Αντιμετώπιση και περιποίηση ευαίσθητου δέρματος

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Χρόνο με τον χρόνο, η κοινότητα του ευαίσθητου δέρματος διαρκώς μεγαλώνει.

Τα blogs και τα vlogs που είναι αφιερωμένα στο θέμα έχουν εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά, ενώ μελέτες σήμερα καταδεικνύουν ότι επηρεάζει πλέον το 60% περίπου των ανθρώπων.

 

Όμως, παρά το γεγονός ότι το ευαίσθητο δέρμα τώρα αποτελεί πλειοψηφία, συνήθως δεν γίνεται πλήρως κατανοητό.

 

Γιατί συμβαίνει αυτό;

 

Ευαίσθητο δέρμα: μια συχνά αόρατη πάθηση

 

Το ευαίσθητο δέρμα δύσκολα μπορεί να αναγνωριστεί, ακόμα και από ειδικούς, για έναν πολύ απλό λόγο: ορίζεται από αυτό που αισθάνονται οι γυναίκες, όχι από αυτό που βλέπει ο γιατρός στην κλινική.

Από τη σκοπιά της γυναίκας, το ευαίσθητο δέρμα είναι μια επώδυνη καθημερινή πραγματικότητα. Το δέρμα τσούζει, τσιμπάει, φουντώνει και καίει, αντιδρώντας στο περιβάλλον, τη διατροφή ή τα προϊόντα καθημερινής περιποίησης.

 

Από τη σκοπιά του δερματολόγου, το ευαίσθητο δέρμα μπορεί να δείχνει λίγο κόκκινο ή ξηρό, αλλά, σε γενικές γραμμές, δείχνει φυσιολογικό.

 

Πιστεύεις ότι έχεις ευαίσθητο δέρμα… αλλά ποιον τύπο;

 

Δεν υπάρχει μόνο ένα είδος, αλλά ένα ολόκληρο φάσμα ευαισθησίας του δέρματος. Αν μάθεις ποιον τύπο ευαίσθητου δέρματος έχεις, θα έχεις κάνει το πρώτο βήμα για να συμφιλιωθείς με το δέρμα σου και να υιοθετήσεις ένα πρόγραμμα περιποίησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες σου.

 

Το διαδραστικό εργαλείο για τη δημιουργία του προφίλ του δέρματός σου που θα βρεις σε αυτήν εδώ την πλατφόρμα αποτελεί έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο για να ανακαλύψεις σε ποιο σημείο του φάσματος της ευαισθησίας βρίσκεται το δέρμα σου.

 

Το προφίλ του δέρματός σου χρησιμοποιεί μια σειρά απλών ερωτήσεων για να κατατάξει την ευαισθησία σου σε μια από τις παρακάτω βαθμίδες:

 

Ευαίσθητο: περιστασιακά αντιδρά σε προϊόντα ή περιβαλλοντικές μεταβολές.

 

Με τάση ερυθρότητας: κοκκινίζει και φουντώνει αντιδρώντας σε ορισμένες τροφές, στο αλκοόλ ή σε αλλαγές θερμοκρασίας.

 

Αντιδραστικό: αντιδρά συχνά, τόσο σε προϊόντα όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

 

Ατοπικό: υποφέρει από παθήσεις όπως έκζεμα ή δερματίτιδα εξ επαφής.

 

Αλλεργικό: αντιδρά σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα που βρίσκονται στα προϊόντα καθημερινής φροντίδας και στο περιβάλλον.

 

Όποιος κι αν είναι ο βαθμός ευαισθησίας σου, το Sensitest υποδεικνύει τα κατάλληλα προϊόντα καθημερινής φροντίδας για να διαχειρίζεσαι τις ανάγκες του δέρματός σου.

 

Η δερματολογική πραγματικότητα του ευαίσθητου δέρματος

 

Τι μπορεί να πυροδοτήσει τις αντιδράσεις του ευαίσθητου δέρματος;

 

Οι συνήθεις επιβαρυντικοί παράγοντες εμπίπτουν βασικά σε τρεις κατηγορίες, όπως επιβεβαιώνουν σημαντικές μελέτες που διεξάχθηκαν από τη La Roche-Posay σε περισσότερους από 6.000 καταναλωτές από 4/8 διαφορετικές χώρες.

 

Περιβαλλοντικοί (59.8%)*: οι μεταβολές θερμοκρασίας ή υγρασίας μπορεί να προκαλέσουν έντονη δυσφορία, όπως επίσης η έκθεση στον ήλιο, η ρύπανση, ακόμα και η έκθεση στη γύρη.

