Προστασία των παιδιών κάτω από τον ήλιο

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Το δέρμα των παιδιών είναι πιο ευάλωτο απέναντι στον ήλιο από ό,τι το δέρμα των ενηλίκων.

 

Στην πραγματικότητα, το 50-80% των βλαβών που σχετίζονται με την ακτινοβολία UV λαμβάνουν χώρα κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

 

[1]Και η αντιηλιακή προστασία δεν είναι μόνο για τις διακοπές. Τα παιδιά εκτίθενται στον ήλιο κατά τη διάρκεια κάθε τους δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους: παιχνίδι στο πάρκο, διάλειμμα στο προαύλιο του σχολείου, αθλήματα… Και επιπλέον, γνωρίζατε ότι οι ακτίνες UVA μπορούν να διαπεράσουν ακόμα και το γυαλί & τα σύννεφα;

 

Η παρατεταμένη έκθεση των παιδιών στον ήλιο μπορεί να τους προκαλέσει ηλιακά εγκαύματα.

Βραχυπρόθεσμα, αυτό είναι σίγουρα επώδυνο –οι μακροπρόθεσμες συνέπειες, ωστόσο, είναι πολύ πιο ανησυχητικές: 5 σοβαρά εγκαύματα πριν από την ηλικία των 20 αυξάνουν τον κίνδυνο μελανώματος κατά 80%.

 

[2] Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να βρείτε έξυπνους τρόπους να προστατεύσετε το δέρμα των παιδιών σας από τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η έκθεσή τους στον ήλιο. Μην ξεχνάτε ότι οι βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου λειτουργούν αθροιστικά: ακόμα και η ελάχιστη έκθεση στον ήλιο μετράει, και τελικά συσσωρεύεται αυξάνοντας σε βάθος χρόνου τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος.

 

Τα καλά νέα; Διδάσκοντας σήμερα στο παιδί σας την ασφαλή συμπεριφορά κάτω από τον ήλιο, προστατεύετε ενεργά την υγεία του δέρματός του στο μέλλον.

 

Τι είδους αντιηλιακή προστασία πρέπει να χρησιμοποιείται για τα παιδιά κάτω των 3 ετών:

 

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά κάτω των 3 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται άμεσα στον ήλιο. Να τα κρατάτε πάντοτε στη σκιά, φορώντας τους προστατευτικά ρούχα και εφαρμόζοντας αντιηλιακό ευρέος φάσματος στις όποιες εκτεθειμένες περιοχές.

Τα βρέφη κάτω των 6 μηνών πρέπει να μένουν εξ ολοκλήρου μακριά από τον ήλιο, καθώς το δέρμα τους είναι εξαιρετικά ευαίσθητο.

 

Πότε και πώς πρέπει να χρησιμοποιώ αντιηλιακό για την προστασία των παιδιών μου:

 

Όταν τα παιδιά είναι έξω στον ήλιο –ακόμα κι αν ο καιρός είναι συννεφιασμένος–, το δέρμα τους πρέπει να προστατεύεται με αντιηλιακό τουλάχιστον SPF50+ που να παρέχει ευρέος φάσματος προστασία ενάντια στις ακτίνες UVA & UVB.

Το αντιηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται πριν από την όποια δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο και να καλύπτει όλες τις εκτεθειμένες περιοχές.


Μερικά σημαντικά στοιχεία που πρέπει να θυμάστε:

 

• Πολλές φορές, χρησιμοποιούμε πολύ λιγότερο από όσο πρέπει: σαν γενικό κανόνα, να έχετε κατά νου ότι απαιτείται ποσότητα αντιηλιακού σε μέγεθος μπάλας του γκολφ για την προστασία όλου του σώματος.

 

• Οι περιοχές που συχνά ξεχνάμε: αυτιά, μύτη, χείλη, αυχένας, χέρια και πέλματα.

 

• Για να εξασφαλιστεί βέλτιστη προστασία, η εφαρμογή του αντιηλιακού πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 2 ώρες, ή μετά από κολύμπι ή έντονη εφίδρωση.

 

Διδάσκοντας στα παιδιά έξυπνες συμπεριφορές κάτω από τον ήλιο: Η προστασία δεν έχει να κάνει μόνο με το αντιηλιακό.

 

Μαθαίνοντας στα παιδιά σας έξυπνες συμπεριφορές, θα τα βοηθήσετε να απολαμβάνουν τον ήλιο με μεγαλύτερη ασφάλεια:

 

• Μπορείτε να διαχειριστείτε την έκθεση των παιδιών σας στον ήλιο με ένα διασκεδαστικό φορέσιμο εργαλείο.

Πρόκειται για το My UV Patch, μια συσκευή που συνδέεται με μια εφαρμογή για κινητά. Συνδυάστε το με πολύ υψηλή προστασία.

 

• Αναζητήστε ίσκιο από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. Μάθετε στα παιδιά να «διαβάζουν τη σκιά τους» και να μένουν στη σκιά όταν ο ίσκιος τους είναι μικρότερος από εκείνα. Ιδανικό ίσκιο προσφέρουν τα δέντρα, οι ομπρέλες, οι pop-up σκηνές…

 

• Δείξτε στα παιδιά πώς να εφαρμόζουν το αντιηλιακό τους σαν πραγματικοί υπερήρωες! Θυμίζετέ τους πάντοτε να επαναλαμβάνουν τακτικά την εφαρμογή.

 

• Φορέστε τους προστατευτικά ρούχα, όπως μακρυμάνικα μπλουζάκια και παντελόνια σε σκούρα χρώματα και με πυκνή ύφανση, καπέλα με πλατύ γείσο (για την προστασία του προσώπου, των αυτιών και του λαιμού), καθώς και γυαλιά ηλίου με προστασία UVA-UVB που να αγκαλιάζουν το πρόσωπο.

 

Απολαμβάνοντας το νερό: Στην παραλία, πέραν των παραπάνω συμβουλών, χρειάζονται έξτρα προφυλάξεις, καθώς το νερό και η άμμος αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου:

 

• Τα παιδιά λατρεύουν το νερό –φροντίστε λοιπόν να χρησιμοποιείτε κάποιο αντιηλιακό προϊόν σχεδιασμένο να εφαρμόζεται σε βρεγμένο δέρμα, για να εξασφαλίζεται συνεχής προστασία.

 

• Πάρτε μαζί σας μια ομπρέλα ή μια τέντα θαλάσσης και φορέστε στα παιδιά σας προστατευτικά ρούχα.

 

• Επιλέξτε μαγιό που να προσφέρουν προστασία από τον ήλιο: μπλούζες θαλάσσης με υψηλό UPF (δείκτης προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία), μαγιό που να καλύπτουν μεγαλύτερη επιφάνεια δέρματος από τα κλασσικά μαγιό, και πιο μακριά μαγιό-βερμούδα.

 

[1] Robinson JK et al. Summertime sun protection used by adults for their children. J Am Acad Dermatol 2000

 

[2] Δελτίο Τύπου Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου (American Association for Cancer Research). 29 Μαΐου 2014.

 

 

http://www.aacr.org/Newsroom/Pages/News-Release-Detail.aspx?ItemID=553#.WKyFqxLhAvo