Αλλεργική αντίδραση: κύριοι τύποι και tips

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Ο οργανισμός έχει να αντιμετωπίσει κάθε είδους απειλές από βακτήρια, ιούς, κλπ.

 

Όταν λοιπόν δέχεται επίθεση, ζητά τη βοήθεια του ανοσοποιητικού συστήματος για να μπορέσει να αμυνθεί.

Το πρόβλημα είναι ότι, μερικές φορές, το ανοσοποιητικό μπορεί να αντιδράσει υπερβολικά, αναλαμβάνοντας δράση ακόμα κι όταν δεν υπάρχει κίνδυνος.

 

Ένα καλό παράδειγμα είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις.

Στην αλλεργία, ο οργανισμός «παρερμηνεύει» ακίνδυνες ουσίες –τα αλλεργιογόνα– ως απειλές και αντιδρά υπερβολικά σαν να απειλείται.

 

Η αλλεργία έχει ποικίλα σημάδια και συμπτώματα, από το φτέρνισμα μέχρι τα δερματικά εξανθήματα.

 

Εκδηλώνεται στα σημεία του σώματος όπου το «μέσα» συναντά το «έξω»: στα μάτια, τη μύτη, τους πνεύμονες, το έντερο και το δέρμα.

 

Δέρμα: Η #1 περιοχή εκδήλωσης των αλλεργικών αντιδράσεων

 

Το δέρμα σχηματίζει ένα προστατευτικό περίβλημα που περικλείει το σώμα.

 

Λειτουργεί ως «διεπαφή» ανάμεσα στον οργανισμό και στον έξω κόσμο και, ως εκ τούτου, εκτίθεται σε σημαντικό βαθμό σε αλλεργιογόνα.

Οι δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις εκδηλώνονται με διάφορες μορφές, όπως κνίδωση, εξ επαφής δερματίτιδα και έκζεμα.

 

Κάθε μορφή έχει τις δικές της ιδιαίτερες κλινικές ενδείξεις και θεραπείες, όμως τα βασικά χαρακτηριστικά είναι ο κνησμός και η αίσθηση καύσου, καθώς και πιο σοβαρές αντιδράσεις όπως το οίδημα και το εξάνθημα.

 

Τι μπορώ να κάνω;

 

Αν υποφέρετε από δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις, είναι καλό να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο ή έναν αλλεργιολόγο.

Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας σχετικά με προϊόντα σχεδιασμένα ειδικά για το ευαίσθητο έως αλλεργικό δέρμα, ή σχετικά με τα σπρέι ιαματικού νερού.

 

Μάτια: Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

 

Τα αλλεργιογόνα που προσγειώνονται στην προστατευτική μεμβράνη του ματιού προκαλούν ερυθρότητα, δάκρυσμα και πολλή ενοχλητική φαγούρα.

 

Βασικές αιτίες είναι η γύρη και άλλα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα όπως το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων.

 

Ωστόσο, αν υποφέρετε συχνά από επιπεφυκίτιδα, αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια ματιά στα προϊόντα περιποίησής σας.

 

Ορισμένα προϊόντα (μάσκαρα, μέικαπ, αντιηλιακό…) μπορεί να μεταφερθούν στα μάτια. Αν εμπεριέχουν αλλεργιογόνα συντηρητικά, αρώματα ή, γενικότερα, ουσίες που προκαλούν τσούξιμο, τότε ενδέχεται να επιδεινώσουν τον ερεθισμό.

 

Τι μπορώ να κάνω;

 

Πρώτη σας κίνηση είναι να προμηθευτείτε από το φαρμακείο, χωρίς συνταγή, οφθαλμικές σταγόνες. Υπάρχουν όμως κι άλλα απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τα συμπτώματα.

 

Αν δείτε στο smartphone σας ότι τα επίπεδα της γύρης έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, φροντίστε να λούζεστε καλά αμέσως μόλις επιστρέφετε σπίτι –η γύρη στα μαλλιά σας μπορεί πανεύκολα να μεταφερθεί στο δέρμα!

