Στοιχεία για το μικροβίωμα που δεν ξέρετε!

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Το μικροβίωμα είναι τόσο μοναδικό όσο και το δαχτυλικό σου αποτύπωμα.

 

Κάθε μωρό γεννιέται με μηδενικό μικροβιακό απόθεμα, σαν λευκό χαρτί.

 

Ποικίλοι παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία, η διατροφή, το κλίμα και ο τρόπος ζωής, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μοναδικού μικροβιώματος του κάθε ατόμου.

 

Ξέρατε ότι οι μικροοργανισμοί που κουβαλάτε παντού μαζί σας ζυγίζουν περίπου όσο κι ένα Macbook Air;

 

Ναι, σωστά διαβάσατε! Το συνολικό μικροβίωμα του σώματός σας έχει μέσο βάρος 1,3 με 2,2 κιλά!

 

Με περιοχές του δέρματος που είναι ξηρές, υγρές ή σμηγματογόνες, καθώς και άλλα σημεία όπως τα τριχοθυλάκια ή ακόμα και ο αφαλός, το σώμα σας είναι σαν ένας μοναδικός πλανήτης με ωκεανούς, ερήμους, τροπικά δάση και τούντρες -κάθε τοπίο έχει το δικό του, ξεχωριστό μικροβιακό προφίλ!

 

Κάθε μέρα, ανακαλύπτονται νέες λειτουργίες των διαφόρων μικροβίων στο σώμα μας. Οι επιστήμονες, μάλιστα, βρήκαν ένα στέλεχος -το Toxoplasma Gondii- που μας κάνει να ντυνόμαστε πιο όμορφα ή να είμαστε πιο κοινωνικοί!

 

Η ισορροπία είναι το κλειδί. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι όσοι πάσχουν από ένα ευρύ φάσμα χρόνιων φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων - έκζεμα, ψωρίαση, ροδόχρου νόσο, ακμή…- παρουσιάζουν συχνά ανισορροπία του μικροβιώματός τους.

 

Αν όλοι οι ασθενείς που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει χάρη στο Ιαματικό Νερό στο Κέντρο La Roche-Posay κρατιόνταν χέρι-χέρι, θα σχημάτιζαν μια ανθρώπινη αλυσίδα από το Λονδίνο μέχρι το Παρίσι!

 

Για κάθε κύτταρο στο σώμα μας, υπάρχουν 10 βακτήρια. Η φράση "Ο εαυτός μου κι εγώ" αποκτά εντελώς διαφορετικό νόημα, έτσι δεν είναι;

 

Γνωρίζατε ότι κάποια βακτήρια του μικροβιώματός σας δρουν σαν μικροσκοπικοί διπλωμάτες, καταπραΰνοντας τη φλεγμονή και αποκαθιστώντας την ειρήνη στο δέρμα σας;

 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένα στελέχη βακτηρίων διεγείρουν την έκκριση της ιντερλευκίνης 10, του "ειρηνευτικού μορίου" που βοηθά στον έλεγχο της φλεγμονής.

 

1.000.000.000.000 -χίλια δισεκατομμύρια: αυτός είναι ο αριθμός των μικροοργανισμών που ζουν στο δέρμα του ανθρώπου… και είναι 10 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των άστρων στον γαλαξία μας!