Ξηρό δέρμα: Βρες το κατάλληλο καθαριστικό σώματος

Ξηρό είναι το δέρμα το οποίο παρουσιάζει σημαντική απώλεια πολύτιμων λιπιδίων, και συνεπώς και υγρασίας, στην ανώτερη στιβάδα, σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα. Αποτέλεσμα: μια σειρά από ενοχλητικά συμπτώματα όπως αίσθηση τραβήγματος ή/και τσιμπήματος, κνησμός, τραχύ ή/και φολιδωτό δέρμα, ελαφρύ έως έντονο ξεφλούδισμα, σκασίματα, ακόμα και πόνος. 
   
Παράγοντες όπως τα ακατάλληλα προϊόντα καθαρισμού, το παρατεταμένο ντους με ζεστό νερό, το έντονο κρύο, η έλλειψη υγρασίας στην ατμόσφαιρα κ.α, απομακρύνουν τα φυσικά έλαια και τα λιπίδια από την επιφάνεια της επιδερμίδας, για αυτό και θεωρούνται οι «συνήθεις ύποπτοι» για την εμφάνιση ξηρότητας στο σώμα. Όπως αναφέρει η American Academy of Dermatology, συνήθως πρόκειται για μια παροδική κατάσταση όπου με κάποιες αλλαγές σε ορισμένες καθημερινές συνήθειες και, κυρίως, με εντατική ενυδάτωση αλλά και παροχή λιπιδίων στην επιδερμίδα αρκετές φορές μέσα στη μέρα, τα συμπτώματα υποχωρούν και η επιδερμίδα επανέρχεται σε κατάσταση ηρεμίας.

Ξηρό, ατοπικό ή ευαίσθητο δέρμα;

Όταν οι παραπάνω κινήσεις δεν αποδίδουν και η επιδερμίδα συνεχίζει να χάνει υγρασία, τότε μιλάμε για έναν διαταραγμένο επιδερμικό φραγμό, ο οποίος αδυνατεί να φέρει εις πέρας την αποστολή του: να συγκρατεί την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας. Σε αυτή την περίπτωση, η επιδείνωση της ξηρότητας είναι αναπόφευκτη, με τα συμπτώματα να εκδηλώνονται πιο έντονα, επίμονα και ενοχλητικά.

Σύμφωνα με την AAD, ανάμεσα στους παράγοντες που διαταράσσουν τη συνοχή του επιδερμικού φραγμού και επιδεινώνουν την ξηρότητα είναι η ηλικία (γύρω στα 40 παρατηρείται κατακόρυφη μείωση της φυσικής παραγωγής σμήγματος, η οποία συνεχίζεται τα χρόνια που έπονται), κάποιες φαρμακευτικές αγωγές, επαγγέλματα που «απαιτούν» πολύωρη επαφή της επιδερμίδας με το νερό ή με σκληρούς χημικούς παράγοντες (κομμωτές, νοσηλευτικό προσωπικό, μάγειρες κ.α.), η έλλειψη βιταμινών (βιταμίνη D, βιταμίνη Α) ή μεταλλικών στοιχείων (σίδηρος, ψευδάργυρος), το κάπνισμα, το στρες, ορισμένες ασθένειες όπως το σάκχαρο.

Ο αποδιοργανωμένος επιδερμικός φραγμός, όμως, σχετίζεται στενά και με την ατοπική δερματίτιδα/έκζεμα, μια χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια. Πρόκειται για μια πολύπλοκη δερματοπάθεια, στην οποία η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο καθώς έχει αποδειχτεί ότι «υπεύθυνη» για τη διαταραχή του φραγμού είναι η φιλαγκρίνη, μια πρωτεΐνη του δέρματος που συμβάλλει στη συνοχή του επιδερμικού φραγμού. Όταν τα επίπεδα της φιλαγκρίνης είναι χαμηλά, τότε δημιουργούνται κενά στον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας, τα οποία επιτρέπουν σε ερεθιστικούς παράγοντες και αλλεργιογόνα που βρίσκονται στο περιβάλλον να διεισδύσουν στο δέρμα προκαλώντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και την εκδήλωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας. Επιπλέον, έρευνες της La Roche-Posay έφεραν στο φως έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα που σχετίζεται άμεσα με το πρόβλημα: το μικροβίωμα του δέρματος. Αυτό το αόρατο οικοσύστημα μικροοργανισμών που ζουν στο δέρμα μας, δρα ως φυσικός φραγμός και συμβάλλει στην επούλωση. Όταν η ισορροπία του επηρεαστεί, από τα γονίδια, τον τρόπο ζωής, την προσωπική υγιεινή ακόμα και από τα άλλα άτομα με τα οποία ζούμε στο σπίτι, τότε παρουσιάζεται μείωση της βακτηριακής ποικιλότητάς του, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την εκδήλωση της ατοπικής δερματίτιδας, καθώς το 30% αποτελείται πλέον από το βακτήριο Staphylococcus Aureus. O αποικισμός, λοιπόν, από το βακτήριο σταφυλόκοκκου, προκαλεί εξάρσεις της ατοπίας και υποβάθμιση του δερματικού φραγμού, με αποτέλεσμα έντονη ξηρότητα και δερματική φλεγμονή – ένας φαύλος κύκλος με βασανιστικά συμπτώματα που επηρεάζουν συνολικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντα.