 

Προϊόντα περιποίησης (55.1%)*: ορισμένα από αυτά περιέχουν πιθανά ερεθιστικά συστατικά, όπως αρώματα ή χρωστικές. Το νικέλιο είναι ένα σύνηθες αλλεργιογόνο που βρίσκεται σε πολλά καλλυντικά.

 

Η τρίτη κατηγορία είναι οι ενδογενείς παράγοντες: το ψυχολογικό στρες (34.7%)* καθώς και οι επιλογές στον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα, οι πικάντικες τροφές ή το αλκοόλ, όλα αυτά μπορούν να κάνουν το ευαίσθητο δέρμα να αντιδράσει με ερυθρότητα και δυσφορία.

 

*Μελέτη παρατήρησης της Toleriane Ultra σε 3.800 ασθενείς από 8 χώρες.

 

Τι προκαλεί το ευαίσθητο δέρμα;

 

Η αρχική αιτία είναι το αμυντικό σύστημα του ίδιου του δέρματος που πλέον δεν κάνει σωστά τη δουλειά του.

Το υγιές δέρμα διαθέτει έναν προστατευτικό φραγμό, το λεγόμενο υδρολιπιδικό φιλμ, που λειτουργεί σαν ασπίδα και εμποδίζει τα βακτήρια και τους ερεθιστικούς παράγοντες να φτάσουν στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος.

 

Αυτή η αμυντική ασπίδα συγκρατεί την υγρασία και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σφριγηλότητας, της ελαστικότητας και, πάνω από όλα, στην άνεση του δέρματος!

Στο ευαίσθητο δέρμα, αυτός ο φραγμός είναι εξασθενημένος, με αποτέλεσμα να μένει το δέρμα ευάλωτο στα «βλαπτικά», όπως και στις αλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

Καθώς είναι υπερεκτεθειμένο στα βακτήρια, τους ερεθιστικούς παράγοντες και στις περιβαλλοντικές μεταβολές, το δέρμα θεωρεί ότι κινδυνεύει και στέλνει προειδοποιητικά σήματα, που οδηγούν σε εξάψεις, κάψιμο και τσιμπήματα.

 

Γιατί το δέρμα αντιδρά τόσο έντονα;

 

Το δέρμα διαθέτει ένα απίστευτο δίκτυο νεύρων, με δώδεκα περίπου απολήξεις ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Στο ευαίσθητο δέρμα, αυτές οι νευρικές απολήξεις είναι υπερευαίσθητες και εκπέμπουν πολύ περισσότερα σήματα κινδύνου στον εγκέφαλο από τα νεύρα ενός φυσιολογικού δέρματος.

Ουσιαστικά, τα νεύρα ερμηνεύουν τα φυσιολογικά ερεθίσματα ως βλαβερά, προκαλώντας αισθήματα δυσφορίας με το παραμικρό.

 

Πώς μπορείς να μειώσεις την ευαισθησία του δέρματός σου;

 

Πρώτα απ’ όλα, μην απελπίζεσαι - η μείωση της ευαισθησίας του δέρματος είναι δυνατή.

 

Επειδή δεν είναι ίδια όλα τα ευαίσθητα δέρματα, το καθημερινό σου πρόγραμμα περιποίησης θα πρέπει να βασίζεται στη συμβουλή του Sensitest.

 

Βέβαια, ορισμένες γενικές συμβουλές ισχύουν για όλα τα δέρματα:

 

Εξάλειψε τους επιβαρυντικούς παράγοντες. Κράτα ημερολόγιο με τους παράγοντες που σου προκαλούν τα συμπτώματα –τροφές, αλκοόλ, κλιματισμός– και αν μπορείς, προσπάθησε να τους αποφεύγεις.

 

Μην απογυμνώνεις τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος με επιθετικά προϊόντα όπως τα αλκαλικά σαπούνια. Τα καλύτερα καθαριστικά για το ευαίσθητο δέρμα είναι τα ήπια γαλακτώματα ή τα νερά Micellaire που εφαρμόζονται με βαμβάκι.

 

Αναπλήρωσε τα επιφανειακά λιπίδια του δέρματος για να αποκαταστήσεις το υδρολιπιδικό του φιλμ, χρησιμοποιώντας ένα ενυδατικό υψηλής ανοχής για ευαίσθητο δέρμα.