Πως υποχώρησε το έκζεμα του Κωστάκη

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Οι πρώτες ενδείξεις ατοπικής δερματίτιδας εμφανίστηκαν όταν ο Κωστάκης ήταν περίπου 4 μηνών. Και ο πατέρας του είχε έκζεμα όταν ήταν μικρός.

 

Ακολουθώντας επιμελώς τις συστάσεις του δερματολόγου, σιγά-σιγά η δερματίτιδα του Κωστάκη εξαφανίστηκε. Η μητέρα του, Δέσποινα, εξηγεί τις δυσκολίες που είχαν.

 

Δέσποινα, πότε εμφάνισε ο γιος σας ατοπική επιδερμίδα;

 

Εμφανίστηκε όταν ήταν περίπου 4 μηνών. Μέχρι τότε, είχε όμορφο, απαλό και λείο δέρμα μωρού. Όταν ήμουν μικρή, ποτέ δεν είχα έκζεμα. Ωστόσο, ο άνδρας μου είχε για αρκετά μεγάλο διάστημα. Όταν είδε τις κόκκινες πλάκες στο πρόσωπο και τους αγκώνες του Κωστάκη, σκέφτηκε αμέσως ότι ήταν έκζεμα.

 

Ο Κωστάκης άρχισε να ξύνεται και απέκτησε πολύ ξηρό δέρμα. Τελικά διαγνώστηκε ότι έπασχε από ατοπική δερματίτιδα.

 

Το ατοπικό έκζεμα του Κωστάκη δημιουργεί προβλήματα;

 

Ναι! Πρώτα απ’ όλα, είναι πολύ αντιαισθητικό. Όταν ήταν μικρός, βεβαίως δεν τον ενοχλούσε το θέμα αυτό. Ωστόσο, ήταν πολύ στενάχωρο για τον σύζυγό μου και εμένα όταν ο κόσμος σχολίαζε τον γιο μας στον δρόμο ή τον κοίταζε περίεργα. Όταν μεγάλωσε, ανέπτυξε μεγάλο κόμπλεξ λόγω της επιδερμίδας του. Οι συμμαθητές του άρχισαν να τον κοροϊδεύουν. Το βράδυ δεν μπορούσε να κοιμηθεί επειδή τον έτρωγε η επιδερμίδα του. Ορισμένες φορές την έξυνε μέχρι να ματώσει!

 

Βρήκατε κάποια αποτελεσματική αγωγή;

 

Ακολουθήσαμε επιμελώς όλες τις συμβουλές του δερματολόγου μας. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να εμποδίσουμε τον Κωστάκη να έρχεται σε επαφή με ακάρεα σκόνης, τρίχες ζώων, μούχλα… Πλέναμε πάρα πολύ συχνά τα χαλιά, τις κουρτίνες και τα λούτρινα ζωάκια του Κωστάκη. Όταν τον κάναμε μπάνιο, πάντα χρησιμοποιούσαμε απαλό σαπούνι και καθαριστικά χωρίς άρωμα. Έτσι, δεν ερχόταν σε επαφή με πολλά ερεθιστικά. Και βεβαιωνόμαστε ότι η επιδερμίδα του ήταν πάντα πολύ καλά ενυδατωμένη.

 

Ευτυχώς, η ατοπική δερματίτιδα του Κωστάκη τελικά εξαφανίστηκε όταν έγινε περίπου 10 ετών. Όταν τα σκέφτομαι, νομίζω ότι ήταν πραγματικά ένας εφιάλτης.