 

Και, φυσικά, μην τρίβετε τα μάτια σας (αυτό θα κάνει τη φαγούρα ακόμα πιο έντονη), και μην αγγίζετε ποτέ τα μάτια σας χωρίς να έχετε πρώτα πλύνει τα χέρια σας.

 

Αν οι αλλεργικές αντιδράσεις σας οφείλονται σε προϊόντα, μπορείτε επίσης να επενδύσετε σε καλλυντικά φιλικά προς το αλλεργικό δέρμα.

 

Ανακαλύψτε το Toleriane Ultra.

 

Μύτη: Αλλεργική ρινίτιδα

 

Ο οργανισμός «νομίζει» ότι δέχεται επίθεση από τη γύρη και πλημμυρίζει το σώμα με προφλεγμονώδεις ουσίες.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως τη μπουκωμένη μύτη και το φτέρνισμα, μολονότι συχνά η αλλεργική ρινίτιδα πάει χέρι-χέρι με την επιπεφυκίτιδα και το άσθμα.

 

Τι μπορώ να κάνω;

 

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να περνάτε όλη την άνοιξη μέσα στο σπίτι με τα παράθυρα κλειστά…

Συμβουλευθείτε λοιπόν τον φαρμακοποιό σας σχετικά με την καλύτερη λύση αντιμετώπισης, όπως τα αντιισταμινικά ή τα στεροειδή ρινικά σπρέι.

 

Αν η μύτη σας είναι κόκκινη και ερεθισμένη, δοκιμάστε ένα καταπραϋντικό και επανορθωτικό προϊόν περιποίησης, που να μπορείτε να αφήσετε όλη τη νύχτα.

 

Ανακαλύψτε το Cicaplast Baume B5.

 

Πνεύμονες: Αλλεργικό άσθμα

 

Το αλλεργικό άσθμα έχει να κάνει με αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα –τη γύρη, φυσικά, αλλά και παράγοντες του σπιτιού όπως το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων και τα ακάρεα της σκόνης– που εισέρχονται στους πνεύμονες. Η αλλεργική αντίδραση κάνει τους μύες γύρω από τους αεραγωγούς να συσταλούν.

 

Τα τοιχώματά τους αρχίζουν να φλεγμαίνουν και να εκκρίνουν περίσσεια βλέννας.

Αυτό προκαλεί βήχα, συριγμό στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και σοβαρές κρίσεις άσθματος.

 

Τι μπορώ να κάνω;

 

Το άσθμα είναι μια πολύπλοκη πάθηση που πρέπει να αντιμετωπίζεται από γιατρό, αλλά ο βασικός πυρήνας της θεραπείας περιλαμβάνει εισπνεόμενα φάρμακα «πρόληψης» και «ανακούφισης».

 

Έντερο: Τροφική αλλεργία

 

Οι τροφικές αλλεργίες αυξάνονται, επηρεάζοντας το 5% των ενηλίκων και το 8% των παιδιών σήμερα[1].

 

Οφείλονται σε πρωτεΐνες τροφίμων –χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα φιστίκια, το γάλα και τα οστρακοειδή– που προκαλούν ανοσολογική αντίδραση στο έντερο με το ενδεχόμενο να επηρεάσουν ολόκληρο το σώμα.

 

Οι αντιδράσεις κυμαίνονται από ήπιες (πόνος στο στομάχι, κνησμός στο στόμα, κνίδωση) μέχρι σοβαρές (πρήξιμο στο στόμα και στον λαιμό, ακόμα και απειλητική για τη ζωή αναφυλαξία).

 

Τι μπορώ να κάνω;

 

Η θεραπεία συνίσταται κυρίως σε μια διατροφή εξάλειψης.

Ο αλλεργιολόγος σας θα σας συμβουλεύσει επίσης ως προς το κατά πόσον πρέπει να έχετε μαζί σας Epipen και θα σας εξηγήσει πώς να το χρησιμοποιείτε.

 

*J Allergy Clin Immunol. 2014 Feb;133(2):291-307; quiz 308. doi: 10.1016/j.jaci.2013.11.020. Epub 2013 Dec 31. Food allergy: Epidemiology, pathogenesis, diagnosis, and treatment. Sicherer SH1, Sampson HA2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