Ατοπικό δέρμα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Το ατοπικό δέρμα είναι μια δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από κνησμό και ερυθρότητα και συχνά εμφανίζεται ως συνέπεια γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Στην παρακάτω ανάρτηση θα σας αναφέρουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ατοπικό δέρμα και πώς μπορείτε να καταπραΰνετε τα συμπτώματά του.

Τι είναι το ατοπικό δέρμα;

Το ατοπικό δέρμα είναι μια χρόνια δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά ξηρό και ερεθισμένο δέρμα με επαναλαμβανόμενο κνησμό.

Τα άτομα που πάσχουν από αυτή την πάθηση έχουν ένα ιδιαίτερα αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα και είναι συχνά επιρρεπή σε αλλεργίες, όπως το άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα. Το ατοπικό δέρμα είναι από τη φύση του ξηρό. Το φυσιολογικό δέρμα δημιουργεί ένα λιπαρό φιλμ για να προστατευτεί, ενώ το ατοπικό δέρμα όχι. Πρόκειται για τον επιδερμιδικό φραγμό που ορίζει και την «λειτουργία φραγμού» του δέρματος. Το δέρμα με τάση για έκζεμα είναι σαν να είναι «γυμνό», οπότε ορισμένα αλλεργιογόνα από το περιβάλλον μας είναι σε θέση να διεισδύσουν βαθιά στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Αυτά τα αλλεργιογόνα διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αντιδρά σε υπερβολικό βαθμό.

Η ατοπική δερματίτιδα
οφείλεται σε δυσλειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού, η οποία καθιστά το δέρμα πιο ευαίσθητο σε ερεθισμούς και ξηρότητα. Τα άτομα με ατοπικό δέρμα εμφανίζουν συχνά περιοδικές εξάρσεις, που μπορεί να προκληθούν από παράγοντες όπως το κρύο, τον ξηρό καιρό, την υπερβολική εφίδρωση ακόμη και το άγχος. Οι εξάρσεις αυτές μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής του ατόμου, καθώς ο έντονος κνησμός και η ερυθρότητα είναι ενίοτε πολύ δυσάρεστα.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για το ατοπικό δέρμα, υπάρχουν αγωγές που βοηθούν στον έλεγχο των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των εξάρσεων. 

Πώς το ατοπικό δέρμα επηρεάζει το μικροβίωμα του δέρματος

Το υγιές δέρμα φιλοξενεί δισεκατομμύρια ωφέλιμους μικροοργανισμούς, που ζουν σε κάθε τετραγωνικό χιλιοστό του. Η ατοπική δερματίτιδα σχετίζεται με τη μείωση της ποικιλομορφίας αυτών των μικροοργανισμών (βακτήρια, μύκητες, αρχαιοβακτήρια), γνωστή ως μικροβίωμα. Μέχρι τώρα προσπαθούσαμε να εξαλείψουμε τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο σώμα και στην επιφάνεια του δέρματός μας. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί αποτελούν στην πραγματικότητα μια ισορροπημένη κληρονομιά που αλληλεπιδρά με το σώμα μας προκειμένου να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του. Όταν έχετε ατοπικό έκζεμα, το μικροβίωμα δεν είναι ισορροπημένο.

Σε μια κλινική μελέτη, τα εργαστήρια της La Roche-Posay έδειξαν ότι δεν αρκεί η αποκατάσταση της λειτουργίας του επιδερμιδικού φραγμού για την μακροχρόνια ανακούφιση στο δέρμα με τάση ατοπίας, μα είναι εξίσου σημαντικό να αποκατασταθεί το μικροβίωμα. Προκειμένου το μικροβίωμα να ανακτήσει την ισορροπία του, συνιστάται η χρήση κατάλληλων προϊόντων, που ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό των φιλικών προς το δέρμα βακτηρίων.

