Αντηλιακή προστασία και αθλήματα

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Η γυμναστική, ο αθλητισμός και οι συναφείς δραστηριότητες είναι ένας υπέροχος τρόπος να τονώσετε την υγεία και τη διάθεσή σας. Και, φυσικά, το να περνάτε χρόνο στην ύπαιθρο σας δίνει την ευκαιρία να ενισχύσετε τα επίπεδα Βιταμίνης D του οργανισμού σας.

 

Ωστόσο, η συχνή προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους συνεπάγεται την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και τον κίνδυνο των βλαβών που αυτός προκαλεί, όπως εγκαύματα και πρόωρη γήρανση, ακόμα και καρκίνο του δέρματος.

 

Γνωρίζατε ότι, ακόμα κι όταν έχει συννεφιά, το 30%-70% των ακτινών UV –ανάλογα με την πυκνότητα των σύννεφων– φτάνουν στην επιφάνεια της γης; Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται πάντοτε προσοχή.

 

Για να απολαμβάνετε με ασφάλεια τα αθλήματα κάτω από τον ήλιο, και να αποκομίζετε μόνο τα οφέλη χωρίς τις βλαβερές συνέπειες, πρέπει να προστατεύετε το δέρμα σας. Τα εύχρηστα αντιηλιακά προϊόντα σε μέγεθος τσέπης είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας, καθώς μπορείτε να τα έχετε πάντα μαζί σας και να επαναλαμβάνετε τακτικά την εφαρμογή τους.

 

Γενικά μέτρα προφύλαξης για όσους ασχολούνται με αθλήματα:

 

  1. Να χρησιμοποιείτε κατάλληλη αντιηλιακή προστασία σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές του δέρματός σας: προστασία ευρέος φάσματος ενάντια στις ακτίνες UVA-UVB με SPF 30-50+. Το προϊόν που θα επιλέξετε πρέπει να είναι ανθεκτικό στο νερό και τον ιδρώτα. Επίσης, μην ξεχνάτε να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή κάθε 2 ώρες κατά την προπόνησή σας.

  2. Μειώστε την έκθεσή σας στον ήλιο αποφεύγοντας την προπόνηση από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ., όταν ο ήλιος είναι πιο ισχυρός. Ειδάλλως, να προπονείστε στη σκιά, όσο αυτό είναι δυνατόν.

  3. Να φοράτε προστατευτικά ρούχα, όπως καπέλο, μακρυμάνικο μπλουζάκι, παντελόνι και γυαλιά ηλίου, ώστε να περιορίσετε την έκθεσή σας στον ήλιο.

  4. Λόγω του ιδρώτα, το αντιηλιακό τρέχει στα μάτια και προκαλεί τσούξιμο. Έτσι, θα πρέπει να βρείτε μια σύνθεση που να μην μεταφέρεται και ταυτόχρονα να είναι ασφαλής ακόμα και για την περιοχή των ματιών, καθώς και κατάλληλη για χρήστες φακών επαφής [1].

  5. Όπως ακριβώς και οι συνδεδεμένες φορέσιμες συσκευές, τώρα μπορείτε να παρακολουθείτε την έκθεσή σας στον ήλιο με ένα ελαστικό επίθεμα που συνδέεται σε μια εφαρμογή για κινητά. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσαρμόσετε την αντιηλιακή προστασία στο επίπεδο της έκθεσής σας στον ήλιο, η οποία είναι συχνά μεγαλύτερη από όσο φαντάζεστε.

  6. Και βέβαια, η επανάληψη είναι το παν. Εκμεταλλευτείτε τα διαλείμματα από την προπόνηση ή το ημίχρονο του αγώνα, για να επαναλάβετε την εφαρμογή του αντιηλιακού σας –τουλάχιστον κάθε 2 ώρες. Ένα mist για το πρόσωπο και το σώμα είναι μια εξαιρετικά πρακτική και αναζωογονητική επιλογή, καθώς θα μπορείτε να το έχετε παντού και πάντα μαζί σας.

 

Συγκεκριμένες συμβουλές ανά άθλημα - Θαλάσσια σπορ (σερφ, κωπηλασία, bodyboard):

 

Οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται στο νερό, ενώ τα υγρά περιβάλλοντα μειώνουν την προστασία. Γι’ αυτό, αναβαθμίστε την προστασία σας με ένα αντιηλιακό ανθεκτικό στο νερό.

 

Επίσης, επιλέξτε ένα αντιηλιακό προϊόν που να μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας σε βρεγμένο δέρμα εξασφαλίζοντας εξίσου υψηλή αποτελεσματικότητα.

 

Τέλος, για να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο την προστασία σας, αξίζει να επενδύσετε σε ειδικό ρουχισμό και μαγιό με φίλτρο UV.

 

Χειμερινά σπορ (σκι/snowboard):

 

Ακόμα κι όταν ο καιρός είναι ψυχρός, οι ακτίνες του ήλιου εξακολουθούν να δίνουν το παρόν και, μάλιστα, είναι ιδιαιτέρως ισχυρές σε μεγάλα υψόμετρα.

Γνωρίζατε ότι το φως του ήλιου αντανακλάται στο χιόνι κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 90%;

 

[2] Το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος συνιστά σε όλους μας να συνεχίζουμε να φοράμε αντιηλιακό και κατά τους χειμερινούς μήνες, κάτι που, φυσικά, ισχύει ακόμα περισσότερο για όσους ασχολούνται με το σκι και το snowboard! Για όσο λοιπόν κατηφορίζετε τις πλαγιές, εξοπλιστείτε με ένα εύχρηστο προϊόν πολύ υψηλής προστασίας, ειδικά σχεδιασμένο για τις ευαίσθητες ή εκτεθειμένες περιοχές.

 

Άλλες υπαίθριες δραστηριότητες (τρίαθλο, τρέξιμο, πεζοπορία, αναρρίχηση, ποδόσφαιρο, γκολφ, κλπ.):

 

Το τρέξιμο και οι διάφορες αθλητικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο ενέχουν παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, η οποία συσσωρεύεται και οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο δερματικών βλαβών και καρκίνου του δέρματος. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να εφαρμόζετε τα παραπάνω γενικά μέτρα, προκειμένου να μειώσετε την έκθεσή σας στον ήλιο (προστατευτικά ρούχα, αποφυγή συγκεκριμένων ωρών μέσα στην ημέρα, παρακολούθηση της έκθεσης στον ήλιο μέσω ενός συνδεδεμένου επιθέματος, κλπ.).

 

[1] Δοκιμή χρήσης υπό οφθαλμολογική παρακολούθηση, 53 άτομα, για το Anthelios Ultra. [2] Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.