Ψυχολογία στην ακμή

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Η ακμή είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι έφηβοι και οι ενήλικες γυναίκες.

 

Μάθε πως η ακμή επηρεάζει την ψυχολογία και πως θα την αντιμετωπίσεις!

 

Η ακμή είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους: αφορά περίπου το 80% των εφήβων και σχεδόν το 40% των ενήλικων γυναικών.

 

(1) Ενώ στο παρελθόν δεν είχε δοθεί σημασία στην επίδραση της ακμής στην ψυχολογία, σήμερα οι γιατροί αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τις πραγματικές επιπτώσεις της στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των ασθενών.

 

"Τείνει να εκδηλώνεται στην εφηβεία, όπου οι άνθρωποι είναι πολύ ευάλωτοι. Κατά την εφηβική ηλικία μαθαίνουμε ποιοι είμαστε και αναπτύσσουμε δεσμούς με τους συνομήλικούς μας. Η ακμή μπορεί να επηρεάσει αυτήν τη διαδικασία. Η κατάσταση αυτή δεν είναι επικίνδυνη, αλλά μπορεί να κάνει τους εφήβους να αισθάνονται άβολα με το δέρμα τους. Μπορεί να κλονίσει την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και την αυτοεκτίμησή μας", εξηγεί ο δερματολόγος Δρ Philippe Beaulieu.

 

Πράγματι, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι πάσχουν από ακμή παρουσιάζουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, καθώς και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η ακμή μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμα και στις επιδόσεις μας στο σχολείο ή την εργασία.

 

(2) Επειδή αυτή η κατάσταση έχει τόσο μεγάλες συνέπειες, οι γιατροί ανέπτυξαν εργαλεία αξιολόγησης, προκειμένου να εκτιμήσουν την επίδρασή της στους ασθενείς, όπως τον δείκτη Acne Disability Index (ADI).

 

Μάλιστα, αυτές οι συνέπειες μπορεί να διαρκέσουν δεκαετίες ολόκληρες, καθώς η ακμή δεν σταματά αυτομάτως μόλις κλείνουμε τα 18!

 

Ο αριθμός των ενήλικων γυναικών που πάσχουν από ακμή αυξάνεται συνεχώς. Απογοητευμένες από τις επαναλαμβανόμενες εξάρσεις στη διάρκεια της ενήλικης ζωής, πολλές γυναίκες διακόπτουν τη θεραπεία και συνεχίζουν να υποφέρουν σιωπηλά, ιδίως αν αναλογιστούμε τις δυσανάλογες ψυχολογικές συνέπειες της ακμής σε σχέση με τη σοβαρότητά της.

 

Επειδή αυτή η κατάσταση έχει τόσο μεγάλες συνέπειες, οι γιατροί ανέπτυξαν εργαλεία αξιολόγησης, προκειμένου να εκτιμήσουν την επίδρασή της στους ασθενείς, όπως τον δείκτη Acne Disability Index (ADI).

 

"Όταν έρχονται νέοι ασθενείς να με συμβουλευτούν, τους λέω πάντα ότι έκαναν το σημαντικότερο βήμα, το οποίο είναι να ζητήσουν βοήθεια αντί να υπομένουν μόνοι τους την κατάσταση. Συνεργαζόμαστε στενά, προκειμένου να αποκτήσουν πιο καθαρό δέρμα και καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτή είναι η ικανοποίηση που αντλώ από τη δουλειά μου!"

 

(1) Ann Dermatol Venereol. 2010 Nov;137 Suppl 2:S49-51. doi: 10.1016/S0151-9638(10)70024-7. [Recent data on epidemiology of acne]. Dréno B.

 

(2) The psychological and emotional impact of acne and the effect of treatment with isotretinoin. Br J Dermatol 1999; 140:273-82. Kellett SC, Gawkrodger DJ.

 

Το άρθρο αυτό παρέχει γενικές πληροφορίες. Συμβουλέψου το δερματολόγο σου πριν ξεκινήσεις ή δοκιμάσεις κάποια νέα πρακτική

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

placeholder Η σωστή απολέπιση του δέρματος με ακμή
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Κυστική Ακμή & Θεραπεία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Μαύρα στίγματα και τρόποι αντιμετώπισης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