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω αν έχω ατοπικό δέρμα; Συμπτώματα και χαρακτηριστικά

Το ατοπικό δέρμα είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη δυσάρεστων συμπτωμάτων με περιοδικές εξάρσεις, που μπορεί να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων δύσκολη. Ακολουθούν τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, ώστε να μπορείτε να αναγνωρίσετε αυτή την πάθηση.

Ακραία ξηρότητα του δέρματος.
Κνησμός και ερυθρότητα.

Φλεγμονή του δέρματος.
Φολίδες ή δέρμα που έχει δημιουργήσει κρούστα.
Πόνος.
Σκάσιμο και απολέπιση του δέρματος.
Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος.
Εμφάνιση φυσαλίδων ή κυστιδίων.
Ερεθισμός και ερυθρότητα γύρω από τα μάτια.
Αυξημένη ευαισθησία σε ερεθιστικά προϊόντα ή στοιχεία.
 
Εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να πάσχετε από ατοπία. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο.

Δερματίτιδα των χεριών

Η ατοπική δερματίτιδα στα χέρια μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή και σε οποιαδήποτε ηλικία. Επειδή συμπεριφέρεται σαν αλλεργία, το ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων με αυτή την πάθηση αντιδρά υπερβολικά σε αβλαβείς ουσίες, προκαλώντας φλεγμονή του δέρματος. Επιπλέον, λόγω του παράγοντα της κληρονομικότητας, τα άτομα με συγγενείς που πάσχουν από αυτό τον τύπο δερματίτιδας είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αυτήν. 

Τα συμπτώματα της δερματίτιδας των χεριών μπορεί να επιδεινωθούν από διάφορους παράγοντες. Τέτοιοι είναι η έλλειψη ενυδάτωσης, ερεθιστικές ουσίες, όπως απορρυπαντικά και χημικά, διάφορες ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις, τροφικές αλλεργίες, έκθεση στο κρύο χωρίς προστασία και άγχος. Τα συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν περιλαμβάνουν κνησμό, εξανθήματα, εκζέματα, σκάσιμο του δέρματος και πόνο. Η συχνή ενυδάτωση με προϊόντα ειδικά για το ξηρό δέρμα μπορεί να ανακουφίσει τις ενοχλήσεις αυτές.  

Δερματίτιδα στους αγκώνες

Η δερματίτιδα στους αγκώνες είναι πολύ συχνή, καθώς η κατάσταση αυτή εμφανίζεται συνήθως σε περιοχές όπου το δέρμα κάμπτεται. Αυτός ο τύπος δερματικού εκζέματος μπορεί να προκαλέσει κνησμό, ερυθρότητα, ξεφλούδισμα και πόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις. 

Οι κύριες αιτίες του συγκεκριμένου τύπου δερματίτιδας είναι η επαφή με ερεθιστικές για το δέρμα ουσίες, όπως απορρυπαντικά ή σκληρές χημικές ουσίες, οι αλλεργίες, η ξηρότητα ή η τριβή από στενά ρούχα και σκληρές επιφάνειες.

Ποιες είναι οι αιτίες του εκζέματος στο δέρμα

Το έκζεμα, επίσης γνωστό ως δερματίτιδα, είναι μια φλεγμονή στο δέρμα που μπορεί να προκληθεί από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένες αιτίες πρόκλησης του εκζέματος στο δέρμα:
 
Γενετικοί παράγοντες: Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας, άσθματος ή αλλεργιών έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Τα αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, η μούχλα, οι τρίχες ζώων και η σκόνη, οι ερεθιστικοί παράγοντες, όπως ορισμένα σαπούνια, απορρυπαντικά και άλλες χημικές ουσίες, και οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν έκζεμα σε ορισμένους ανθρώπους. 

Ορμονικές αλλαγές: Οι ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμήνου ρύσεως, μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα και να προκαλέσουν ατοπική δερματίτιδα σε ορισμένα άτομα.

Στρες: Το άγχος μπορεί να προκαλέσει έκζεμα στο δέρμα σε ορισμένους ανθρώπους, καθώς αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο σε φλεγμονές.

