Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

Πληγές στο δέρμα και αντιμετώπιση

Resources\Visuels\V4\Headers\Articles\INT\v_header_article_default.jpg

Δερματολογικές επεμβάσεις και εξωτερικές επιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση μικρής σημασίας ή σοβαρών δερματικών βλαβών. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, οι βλάβες αυτές μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, άγχος και πραγματικά σωματική ενόχληση.

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ: ΟΤΑΝ Ο ΦΡΑΓΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΕΞΑΣΘΕΝΕΙ

Η εξασθενημένη επιδερμίδα χαρακτηρίζεται από αδύναμη προστατευτική λειτουργία. Οι βλάβες αυτές οφείλονται σε 3 αιτίες:

  • Η επιδερμίδα φαίνεται τραυματισμένη από εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες, όπως το κρύο και η ξηρασία, ή κατεστραμμένη από τυχαία τραύματα. Αυτό συνήθως συμβαίνει με τα εγκαύματα, τα κοψίματα, τις αμυχές και τα τσιμπήματα από έντομα. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να επηρεάσει όλο τον πληθυσμό.
  • Ιδιοσυστατικά εξασθενημένη επιδερμίδα. Αυτό συμβαίνει στο 20% των ανθρώπων. Στη συνέχεια, η ευαισθησία αυτή προκαλεί σκάσιμο της επιδερμίδας στα χέρια ή τα χείλη, ξηρές πλάκες, συγχειλίτιδα ή χειλίτιδα.
  • Τέλος, οι βλάβες μπορεί να προκληθούν από δερματολογική επέμβαση, όπως η αφαίρεση μιας κρεατοελιάς, η κρυοθεραπεία, οι μικρο-επεμβάσεις, τα λέιζερ, το peeling ή οι αισθητικές επεμβάσεις. Οι βλάβες αυτές αντιστοιχούν στο 15% της δραστηριότητας των δερματολόγων.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ

Από τις διάφορες δερματικές βλάβες πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο είδη πληγών:

  • Επιδερμικές πληγές: η δερμίδα δεν έχει επηρεαστεί και το τραύμα δεν αιμορραγεί.
  • Δερμικές πληγές: η δερμίδα έχει πληγεί και το τραύμα αιμορραγεί.
Οι πληγές αυτές μπορεί να είναι:
  • Οξείες, δημιουργώντας ένα άνοιγμα στην επιφάνεια της επιδερμίδας: κρύο, τραυματισμός, έγκαυμα, εγχείρηση ή ακόμα και peeling.
  • Χρόνιες, με επαναλαμβανόμενες αλλοιώσεις της επιδερμίδας. Πρόκειται για τα έλκη των ποδιών, τα έλκη κατακλίσεως και το σκάσιμο.
Ανάλογα με τη σοβαρότητά τους, οι βλάβες αυτές μπορεί να πάρουν τη μορφή εφελκίδας, διάβρωσης, σχισμής, εξέλκωσης ή ακόμα και ατροφίας. Όταν η προστασία της επιδερμίδας καταστρέφεται με τον τρόπο αυτό, η επιδερμίδα γίνεται πιο ευαίσθητη στις εξωτερικές επιδράσεις. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κνησμό, που χειροτερεύει με το ξύσιμο. Συνεπώς, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε γρήγορα την επιδερμίδα να αποκατασταθεί και να επουλωθεί.

  • Facebook

Προτεινόμενα για σένα

Προβολή όλων των άρθρων