Τα κατάλληλα προϊόντα για ακμή ενηλίκων και εφήβων

Μπορεί η ακμή να είναι ταυτισμένη με τα χρόνια της εφηβείας, τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι στην πραγματικότητα... δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις. Τις τελευταίες δεκαετίες η ακμή «χτυπά» και τους ενήλικες, δείχνοντας προτίμηση στις γυναίκες είτε πρόκειται για επανεμφάνιση μιας επίμονης εφηβικής ακμής στην ενήλικη ζωή είτε εμφανίζεται για πρώτη φορά.

Το «προφίλ» της ακμής

Η ακμή εκδηλώνεται όταν οι πόροι της επιδερμίδας φράσσονται από νεκρά κύτταρα και πλεονάζον σμήγμα, εγκλωβίζοντας στο εσωτερικό τους συγκεκριμένα βακτήρια. Το περιβάλλον αυτό ευνοεί τον γρήγορο πολλαπλασιασμό τους, που οδηγεί σε ατέλειες, κοκκινίλες και φλεγμονές, που χαρακτηρίζουν την εικόνα της ακμής. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ορμονικές αλλαγές: τα ανδρογόνα που αυξάνονται στα αγόρια και τα κορίτσια την περίοδο της εφηβείας προκαλούν μεγαλύτερη έκκριση σμήγματος ενώ ειδικά στις γυναίκες, οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόρροια, την περίοδο της εγκυμοσύνης ή κατά τη εμμηνόπαυση συγκαταλέγονται στις αιτίες που πυροδοτούν την εμφάνιση της ακμής. Επίσης, η γενετική προδιάθεση συγκαταλέγεται στις αιτίες εμφάνισης ακμής στις ενήλικες γυναίκες, κυρίως, όπως και η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών που φράσουν τους πόρους του δέρματος ενώ το άγχος φαίνεται πως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ακμή. Οι φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού στο στρες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην λειτουργία του δερματικού φραγμού, στην επούλωση των πληγών και στην ευαισθησία σε δερματικές λοιμώξεις. Οι κατεχολαμίνες αυξάνουν την ικανότητα προσκόλλησης ορισμένων βακτηρίων στο δέρμα, ενώ το emotional eating (μια ψυχολογική επίπτωση του άγχους, ειδικά στις γυναίκες), αλλαγές που σχετίζονται με την παχυσαρκία και η αντίσταση στην ινσουλίνη, φαίνεται πως συμβάλλουν στην ενεργοποίηση της ακμής. Ακόμα, η έλλειψη ή η κακή ποιότητα ύπνου (που επίσης συνδέονται άμεσα με το στρες) ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση καθώς διαταράσσουν την ανοσολογική απάντηση ισορροπία και αυξάνουν την έκκριση ορμονών του στρες.

Το κατάλληλο skincare κατά της ακμής ενηλίκων και εφήβων

Η ακμή είναι, συνήθως, μια επίμονη κατάσταση που απαιτεί στενή παρακολούθηση από τον ειδικό, ο οποίος ανάλογα με τη διάγνωση θα προτείνει και το ιδανικό πρόγραμμα θεραπείας. Σε γενικές γραμμές, στόχος της φροντίδας στο σπίτι είναι η ρύθμιση της υπερβολικής έκκρισης σμήγματος και η «απελευθέρωση» των φραγμένων πόρων, η αντιμετώπιση των βακτηρίων που σχετίζονται με την ακμή με συστατικά στοχευμένης δράσης, όπως το σαλικυλικό οξύ και ο ψευδάργυρος, καθώς και η ενυδάτωση, η καταπράυνση και η αντηλιακή προστασία ( είναι γνωστό ότι ο ήλιος επιδεινώνει τις ατέλειες) με συνθέσεις που δεν προκαλούν ατέλειες. Και βέβαια, μαζί με τα κατάλληλα προϊόντα για ακμή ενηλίκων και εφήβων, κρίσιμης σημασίας είναι η συνέπεια στη χρήση τους: καθώς τα αποτελέσματα δεν φαίνονται αμέσως, οι έφηβοι κυρίως έχουν την τάση να εγκαταλείπουν την skincare ρουτίνα τους κατά της ακμής, με αποτέλεσμα να χάνουν πολύτιμο χρόνο στην αντιμετώπισή της.

Για την La Roche-Posay, η φροντίδα της λιπαρής επιδερμίδας με τάση ακμής, είναι ένα μεγάλο στοίχημα που έχει κερδίσει: η Effaclar είναι η #1 σειρά περιποίησης για τον συγκεκριμένο τύπο δέρματος στην Ευρώπη, με αναγνωρισμένη αποτελεσματικότητα σε περισσότερους από 26.000 πάσχοντες. Με θεμέλιο πάνω από 70 επιστημονικές μελέτες, η Effaclar είναι μια ολοκληρωμένη σειρά λύσεων κατά των ατελειών, με υψηλή αποτελεσματικότητα σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής τους, εξασφαλίζοντας συγχρόνως υψηλή ανοχή.

