Συμβουλές για το ατοπικό δέρμα

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Όταν πυροδοτηθούν, οι εξάρσεις μοιάζουν ανυπέρβλητες...

 

Πέρα απο τις θεραπείες οι οποίες βελτιώνουν σημαντικά την κατάσταση, μερικές απλές συμβουλές για την ατοπική δερματίτιδα μπορούν να ανακουφίσουν από τη φαγούρα, τον πόνο, τις διαταραχές του ύπνου και να δώσουν στον ασθενή την αίσθηση ότι δεν είναι ανυπεράσπιστος.

 

Ο φαύλος κύκλος της ατοπίας

 

Αν και το ξύσιμο προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, δημιουργεί βλάβες στον προστατευτικό φραγμό, με συνέπεια τη διευκόλυνση της διείσδυσης ερεθιστικών ουσιών και αλλεργιογόνων... κάτι που πυροδοτεί περισσότερη φαγούρα...και αρχίζει ο φαύλος κύκλος του κνησμού...

 

Κνησμός, Ξύσιμο, Διαταραχή του φραγμού και της ισορροπίας του μικροβίωματος

 

Διείσδυση ερεθιστικών παραγόντων και αλλεργιογόνων

 

Ελαττώστε τον κνησμό: Μόνο η θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα μπορεί να εμποδίσει τον κνησμό, δηλαδή την αιτία του ανεξέλεγκτου ξυσίματος που τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της ατοπίας.

 

Για να περιορίσετε την αντίδραση του βρέφους, καλύψτε τα χέρια του με βαμβακερά γάντια και διασφαλίστε ότι δε θα μείνει ποτέ γδυτό. 'Ετσι θα περιοριστούν σημαντικά οι γραντζουνιές. Φορέστε του ανάποδα τα κορμάκια και τα t-shirts για να μην το γραντζουνίζουν οι ραφές.

 

Αργότερα, ακόμα και ως ενήλικας, σιγουρευτείτε ότι τα νύχια σας είναι πάντα κομμένα και ξεχάστε τα συνθετικά ή τα μάλλινα υφάσματα. Αποφύγετε να επαναλαμβάνετε διαρκώς "Μην ξύνεσαι!".

 

Τις περισσότερες φορές δεν δίνει καν σημασία... Προτιμήστε ένα χάδι ή ακόμα καλύτερα, ένα σπρέι με Ιαματικό Νερό και λίγη κρέμα για να καταπραΰνετε τη φαγούρα. Η ανάγκη να ξυστεί μπορεί επίσης να είναι ψυχολογική: το ξύσιμο ενός πανιού, ενός λούτρινου παιχνιδιού, ή ενός άλλου ατόμου, είναι ένας καλός περισπασμός.

 

Περιορίστε τη δυσφορία και ανακουφίστε τον πόνο: Όταν οι κόκκινες περιοχές καίνε, όταν οι περιοχές με βλάβες τραβούν ή πρήζονται, το Ιαματικό Νερό προσφέρει μεγάλη βοήθεια.

 

• Φυλάξτε τις κρέμες στο ψυγείο για να είναι δροσερές κατά την επάλειψη.

 

• Τοποθετήστε κρύα και λεία βότσαλα στις περιοχές με βλάβες ή χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα για δροσιά.

 

• Γενικά, διατηρείτε τη θερμοκρασία του δωματίου στους 19°C.

 

• Έχετε πάντα στο κομοδίνο σας ενα Ιαματικό Νερό σε μορφή σπρέι και ένα σωληνάριο μαλακτικής φροντίδας.

 

Κάντε σωστό καθαρισμό του δέρματος: Ο καθαρισμός του ατοπικού δέρματος απαιτεί ειδική προσοχή για να αποφύγετε μεγαλύτερο ερεθισμό και αίσθηση τραβήγματος.

 

Πατώντας αναπαραγωγή αποδέχεστε αυτόματα και την πολιτική cookies του YouTube

 

• Το μπάνιο δεν θα πρέπει να διαρκεί πάνω από 5 ή 10 λεπτά και η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι στους 35 ° C το πολύ (το ζεστό νερό προκαλεί τη φαγούρα). Λίγες σταγόνες από λάδι μπάνιου για ατοπικά δέρματα ανακουφίζει το δέρμα.

 

• Προτιμήστε τα ντους (ακόμα και για το μωρό, μόλις μπορεί να στέκεται όρθιο).

 

• Εναλλακτικά, αν το δέρμα υποφέρει από έντονη ξηρότητα κάντε έναν γρήγορο καθαρισμό με λίγο νερό ή με ένα αλάκτωμα καθαρισμού.

 

• Χρησιμοποιείτε καθαριστικό τύπου Syndet ή ζελ Surgras, για να πλύνετε απαλά το δέρμα.

 

• Αποφύγετε το πανάκι και το σφουγγάρι για το πλύσιμο.

 

• Ξεπλύνετε και στεγνώστε το σώμα χωρίς να το τρίβετε αλλά ταμπονάροντάς το με μια βαμβακερή πετσέτα.

 

• Ενυδατώστε όσο το δέρμα είναι ακόμα νωπό.

 

Αντιμετωπίζοντας το στρες

 

Το στρες είναι αφορμή για εξάρσεις και συγχρόνως επακόλουθο της πάθησης, όμως δε μπορούμε να το αποφύγουμε. Μαθαίνοντας να το ελέγχουμε μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την ποιότητα ζωής.

 

https://youtu.be/yrauFFb3e1k

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

placeholder Τα πιο κατάλληλα ρούχα για το έκζεμα
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
placeholder Η θεραπεία του ατοπικού εκζέματος
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
placeholder Υγιές μακιγιάζ σε 10 κινήσεις
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