Λοιμώξεις: Οι ιογενείς, βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις είναι επίσης κοινές αιτίες του ατοπικού δέρματος.

Αυτοάνοσα νοσήματα: Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας στο δέρμα.

Εξέλιξη του εκζέματος στο δέρμα

Η ατοπική δερματίτιδα (ή ατοπικό έκζεμα) είναι μια χρόνια πάθηση που μπορεί να ακολουθήσει διαφορετικές μορφές εξέλιξης ανάλογα με το άτομο. Ακολουθούν τα κύρια στάδια από τα οποία μπορεί να περάσει ένα άτομο με ατοπικό δέρμα. 

Φάση έξαρσης. Σε αυτή τη φάση, το δέρμα που έχει εμφανίσει έκζεμα φλεγμαίνει, κοκκινίζει, έχει φαγούρα και μπορεί να έχει αίσθημα καύσου. Μπορεί επίσης να υπάρχουν φουσκάλες που στάζουν υγρό και το δέρμα να είναι πιο ευαίσθητο ή να πονάει.
Χρόνια φάση. Στη χρόνια φάση η φλεγμονή μειώνεται, οι δερματικές βλάβες γίνονται πιο ξηρές και φολιδωτές και ο κνησμός μπορεί να συνεχιστεί. Το δέρμα μπορεί επίσης να παχαίνει και να παρουσιάζει αλλαγές στη μελάγχρωση.
Ποιος επηρεάζεται;

Αν και η δερματίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι πιο συχνή σε πιο νεαρά άτομα. Επιπλέον, η ατοπική δερματίτιδα είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν κληρονομικό ιστορικό, αλλεργίες ή άσθμα. 

Ατοπικό δέρμα σε βρέφη

Το ατοπικό δέρμα είναι μια συχνή πάθηση στα βρέφη και επηρεάζει περίπου το 15-20% των νεογέννητων.

Οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ατοπικού δέρματος στα βρέφη περιλαμβάνουν τους γενετικούς παράγοντες, το κλίμα, την έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες και τις τροφικές αλλεργίες. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με τη μειωμένη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού και την αυξημένη διαδερμική απώλεια νερού. Στα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα η λειτουργία του δερματικού φραγμού είναι λιγότερο ανθεκτική στους εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες, καθιστώντας το δέρμα πιο ευάλωτο στο περιβαλλοντικό στρες. Επιπλέον, αυτός ο φραγμός είναι λιγότερο ικανός να συγκρατεί την υγρασία λόγω της ακανόνιστης δομής του, γεγονός που ευνοεί τη διαδερμική απώλεια νερού, αφήνοντας το δέρμα ξηρό και πιο επιρρεπές στην ανάπτυξη κνησμώδους βλάβης. 
 
Το κύριο σύμπτωμα της ατοπικής δερματίτιδας είναι ο κνησμός, ο οποίος επηρεάζει την ευημερία των παιδιών. Τα συνήθη προβλήματα περιλαμβάνουν διαταραχές του ύπνου, εναλλαγές της διάθεσης και δυσφορία. Όταν ένα παιδί έχει ατοπικό δέρμα, υφίσταται τις επιπτώσεις όλη η οικογένεια, καθώς επηρεάζεται η ποιότητα του ύπνου του, και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει την ποιότητα ζωής των γονέων τους, επιδρώντας αρνητικά ακόμη και στη δική τους συναισθηματική κατάσταση.

Ατοπική δερματίτιδα σε ενήλικες

Παγκοσμίως, μεταξύ 2% και 10% των ενηλίκων πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα. Το ατοπικό δέρμα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλεί επιπλοκές. Ωστόσο, ειδικά στην ενήλικη ζωή, μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικά συμπτώματα που επιδεινώνουν την ποιότητα ζωής του πάσχοντος.

