν σημαντική επίδραση στο σώμα: τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, διεγείρουν την ανάπτυξη τριχοφυΐας στο σώμα και αυξάνουν τη μυϊκή και οστική μάζα. Στα αγόρια, τα υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων ευθύνονται επίσης για το «σπάσιμο» της φωνής και την ανάπτυξη τριχοφυΐας στο πρόσωπο.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις των ανδρογόνων στο δέρμα, αυτά επικοινωνούν απευθείας με τους σμηγματογόνους αδένες, λέγοντάς τους να παράγουν περισσότερα έλαια. Ως αποτέλεσμα, κατά την εφηβεία, παρουσιάζεται λιπαρότητα στο πρόσωπο και συχνά στην πλάτη, και οι πόροι του δέρματος φράσσονται από ένα μείγμα σμήγματος και νεκρών κυττάρων. Στη συνέχεια, σχηματίζονται διάφοροι τύποι ατελειών, από μαύρα στίγματα και φλύκταινες μέχρι βαθιές, επώδυνες κύστες.

ΤΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΑΚΜΗ;

Σας προβληματίζουν οι ατέλειές σας και ψάχνετε λύση; Συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον δερματολόγο σας, για να μάθετε περισσότερα για τα αίτια της εφηβικής ακμής και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει τοπικά ρετινοειδή, όπως αδαπαλένιο, για μείωση του σχηματισμού μαύρων στιγμάτων. Για δράση ενάντια σε ορισμένα από τα μικρόβια που ευθύνονται για τις φλεγμονώδεις ατέλειες, συνταγογραφείται υπεροξείδιο του βενζολίου. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, συνταγογραφούνται από του στόματος αντιβιοτικά όπως δοξυκυκλίνη. Για πολύ σοβαρές και ανθεκτικές μορφές ακμής, προτείνεται η θεραπεία με ισοτρετινοΐνη (Accutane). Σε κάθε περίπτωση, οι δερματολόγοι τονίζουν την ανάγκη για τακτική παρακολούθηση, ενώ η συμμόρφωση –δηλαδή το να ακολουθείτε ευλαβικά τη θεραπεία– είναι το κλειδί για την επιτυχία.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΑΚΜΗ;

Οι δερματολόγοι πραγματοποιούν ειδικές θεραπείες στην κλινική για αντιμετώπιση της εφηβικής ακμής. Η ακμή μπορεί να είναι μη φλεγμονώδης, με τους πόρους του δέρματος να φράσσονται από πολλούς φαγέσωρες (μαύρα στίγματα) και μικροκύστες. Σε αυτή την περίπτωση, το δέρμα πρέπει να υποβληθεί σε δερματολογικό καθαρισμό. Πρόκειται για μια απλή, ανώδυνη διαδικασία που πραγματοποιείται στην επιφάνεια του δέρματος για την εξαγωγή των μαύρων στιγμάτων και των μικροκυστών. Αυτό ενισχύει την αποτελεσματικότητα της συνταγογραφούμενης θεραπείας.

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΦΗΒΟΥΣ – ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ!

Ένα καλό πρόγραμμα περιποίησης είναι ζωτικής σημασίας για το λιπαρό δέρμα με τάση ακμής. Κι αν σας αρέσει να βάφεστε, μην ξεχνάτε να αφαιρείτε το μακιγιάζ σας πριν πέσετε για ύπνο. Αγγαρεία, το ξέρουμε… αλλά το δέρμα σας θα σας ευγνωμονεί.

Επιλέξτε προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα να καταπραΰνουν τη φλεγμονή και να προσφέρουν φροντίδα στο εφηβικό δέρμα, και σκεφτείτε επίσης να συμβουλευθείτε έναν δερματολόγο.

Και να θυμάστε, όσο σοβαρή κι αν είναι η ακμή σας, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες και προϊόντα εκεί έξω. Το κλειδί είναι να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού, και να ακολουθήσετε κατά γράμμα τη θεραπεία που θα σας δώσει. Η επιδερμίδα σας θα καθαρίσει και η αυτοπεποίθησή σας θα τονωθεί σε χρόνο μηδέν!