Όσο για την ευαίσθητη επιδερμίδα, το χαρακτηριστικό της είναι ότι ενώ δεν παρουσιάζει εξωτερικά συμπτώματα, την ίδια στιγμή ταλαιπωρείται από μια δυσάρεστη αίσθηση «τραβήγματος», καύσου, τσιμπήματος ή τσουξίματος. Για αυτό ευθύνεται η υπερευαισθησία των νευρικών απολήξεων στο δέρμα, οι οποίες λανθασμένα ενεργοποιούνται από ερεθίσματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι αβλαβή, όπως η ακτινοβολία UV, οι αλλαγές της θερμοκρασίας, ο ψυχρός αέρας, η επαφή της επιδερμίδας με σκληρό νερό ή συστατικά των προϊόντων φροντίδας. Όταν μια κανονική επιδερμίδα παρουσιάζει συμπτώματα ευαισθησίας, αυτό που έχει συμβεί είναι ότι ο επιδερμικός φραγμός της έχει αποδιοργανωθεί, γεγονός που επιτρέπει στην υγρασία να διαφύγει (για αυτό συχνά το ευαίσθητο δέρμα είναι και ξηρό) ενώ συγχρόνως έχει ανοίξει ο δρόμος στους περιβαλλοντικούς ερεθιστικούς παράγοντες να εισέλθουν στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος.

Η ανακούφιση ξεκινάει από το σωστό καθαριστικό σώματος

Η επαφή του ξηρού δέρματος με το νερό είναι κάθε φορά μια δοκιμασία η οποία, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, είναι και πιο επώδυνη. Ωστόσο, η αποφυγή του καθαρισμού δεν είναι η λύση, καθώς η σωστή υγιεινή είναι απολύτως απαραίτητη. Το μυστικό είναι να επιλέξετε μια ειδικά μελετημένη σύνθεση που θα απομακρύνει με τον πιο απαλό τρόπο τους ρύπους και τα ανεπιθύμητα βακτήρια από την επιφάνεια της επιδερμίδας ενώ συγχρόνως θα προσφέρει ένα πρώτο κύμα καταπράυνσης, ενυδάτωσης και ανακούφισης.

Με πάνω από 30 χρόνια έρευνας στη συμπεριφορά της ξηρής έως ατοπικής αλλά και της ευαίσθητης επιδερμίδας, η La Roche-Posay υπογράφει την εξειδικευμένη σειρά φροντίδας Lipikar, τη #1 σειρά περιποίησης σώματος και υγιεινής στην Ευρώπη, η οποία έχει τις απαντήσεις για κάθε περίπτωση ξηρότητας:

Για το πολύ ξηρό δέρμα με τάση ατοπίας, επιλέξτε το Lipikar SYNDET AP+, ένα κρεμώδες αφρόλουτρο χωρίς άρωμα, κατάλληλο για νεογέννητα, βρέφη, παιδιά και ενήλικες. Εμπλουτισμένη με Ιαματικό Νερό La Roche-Posay, η σύνθεσή του έχει αναπτυχθεί ειδικά για το ευαίσθητο και πολύ ξηρό δέρμα με τάση ατοπίας. Το βούτυρο καριτέ, βασικό συστατικό όλων των συνθέσεων Lipikar, εμπεριέχει λιπίδια παρόμοια με εκείνα του δέρματος, τα οποία αποκαθιστούν το υδρολιπιδικό φιλμ, η νιασιναμίδη καταπραΰνει την αίσθηση κνησμού και ενεργοποιεί τη φυσική σύνθεση λιπιδίων ενώ το αποκλειστικό ενεργό συστατικό Aqua Posae Filiformis δρα τους παράγοντες που ευθύνονται για το πολύ ξηρό δέρμα και μειώνει τη συχνότητα εξάρσεων έντονης ξηρότητας.

Για το ξηρό δέρμα με έλλειψη άνεσης, ιδανική επιλογή είναι το ενυδατικό κρεμοντούς Lipikar Surgras, που προσφέρει ήπιο καθαρισμό και αναπληρώνει τα απαραίτητα λιπίδια του ξηρού δέρματος, διατηρώντας τη φυσική προστατευτική στοιβάδα του. Η νιασιναμίδη, το βούτυρο καριτέ και το σύμπλοκο αναπλήρωσης λιπιδίων που περιέχει, καταπραΰνουν τους ερεθισμούς και προστατεύουν το δέρμα από την αίσθηση ξηρότητας που προκαλεί το νερό.

Για το κανονικό- ευαίσθητο δέρμα, προτιμήστε το Lipikar Gel Lavant, ένα προϊόν καθαρισμού σε μορφή gel κατάλληλο για βρέφη, παιδιά και ενηλίκους. Η νιασιναμίδη και το βούτυρο καριτέ πρωταγωνιστούν στην απαλή σύνθεσή του που καθαρίζει ευγενικά την ευαίσθητη επιδερμίδα, ενώ συμβάλλει στην αναπλήρωση των λιπιδίων της και προσφέρει άμεση αίσθηση καταπράυνσης.