Ξηροδερμία σε βρέφος: Αιτίες και βρεφικά προϊόντα περιποίησης

Το δέρμα του μωρού είναι ιδιαίτερα ευάλωτο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι 5 φορές πιο λεπτό από των ενηλίκων αλλά και στο ότι ο επιδερμιδικός φραγμός των βρεφών, αυτό φυσικό «τείχος προστασίας» του δέρματος από τις εξωτερικές επιθέσεις (πχ αλλεργιογόνα) και την απώλεια υγρασίας, είναι ατελής. Καθώς για να ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του και να λειτουργεί πλήρως χρειάζεται 2 με 4 χρόνια, η ευαισθησία του βρεφικού δέρματος και η ξηρότητα που σχετίζεται με την έλλειψη λιπιδίων και την αφυδάτωση, είναι αναμενόμενα. Την κατάσταση πυροδοτούν, όμως, και εξωγενείς παράγοντες όπως το κρύο, το ζεστό νερό, η γύρη, τα ακάρεα σκόνης, τα ακατάλληλα καθαριστικά ρούχων, τα αρώματα, τα τραχιά υφάσματα κλπ, που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον βαθμό ευαισθησίας της βρεφικής επιδερμίδας.

Επιπλέον, υπάρχουν κάποιες δερματικές παθήσεις που εμφανίζονται συχνά στα βρέφη όπως η ατοπική δερματίτιδα και το έκζεμα, οι οποίες συνδέονται τόσο με την ελλιπή λειτουργία του ανώριμου επιδερμιδικού φραγμού που «επιτρέπει» τη διείσδυση αλλεργιογόνων και βακτηρίων (στην περίπτωση του εκζέματος γνωρίζουμε πλέον ότι «υπεύθυνο» είναι το διαβόητο μικρόβιο Staphylococcous aureus)  όσο και με την κληρονομικότητα (για αυτό και συχνά οι εξάρσεις συνεχίζονται μέχρι και την ενήλικη ζωή). Φλεγμονή, ερεθισμός, έντονος κνησμός, ξηροδερμία, ξεφλούδισμα, κοκκινίλες είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι η ευάλωτη επιδερμίδα του μωρού έχει ανάγκη από στοχευμένη φροντίδα και άμεση ανακούφιση καθώς τα συμπτώματα αυτά δημιουργούν στο μωράκι μια έντονη κατάσταση δυσφορίας.

Πώς θα αντιμετωπίσετε την ξηροδερμία σε βρέφος

Η καθημερινή φροντίδα με τα κατάλληλα προϊόντα βρεφικής περιποίησης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ξηροδερμίας στα μωρά. Η ευάλωτη επιδερμίδα τους χρειάζεται υποαλλεργικές συνθέσεις, χωρίς άρωμα, με πλούσια υφή που θα δημιουργήσει ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια του δέρματος, και συστατικά που θα προσφέρουν ενυδάτωση, θρέψη, καταπράϋνση και υποστήριξη του επιδερμιδικού φραγμού με τον πιο απαλό τρόπο. Star συστατικά με αποδεδειγμένη ευεργετική δράση, το θρεπτικό shea butter που προσφέρει πολύτιμα λιπίδια στην βρεφική επιδερμίδα, η νιασιναμίδη που καταπραύνει και ενδυναμώνει τον επιδερμιδικό φραγμό, η γλυκερίνη που δημιουργεί ένα ενυδατικό φιλμ στην επιδερμίδα ώστε να εμποδίσει την απώλεια υγρασίας, η βιταμίνη Β5, η γνωστή πανθενόλη, που εμποδίζει την αφυδάτωση και έχει ισχυρή καταπραϋντική δράση.

Βασισμένη σε πολυετείς έρευνες γύρω τις ανάγκες του βρεφικού δέρματος, η La Roche-Posay υπογράφει τα βρεφικά προϊόντα καθημερινής περιποίησης Lipikar και Cicaplast B5 ακολουθώντας τα πιο αυστηρά πρότυπα σύνθεσης, με κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα σε βρέφη και σε συνεργασία με παιδιάτρους και δερματολόγους παγκοσμίως. Πρόκειται για ενυδατικές και καταπραϋντικές συνθέσεις ειδικά μελετημένες για την ευαίσθητη, ξηρή με τάση εκζέματος επιδερμίδα, οι οποίες είναι κατάλληλες τόσο για νεογνά και βρέφη όσο και για την υπόλοιπη οικογένεια.