Η προτεινόμενη φροντίδα κατά της εφηβικής ακμής περιλαμβάνει:


- Το gel καθαρισμού προσώπου Effaclar Gel , το οποίο καθαρίζει απαλά το λιπαρό δέρμα χωρίς να προκαλεί ξηρότητα, αφήνοντάς το καθαρό και αναζωογονημένο. Οι καθαριστικοί παράγοντες που περιέχει είναι ειδικά επιλεγμένοι για την υψηλή αποτελεσματικότητά τους στην απομάκρυνση της περίσσειας σμήγματος και των ρύπων ενώ συγχρόνως είναι υψηλής ανοχής για το δέρμα με τάση ακμής, το Ιαματικό Νερό La Roche-Posay δρα καταπραϋντικά ενώ ο Ψευδάργυρος ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος και εξυγιαίνει το δέρμα.
- Το Effaclar Duo (+) είναι μια ενυδατική τζελ-κρέμα, ειδικά μελετημένη για λιπαρό δέρμα με τάση ακμής, σοβαρές και επανεμφανιζόμενες ατέλειες και επίμονα σημάδια. Μέσα σε 12 ώρες προσφέρει ορατή αποτελεσματικότητα κατά των ατελειών αφήνοντας το δέρμα αισθητά λιγότερο ερυθρό και με πιο λεία υφή, ένα εντυπωσιακά γρήγορο αποτέλεσμα που έχει αποδειχθεί από δερματολογικό έλεγχο. Το Procerad (Ceramide τύπου 2) που περιέχει, συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των κόκκινων και καφέ σημαδιών της ακμής (μεταφλεγμονώδεις υπερχρώσεις) αλλά και στη μείωση της φλεγμονής, το Aqua Posae Filiformis αποκαθιστά την ισορροπία του μικροβιώματος με διάρκεια ενώ η μανόζη συμβάλλει στην ανάπλαση του δέρματος.
- Το Anthelios Oil Correct SPF50+ είναι η καθημερινή αντηλιακή φροντίδα διόρθωσης για το λιπαρό δέρμα με τάση ακμής. Προσφέρει πολύ υψηλή αντηλιακή προστασία ευρέος φάσματος χάρη στη νέα τεχνολογία CELLOX-B3 TECH με Mexoryl XL, περιορίζει την προσκόλληση ρύπων στην επιδερμίδα και την προστατεύει από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται τόσο από τη ρύπανση όσο και από την υπέρυθρη ακτινοβολία. Επιπλέον, ο συνδυασμός δερματολογικών δραστικών συστατικών (Σαλικυλικό Οξύ + Νιασιναμίδη + Ψευδάργυρος +  AiliciumTM) συμβάλλει στη διόρθωση των ατελειών και στη ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος. Με δροσερή υφή κρέμας-gel, μη λιπαρή και μη φαγεσωρογόνα σύνθεση, χαρίζει 12 ώρες ματ αποτέλεσμα και αφήνει την επιδερμίδα να αναπνέει.

Όσο για την φροντίδα κατά της ακμής ενηλίκων ενδεικτικά προτείνεται, μετά τον επιμελή καθαρισμό του προσώπου το βράδυ με το Effaclar Gel Καθαρισμού, το οποίο είναι ειδικά μελετημένο για λιπαρό δέρμα με ατέλειες (δείτε πιο πάνω), η χρήση του Effaclar Ultra Concentrated Serum που βάζει στο στόχαστρο επίμονες ατέλειες και σημάδια, ορατούς πόρους αλλά και σημάδια γήρανσης. Η συμπυκνωμένη σύνθεσή του ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στην απολεπιστική και καταπραϋντική δράση: συνδυάζει υψηλή συγκέντρωση σε ενεργά συστατικά που δρουν συνεργιστικά για την εξυγίανση της επιδερμίδας και συγκεκριμένα 3 κερατολυτικά οξέα (Σαλικυλικό Οξύ, Γλυκολικό Οξύ, LHA) για μείωση ατελειών και σημαδιών, με Νιασιναμίδη και Ιαματικό Νερό για καταπράυνση και μέγιστη ανοχή. Τέλος, το Anthelios Oil Correct SPF50+ θα προσφέρει την καθημερινά απαραίτητη πολύ υψηλή αντηλιακή προστασία ευρέος φάσματος (δείτε πιο πάνω), η οποία προστατεύει από τη φωτογήρανση λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Επιπλέον, η ειδική σύνθεσή του έχει και διορθωτική δράση χάρη στο συνδυασμό δερματολογικών δραστικών συστατικών (Σαλικυλικό Οξύ, Νιασιναμίδη, Ψευδάργυρος) που μειώνει την εμφάνιση των ατελειών.