Είναι σημαντικό για τα άτομα που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα να λαμβάνουν μέτρα για τη φροντίδα του δέρματός τους, όπως η προστασία του, η ενυδάτωση και η χρήση χαλαρών ρούχων που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. 
 
Συμβουλές για το ατοπικό δέρμα

Αν και το έκζεμα στο δέρμα είναι μια κατάσταση που μπορεί να είναι δυσάρεστη και επώδυνη, η φροντίδα του, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απλή. Ακολουθούν ορισμένες συστάσεις που μπορούν να ανακουφίσουν τη δυσφορία που προκαλεί η ατοπική δερματίτιδα:

Διατηρήστε το δέρμα καλά ενυδατωμένο. Η τακτική ενυδάτωση του δέρματος είναι η πιο αποτελεσματική λύση για τη μείωση των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας. Η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας μετά το ντους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ξηρότητας και της αφυδάτωσης, διατηρώντας παράλληλα το δέρμα απαλό.

Αποφύγετε τις ερεθιστικές ουσίες. Συνιστάται να περιορίσετε τη χρήση προϊόντων που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα, όπως σαπούνια, απορρυπαντικά, υδροαλκοολούχα τζελ ή επιθετικά χημικά προϊόντα για το δέρμα. Συνιστάται να αναζητάτε εξειδικευμένα προϊόντα για το δέρμα με τάση για ατοπικό έκζεμα. 

Χρήση κατάλληλου ρουχισμού. Συνιστάται κατά την εκτέλεση δραστηριοτήτων που μπορεί να προκαλέσουν δερματικές βλάβες, όπως το πλύσιμο των πιάτων, η κηπουρική, τα αθλήματα και άλλες χειρωνακτικές εργασίες.

Αποφύγετε το ξύσιμο του δέρματος. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι σημαντικό να αποφεύγετε το ξύσιμο κατά τη διάρκεια ενός ξεσπάσματος δερματίτιδας, για να αποφύγετε την επιδείνωση του ερεθισμού και την πιθανή πρόκληση μόλυνσης.

Χρήση τοπικών φαρμάκων. Εάν η ατοπική δερματίτιδα που αντιμετωπίζετε είναι μέτρια ή σοβαρή, μπορεί να είναι απαραίτητη η χρήση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής για τη θεραπεία αυτού του τύπου πάθησης. Συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προκειμένου να βρείτε το προϊόν που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Διατηρήστε το σπίτι σας απαλλαγμένο από ακάρεα σκόνης. Το ατοπικό έκζεμα σχετίζεται με το πολύ ξηρό δέρμα, που στερείται των λιπιδίων που προστατεύουν το φυσιολογικό δέρμα από ορισμένα εξωτερικά αλλεργιογόνα, όπως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Σκουπίζετε τακτικά και αερίζετε καθημερινά τα δωμάτια του σπιτιού σας, ιδίως τα υπνοδωμάτια. 

Απολαύστε τον αθλητισμό, αλλά κρατήστε το δέρμα σας καθαρό. Αν αθλείστε τακτικά, προσέξτε να μη μένετε με ιδρωμένο δέρμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Μετά την προπόνηση κάντε ντους και χρησιμοποιήστε κατάλληλες κρέμες καθαρισμού, για να ενυδατώσετε το δέρμα σας και να επαναφέρετε την ισορροπία των ωφέλιμων βακτηρίων του.

Φροντίστε να διατηρείτε τη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιό σας μεταξύ 18 και 20 βαθμών Κελσίου. Αυτό θα αποτρέψει την υπερβολική ξήρανση της ατμόσφαιρας. Εάν είναι απαραίτητο, προμηθευτείτε έναν υγραντήρα. Και, φυσικά, φροντίστε να εφαρμόζετε την κατάλληλη ενυδατική κρέμα πριν πέσετε για ύπνο.
 
Αυτές είναι μερικές από τις συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας. Ωστόσο, μπορεί να είναι αποτελεσματικός ο συνδυασμός αυτών των συνηθειών με τη χρήση ειδικών προϊόντων φροντίδας για το ευαίσθητο, αντιδραστικό ή αλλεργικό δέρμα. 