Επιλέξτε το ιδανικό πλάνο καθημερινής φροντίδας για ξηροδερμία/ ατοπική δερματίτιδα/ έκζεμα σε βρέφη

Για την καθημερινή περιποίηση των νεογνών:

- Η κρέμα-αφρόλουτρο Lipikar Syndet AP+ είναι ειδικά μελετημένη για δέρμα με έντονη ξηρότητα και τάση ατοπικού εκζέματος. Η βελτιστοποιημένη περιεκτικότητά της σε επιφανειοδραστικές ουσίες δημιουργεί έναν πλούσιο, βελούδινο αφρό που εξασφαλίζει την τέλεια ισορροπία καθαρισμού και απαλότητας, το βούτυρο καριτέ και η νιασιναμίδη προσφέρουν αναπλήρωση των λιπιδίων και καταπράυνση της αίσθησης κνησμού ενώ το αποκλειστικό  συστατικό Aqua Posae Filiformis δρα στους παράγοντες που ευθύνονται για το πολύ ξηρό δέρμα και μειώνει τη συχνότητα των εξάρσεων έντονης ξηρότητας. 
- Το νέο Lipikar Baume AP+M είναι ένα μαλακτικό βάλσαμο τριπλής επανόρθωσης που καταπραύνει άμεσα το ατοπικό δέρμα με τάση εκζέματος εξισορροπώντας το μικροβίωμά του. Το αποκλειστικό ενεργό σύμπλοκο AP+M (Aqua Posae + Microresyl), εξασφαλίζει ενισχυμένη αποτελεσματικότητα κατά του κνησμού χάρη στην καταπραϋντική νιασιναμίδη ενώ το βούτυρο καριτέ που περιέχει αποκαθιστά το υδρολιπιδικό φιλμ του δέρματος.

Για την καθημερινή περιποίηση του βρεφικού δέρματος:

- Ξεκινήστε από τον καθαρισμό με το καταπραϋντικό και προστατευτικό gel καθαρισμού για το πρόσωπο και το σώμα Lipikar Gel Lavant, ειδικά μελετημένο για το ευαίσθητο και ξηρό δέρμα. Η σύνθεσή του δημιουργεί απαλό αφρό, είναι εμπλουτισμένη με καταπραϋντική νιασιναμίδη και θρεπτικό βούτυρο καριτέ, ενώ εξουδετερώνει και τις βλαβερές επιπτώσεις του νερού υψηλής σκληρότητας.

- Συνεχίστε με το Lipikar Fluide, ένα καταπραϋντικό και προστατευτικό γαλάκτωμα με νιασιναμίδη και σύμπλεγμα αναπλήρωσης λιπιδίων, που συμβάλλει στη βελτίωση της αίσθηση άνεσης του ξηρού και ευάλωτου δέρματος ενώ είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και στην ανακούφιση του κνησμού και των ερεθισμών του δέρματος.

Για την αντιμετώπιση των βρεφικών ερεθισμών,
του εξανθήματος από την πάνα, της ξηρότητας γύρω από το στόμα και τα μάγουλα, τα τσιμπήματα εντόμων:

- Επιλέξτε για τον καθαρισμό το Cicaplast Lavant B5, ένα εξαιρετικά ήπιο αφρώδες τζελ καθαρισμού για το πρόσωπο και το σώμα. Η σύνθεσή του είναι εμπλουτισμένη με καταπραϋντική και ενυδατική πανθενόλη σε συγκέντρωση 5%, ήπιους αντιβακτηριακούς παράγοντες που καθαρίζουν το δέρμα χωρίς να διαταράσσουν την φυσική του ισορροπία και ενυδατική γλυκερίνη που εξυγιαίνει, καταπραΰνει και βοηθά στην αναζωογόνηση του δέρματος.
- Συνεχίστε με το Cicaplast Baume B5+, ένα balm με πολλαπλά οφέλη για την καταπράυνση και προστασία του ερεθισμένου δέρματος, κατάλληλο όχι μόνο για μωρά αλλά για όλη την οικογένεια. Η πανθενόλη που περιέχει (η γνωστή βιταμίνη Β5) προσφέρει τα καταπραϋντικά και επανορθωτικά οφέλη της στις ξηρές, ερεθισμένες περιοχές, το madecassoside από το επανορθωτικό βότανο Centella Asiatica συμβάλλει στην κυτταρική ανανέωση του δέρματος και καταπραΰνει ενώ ο συνδυασμός από χαλκό, γλυκονικό ψευδάργυρο και μαγγάνιο, μειώνει την προσκόλληση βακτηρίων στην επιδερμίδα. Ιδανική φροντίδα για την ευαίσθητη επιδερμίδα των μωρών σε κάθε αλλαγή πάνας.