Ακμή ενηλίκων: Τα σπυράκια δεν είναι μόνο για εφήβους

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Παρόλο που η ακμή είναι συνυφασμένη με την εφηβεία, στην πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρεί συχνότερα γυναίκες και άνδρες στην ενήλικη ζωή τους.

 

Τι συμπτώματα έχει η ακμή ενηλίκων;

 

Ενώ στους εφήβους οι ακνεικές βλάβες είναι διάχυτες στο πρόσωπο, στις ενήλικες γυναίκες το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο κάτω μέρος του προσώπου.

 

Σε αντίθεση με την εφηβική ακμή, η ακμή των ενηλίκων χαρακτηρίζεται από μη-φλεγμονώδεις ή φλεγμονώδεις βλάβες που δεν προκαλούν βαθιές ουλές και συνήθως είναι περιστασιακές.

 

Οι λόγοι εμφάνισης της ακμής των ενηλίκων ποικίλουν.

Το στρες, η ατμοσφαιρική ρύπανση, o σύγχρονος τρόπος ζωής, οι ορμονικές αλλαγές, ειδικά στη φάση της εμμηνόπαυσης ή κατά την έναρξη ή τη διακοπή της αντισύλληψης με χάπια, καθιστούν τις γυναίκες επιρρεπείς στην εκδήλωσης ακμής.

 

Επίσης, ρόλο παίζει το λιπαρό δέρμα, η κληρονομικότητα, η διατροφή και μικρόβια, όπως το προπιονικό βακτήριο (P.Acnes) και ο σταφυλόκοκκος.

 

Πολλά άτομα ταλαιπωρούνται επίσης από την λεγόμενη «περιστασιακή ακμή». Πρόκειται για σπυράκια που εμφανίζονται ξαφνικά χωρίς προφανή αιτία.

 

Οι δερματολόγοι αποδίδουν το φαινόμενο, μεταξύ άλλων, στις περιοδικές αλλαγές στη διατροφή, τα υψηλά επίπεδα άγχους, στο πλημμελή καθαρισμό του δέρματος, τη φάση του εμμηνορρυσιακού κύκλου που βρίσκεται η γυναίκα και στη χρήση φαρμάκων.

 

Ποια είναι τα αίτια;

 

Στο πρόβλημα της ακμής ενηλίκων συντελεί και το γεγονός ότι πολλές γυναίκες δεν χρησιμοποιούν τα κατάλληλα καλλυντικά, με αποτέλεσμα είτε να ευνοείται, είτε να επιδεινώνεται η ακμή.

 

Έτσι, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή και τη βελτίωση του τρόπου ζωής, στο επίκεντρο της θεραπείας της ακμής των ενηλίκων τίθεται και η χρήση των κατάλληλων καλλυντικών και προϊόντων φροντίδας για το λιπαρό δέρμα με τάσης ακμής.

 

Πώς και πού μπορώ να βρω τα κατάλληλα προϊόντα για την ενήλικη ακμή;

 

Η συμβουλή του φαρμακοποιού είναι σημαντική.

 

Στον χώρο του φαρμακείου υπάρχει μεγάλη ποικιλία από δερματολογικά προϊόντα που είναι κατάλληλα για το ευαίσθητο, λιπαρό δέρμα με τάση για ακμή ή για δέρμα που έχει περάσει ακμή και εμφανίζει περιστασιακά σπυράκια.

 

Τα καλλυντικά αυτά με σύνθεση δοκιμασμένη υπό δερματολογικό έλεγχο σε λιπαρό δέρμα με τάση ακμής, που περιλαμβάνει αναγνωρισμένα δραστικά συστατικά αναφοράς, θεωρούνται κατάλληλα και ικανά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την περιστασιακή ακμή ενήλικων.

 

Συνιστούμε να προτιμάτε τα δερμοκαλλυντικά που αναφέρουν ότι οι συνθέσεις δεν δημιουργούν μαύρα στίγματα ή ατέλειες. Εξίσου πολλές είναι πλέον και οι επιλογές ως προς το μακιγιάζ του λιπαρού δέρματος με τάση ακμής.

 

Make-up, concealer, πούδρες και μολύβια με βάση το νερό, χωρίς άρωμα και συντηρητικά, αποτρέπουν τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων, διορθώνουν τις χρωματικές ανομοιομορφίες του προσώπου και καλύπτουν τέλεια σημάδια και ουλές.

 

Η απαλή και ανάλαφρη υφή τους προσφέρει στο λιπαρό δέρμα με τάση για ακμή ένα φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς να επιβαρύνουν το δέρμα.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

placeholder Κυστική Ακμή & Θεραπεία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Τα οφέλη του ύπνου για την υγεία του δέρματος με σπυράκια
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Τι είναι η ακμή;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