Πρόγραμμα περιποίησης και υγιεινής για την ανακούφιση του εκζέματος στο δέρμα

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, για να αντιμετωπιστεί το ατοπικό δέρμα και να αποφευχθεί η επιδείνωση των συμπτωμάτων και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πασχόντων, συνιστάται μια ολοκληρωμένη φροντίδα του δέρματος, που ως βασικό πυλώνα περιλαμβάνει την ενυδάτωση.

Η υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των ατοπικών δερματικών συμπτωμάτων. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα χειροτερέψουν, ιδίως κατά τη φάση της έξαρσης, οι δερματολόγοι μπορεί να συνταγογραφήσουν θεραπείες με κορτικοστεροειδή για την ανακούφιση και τη μείωση της βλάβης που προκαλείται από το ξύσιμο.

Σύντομα λουτρά

Εάν έχετε ατοπικό δέρμα, είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε στην περιποίηση υγιεινής σας, προκειμένου να ανακουφίσετε τα συμπτώματα και να αποτρέψετε τον υπερβολικό ερεθισμό του δέρματος. Καλό είναι να αποφεύγετε τα μεγάλα, ζεστά μπάνια, καθώς αυτά μπορεί να ξηράνουν το δέρμα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του εκζέματος. Συνιστώνται σύντομα, χλιαρά μπάνια με τη χρήση εξειδικευμένων προϊόντων.

Ήπια καθαριστικά

Μια άλλη σημαντική πτυχή που πρέπει να προσέξουμε είναι το προϊόν καθαρισμού που χρησιμοποιούμε στο ντους. Αποφύγετε τα σαπούνια και τα καθαριστικά που περιέχουν αρώματα και σκληρές χημικές ουσίες. Αντ’ αυτών, επιλέξτε ήπια προϊόντα χωρίς άρωμα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για ατοπικό, αντιδραστικό ή ευαίσθητο δέρμα.

Μην τρίβετε το δέρμα σας

Όταν εφαρμόζετε το προϊόν καθαρισμού στο δέρμα, μην το τρίβετε πολύ, ώστε να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματος ή την επιδείνωση των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας, εάν βρίσκεστε σε φάση έξαρσης.

Ενυδάτωση

Είναι σημαντικό να διατηρείτε το δέρμα ενυδατωμένο για να αποφύγετε την ξηρότητα και τον κνησμό. Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα χωρίς άρωμα μετά το μπάνιο και αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, εάν είναι απαραίτητο. Αυτό θα καταπραΰνει τους ερεθισμούς του δέρματος και θα του προσφέρει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.

Οι ενυδατικές κρέμες αποκαθιστούν το υδρολιπιδικό φιλμ, που προστατεύει την επιφάνεια του δέρματος, και περιορίζουν τη διείσδυση των ερεθιστικών ουσιών. Τα προϊόντα για το επιρρεπές στην ατοπία δέρμα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλο το σώμα, μία ή δύο φορές την ημέρα, για να ενυδατώνουν το δέρμα και να επαναφέρουν την ισορροπία των ωφέλιμων βακτηρίων του, μειώνοντας έτσι τον κνησμό που προκαλείται από την ξηρότητα και αποτρέποντας περαιτέρω εξάρσεις ή περιορίζοντας τη διάρκειά τους.
 
Τα καλύτερα προϊόντα για το έκζεμα στο δέρμα

Αν έχετε δερματίτιδα και χρειάζεστε ένα προϊόν που να ανακουφίζει από τα δυσάρεστα συμπτώματά της, σας προτείνουμε ορισμένες λύσεις για την αντιμετώπιση αυτού του τύπου των καταστάσεων και μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.
 
Καθαριστικά για ατοπικό δέρμα

Lipikar Syndet AP+ ενυδατώνει και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του ατοπικού δέρματος.
 
