Στοιχεία για το μικροβίωμα που δεν ξέρετε!

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Το μικροβίωμα είναι τόσο μοναδικό όσο και το δαχτυλικό σου αποτύπωμα.

 

Κάθε μωρό γεννιέται με μηδενικό μικροβιακό απόθεμα, σαν λευκό χαρτί.

 

Ποικίλοι παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία, η διατροφή, το κλίμα και ο τρόπος ζωής, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μοναδικού μικροβιώματος του κάθε ατόμου.

 

Ξέρατε ότι οι μικροοργανισμοί που κουβαλάτε παντού μαζί σας ζυγίζουν περίπου όσο κι ένα Macbook Air;

 

Ναι, σωστά διαβάσατε! Το συνολικό μικροβίωμα του σώματός σας έχει μέσο βάρος 1,3 με 2,2 κιλά!

 

Με περιοχές του δέρματος που είναι ξηρές, υγρές ή σμηγματογόνες, καθώς και άλλα σημεία όπως τα τριχοθυλάκια ή ακόμα και ο αφαλός, το σώμα σας είναι σαν ένας μοναδικός πλανήτης με ωκεανούς, ερήμους, τροπικά δάση και τούντρες -κάθε τοπίο έχει το δικό του, ξεχωριστό μικροβιακό προφίλ!

 

Κάθε μέρα, ανακαλύπτονται νέες λειτουργίες των διαφόρων μικροβίων στο σώμα μας. Οι επιστήμονες, μάλιστα, βρήκαν ένα στέλεχος -το Toxoplasma Gondii- που μας κάνει να ντυνόμαστε πιο όμορφα ή να είμαστε πιο κοινωνικοί!

 

Η ισορροπία είναι το κλειδί. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι όσοι πάσχουν από ένα ευρύ φάσμα χρόνιων φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων - έκζεμα, ψωρίαση, ροδόχρου νόσο, ακμή…- παρουσιάζουν συχνά ανισορροπία του μικροβιώματός τους.

 

Αν όλοι οι ασθενείς που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει χάρη στο Ιαματικό Νερό στο Κέντρο La Roche-Posay κρατιόνταν χέρι-χέρι, θα σχημάτιζαν μια ανθρώπινη αλυσίδα από το Λονδίνο μέχρι το Παρίσι!

 

Για κάθε κύτταρο στο σώμα μας, υπάρχουν 10 βακτήρια. Η φράση "Ο εαυτός μου κι εγώ" αποκτά εντελώς διαφορετικό νόημα, έτσι δεν είναι;

 

Γνωρίζατε ότι κάποια βακτήρια του μικροβιώματός σας δρουν σαν μικροσκοπικοί διπλωμάτες, καταπραΰνοντας τη φλεγμονή και αποκαθιστώντας την ειρήνη στο δέρμα σας;

 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένα στελέχη βακτηρίων διεγείρουν την έκκριση της ιντερλευκίνης 10, του "ειρηνευτικού μορίου" που βοηθά στον έλεγχο της φλεγμονής.

 

1.000.000.000.000 -χίλια δισεκατομμύρια: αυτός είναι ο αριθμός των μικροοργανισμών που ζουν στο δέρμα του ανθρώπου… και είναι 10 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των άστρων στον γαλαξία μας!

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

placeholder Τι είναι λοιπόν το μικροβίωμα;
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
placeholder Το μικροβίωμα του δέρματος
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
placeholder Tolériane Teint Minéral Make-Up
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