Φωτοευαισθησία Συμπτώματα

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Μπες στο site της La Roche-Posay και μάθε από τους ειδικούς σχετικά με τα συμπτώματα της φωτοευαισθησίας και τα φωτοευαισθητοποιά φάρμακα!

 

Η φωτοευαισθησία είναι το αποτέλεσμα μιας αλληλεπίδρασης μεταξύ των υπεριωδών ακτινών και μια ευαίσθητης ουσίας που βρίσκεται στην επιδερμίδα. Η ουσία αυτή μπορεί να είναι ένα προϊόν που έχει εφαρμοστεί τοπικά (άρωμα, φάρμακο) ή ένα μόριο που φτάνει στην επιδερμίδα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος (φωτοευαισθητοποιό φάρμακο).

 

Ο δερματολόγος μας δίνει συμβουλές για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ή να προληφθεί η φωτοευαισθησία;

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της φωτοευαισθητοποίησης;

 

Μια οξεία αντίδραση που περιορίζεται στα σημεία της επιδερμίδας που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. Η επιδερμίδα είναι κόκκινη και φαίνεται σαν να έχει καεί από τον ήλιο. Η αντίδραση εκδηλώνεται λίγο μετά την εφαρμογή ενός προϊόντος ή την κατάποση ενός φαρμάκου. Η αντίδραση μπορεί επίσης να μοιάζει με έκζεμα, το οποίο εκτείνεται πέρα από τα εκτεθειμένα σημεία της επιδερμίδας. Η εμφάνιση αυτής της φωτοαλλεργίας συχνά μπορεί να καθυστερήσει (48 ώρες μετά την έκθεση).

 

Τι κάνετε στις περιπτώσεις αυτές;

 

Μια οπτική εξέταση του δέρματος για το αν υπάρχει φωτοευαισθησία ή όχι. Ρωτώ τους ασθενείς μου αν ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή ή αν εφάρμοσαν καλλυντικά και αρώματα. Υπάρχουν πολλά φωτοευαισθητοποιά φαρμακευτικά προϊόντα (ορισμένα αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιφλεγμονώδη, κλπ). Όταν υποψιάζομαι κάποιο φάρμακο, μερικές φορές παραπέμπω τους ασθενείς μου να κάνουν ένα ειδικό τεστ με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας.

 

Φυσικά, θα πρέπει να ανακουφίσουμε τον ασθενή, να διακόψουμε τη θεραπεία, εάν είναι δυνατόν και να σταματήσουμε την έκθεση στον ήλιο.

 

Τι συνιστάτε για την πρόληψη της φωτοευαισθησίας;

 

Οι ασθενείς να ενημερώνονται για τους κινδύνους των φωτοευαισθητοποιών φαρμάκων. Οι ασθενείς δεν πρέπει να διστάζουν να ρωτούν τους γιατρούς τους. Ορισμένα φάρμακα, όπως καριολογικές αγωγές, δεν μπορούν να διακοπούν. Συμβουλεύω τους ασθενείς μου να αποφεύγουν τον ήλιο και, εάν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, να προσέχουν την ηλιακή ακτινοβολία (ρουχισμός, καπέλο, αντηλιακό προϊόν πολύ υψηλής προστασίας). Όταν είναι στον ήλιο, θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν να βάζουν αρώματα απευθείας πάνω στο δέρμα.