Το Lipikar Syndet AP+ είναι μια κρέμα καθαρισμού για ατοπικό δέρμα χωρίς άρωμα, για την αποφυγή ερεθισμών και ξηρότητας. Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για να ενυδατώσετε την επιδερμίδα σας  και να ανακουφίσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας. Είναι κατάλληλη για μωρά, παιδιά και ενήλικες με τάση κνησμού στο δέρμα. 

Αυτή η κρέμα καθαρισμού καταπραΰνει αμέσως το δέρμα, συμβάλλοντας στη μείωση της ξηρότητας που προκαλείται από τη δερματίτιδα. Επίσης, το Lipikar Syndet AP+ είναι κατάλληλο για ευαίσθητες επιδερμίδες, καθώς είναι σχεδιασμένο με επιφανειοδραστικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εξισορρόπηση και τον καθαρισμό της επιδερμίδας, ενώ παράλληλα την ενυδατώνουν σε βάθος.
 
Η σύνθεσή του περιλαμβάνει Ιαματικό Νερό της La Roche-Posay για να καταπραΰνει το δέρμα, βούτυρο καριτέ για βαθιά θρέψη και νιασιναμίδη, έναν ισχυρό καταπραϋντικό παράγοντα με δράση κατά της φλεγμονής.

Ενυδατικές κρέμες για το δέρμα με τάση για έκζεμα

Lipikar Lait Urea 10%


Το γαλάκτωμα σώματος LIPIKAR LAIT UREA 10% είναι ένα ενυδατικό προϊόν που καταπραΰνει το δέρμα και αποτρέπει τον σχηματισμό κρούστας ως συνέπεια της ατοπικής δερματίτιδας. Ενδείκνυται για το ξηρό και τραχύ δέρμα και οι λειτουργίες του είναι να ενυδατώνει και να αναπληρώνει τα λιπίδια που σχηματίζουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος, να μειώνει την τραχύτητα και να καταπραΰνει τους ερεθισμούς.
 
Αυτό το γαλάκτωμα σώματος είναι σχεδιασμένο με 10% ουρία, η οποία, σε συνδυασμό με έναν απολεπιστικό παράγοντα, καταπραΰνει το δέρμα και ανακουφίζει από τους ερεθισμούς. Περιέχει επίσης αλλαντοΐνη, η οποία μειώνει την ξηρότητα του δέρματος, ενυδατώνει σε βάθος το δέρμα και μετριάζει τα συμπτώματα του ατοπικού δέρματος.

Στη La Roche-Posay εργαζόμαστε για τη διαμόρφωση ειδικών προϊόντων για το ευαίσθητο, αντιδραστικό και αλλεργικό δέρμα που πάσχει από διάφορες παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα, με στόχο την παροχή βέλτιστης και αποτελεσματικής φροντίδας με τη σωστή ρουτίνα. 
 
Lipikar Baume AP+M

Αυτό το ενυδατικό γαλάκτωμα θρέφει σε βάθος την επιδερμίδα και επαναφέρει την ισορροπία στο μικροβίωμα του δέρματος, καταπραΰνοντας τον κνησμό και μειώνοντας την επανεμφάνιση των εξάρσεων. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για το ευαίσθητο και ξηρό δέρμα, μειώνοντας τους ερεθισμούς και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των χρηστών.

Με σύνθεση αποτελούμενη από νιασιναμίδη, βούτυρο καριτέ και Aqua Posae Filiformis, το Lipikar Baume AP+M συμβάλλει στην προστασία και αποκατάσταση του φυσικού φραγμού του δέρματος και καταπραΰνει τον κνησμό, αποτρέποντας το ξύσιμο και εξισορροπώντας το μικροβίωμα του δέρματος, μειώνοντας έτσι τις εξάρσεις. 

Κατάλληλο τόσο για μωρά και παιδιά όσο και για ενήλικες, συνιστάται να εφαρμόζεται πρωί και βράδυ σε όλο το σώμα, ώστε να εγγυηθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.