Η έκθεση στον ήλιο δημιουργεί & επιδεινώνει τις μελαγχρωματικές βλάβες

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Η επιδερμίδα μπορεί να είναι το κέντρο των μελαγχρωματικών διαταραχών, που μπορεί να πάρουν τη μορφή μελαγχρωματικών κηλίδων, συχνά σε εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του σώματος, ή αποχρωματισμένων σημείων.

 

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται η κατάλληλη προστασία από τον ήλιο ώστε να μην επιδεινωθούν.

 

Η άποψη ενός δερματολόγου.

 

ΠΟΙΕΣ ΜΕΛΑΓΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΑΣ;

 

Συχνά οι ασθενείς πάσχουν από μελαγχρωματικές κηλίδες ως αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο. Στους ώμους προκαλούνται από τα ηλιακά εγκαύματα. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή με την αντισύλληψη, το πρόσωπο μπορεί να εμφανίσει κηλίδες, το λεγόμενο μέλασμα.

Σε ορισμένους ασθενείς, η επιδερμίδα μαυρίζει ανομοιόμορφα, με πιο ανοιχτόχρωμες κηλίδες συνήθως στους βραχίονες. Άλλοι πάσχουν από λεύκη, διαταραχή αποχρωματισμού όπου πολύ λευκά στίγματα σχηματίζονται στην επιδερμίδα.

 

ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΑΣ;

 

Τους ενημερώνω ότι η έκθεση στον ήλιο επιδεινώνει τις διαταραχές αυτές και ουσιαστικά τις δημιουργεί. Η λεύκη είναι γενετική διαταραχή, αλλά επιδεινώνεται σημαντικά με την έκθεση στον ήλιο. Το μέλασμα είναι ορμονικό, αλλά επίσης προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο.

 

Επιπλέον, εξηγώ ότι οι ακτινικές φακίδες είναι ανησυχητικό σημάδι που τους λέει ότι το «ηλιακό τους κεφάλαιο» (το ανώτατο όριο έκθεσης στον ήλιο) έχει εξαντληθεί. Κάθε πρόσθετη έκθεση στον ήλιο θα τις κάνει ακόμα πιο εμφανείς.

 

ΠΟΙΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ;

 

Για τις λευκές κηλίδες της λεύκης, που δεν προστατεύονται πια από χρωστική, πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται τα ηλιακά εγκαύματα. Στα εκτεθειμένα μέρη της επιδερμίδας είναι απαραίτητη η αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας.

 

Για το μέλασμα, προτείνω καθημερινή αντηλιακή προστασία ήδη από τις πρώτες ηλιόλουστες ημέρες της άνοιξης, ώστε να μην σκουρύνουν κι άλλο οι κηλίδες.

 

Για τις ακτινικές φακίδες, πρέπει να χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα αντηλιακά προϊόντα, καθώς και ρούχα, καπέλα και αντηλιακές κρέμες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

placeholder Προστασία Μωρού από τον Ήλιο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Χλόασμα στο πρόσωπο: Πώς να το α&...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Ελιές Στο Δέρμα: Όσα πρέπει να γνωρίζεις
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