Κηλίδες δέρματος: Τι είναι και γιατί εμφανίζονται;

Οι δερματικές κηλίδες είναι ατέλειες που δημιουργούν ένα αισθητικό πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών και με διαφορετικούς φωτότυπους δέρματος. Προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη φροντίδα για την αντιμετώπισή τους, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε, πρώτα απ’ όλα, την προέλευση των κηλίδων (ακμή, γήρανση, γενετικοί παράγοντες, μεταξύ άλλων), καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δέρματός σας. 

Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το τι είναι οι καφέ κηλίδες και θα σας προτείνουμε προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να τις αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

Τι είναι οι σκούρες κηλίδες στο δέρμα;

Οι κηλίδες στο δέρμα είναι ένα πολύ συνηθισμένο αισθητικό πρόβλημα που προκύπτει όταν παράγονται υψηλά επίπεδα μελανίνης σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερμελάγχρωση της περιοχής.
Αυτές οι κηλίδες εμφανίζονται συχνότερα στο πρόσωπο, αλλά και στα χέρια, στον λαιμό και το ντεκολτέ, επειδή αυτά είναι τα μέρη του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο. 

Γιατί εμφανίζονται οι κηλίδες του δέρματος;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανιστούν, αλλά οι κυριότερες αιτίες είναι οι εξής:

Έκθεση στον ήλιο. Αυτός είναι ο θεμελιώδης παράγοντας για την εμφάνιση κηλίδων, ειδικά αν δεν χρησιμοποιείται φωτοπροστασία. Αξίζει να αναφερθεί ότι η έκθεση στον ήλιο δεν προκαλεί κηλίδες μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μα και οποιαδήποτε άλλη εποχή, καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες UV είναι παρούσες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Γενετικοί παράγοντες. Για ορισμένους φωτότυπους ή τόνους δέρματος ο κίνδυνος εμφάνισης σκούρων κηλίδων στο δέρμα είναι μεγαλύτερος. Συγκεκριμένα, αυτό ισχύει για τα ανοιχτόχρωμα δέρματα και για δέρματα με υψηλότερο φωτότυπο.

Ορμονικές αλλαγές. Στις γυναίκες ο κίνδυνος εμφάνισης σκούρων κηλίδων αυξάνεται εάν συμβούν ορμονικές μεταβολές. Αυτές μπορεί να οφείλονται στη χρήση αντισυλληπτικών, στην εγκυμοσύνη ή στην εμμηνόπαυση, επειδή οι καταστάσεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή μελανίνης σε διάφορες περιοχές.

Φωτογήρανση. Η επίδραση των ελεύθερων ριζών και της ηλιακής ακτινοβολίας προκαλεί γήρανση του δέρματος, γνωστή ως φωτογήρανση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της φυσικής προστασίας του δέρματος, καθιστώντας το πιο επιρρεπές στην ανάπτυξη σκούρων κηλίδων.

Γήρανση. Η φυσική γήρανση είναι μία από τις κύριες αιτίες δημιουργίας των σκούρων κηλίδων στο δέρμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καθώς γερνάμε, ο αριθμός των μελανοκυττάρων μειώνεται. Αυτά που εξακολουθούν να υπάρχουν στο δέρμα τείνουν να δημιουργούν μια πιο εστιασμένη κατανομή λόγω του αυξημένου μεγέθους τους, οπότε είναι σύνηθες να συσσωρεύονται σε ορισμένες περιοχές σχηματίζοντας σκούρες κηλίδες στο δέρμα.

Τύποι κηλίδων του προσώπου

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, υπάρχουν τρεις τύποι κηλίδων στο πρόσωπο:

Ηλιακές κηλίδες

Οι ηλιακές κηλίδες είναι σκούρες, ωοειδείς ή στρογγυλές και επίπεδες, συνήθως σκούρου καφέ χρώματος, που κάνουν την εμφάνισή τους όταν το δέρμα δεν είναι σε θέση να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, ύστερα από υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες. Εμφανίζονται συνήθως σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, τα χέρια και τα μπράτσα.

Κηλίδες γήρανσης

Οι κηλίδες γήρανσης, είναι κηλίδες που εμφανίζονται στο δέρμα και μπορεί να ποικίλλουν όσον αφορά το χρώμα τους, από ανοιχτό έως σκούρο καφέ, και είναι συνήθως μικρές και στρογγυλεμένες σε σχήμα. Μπορεί να οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες ή στη διαδικασία της γήρανσης, για αυτό και ονομάζονται «κηλίδες γήρανσης». Οι κηλίδες αυτές μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα και ενδέχεται να αυξηθούν σε αριθμό με την ηλικία.

Σημάδια εγκυμοσύνης

Οι κηλίδες προσώπου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που ονομάζονται επίσης κηλίδες εγκυμοσύνης, σχετίζονται με τις ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης. Εμφανίζονται συνήθως στα μάγουλα, στο μέτωπο και τη μύτη, και έχουν επίπεδη μορφή και ανοιχτό καφέ χρώμα.

Μέλασμα

Το μέλασμα είναι μια σκούρα, επίπεδη κηλίδα που εμφανίζεται στο δέρμα, συνήθως στο μέτωπο, στα μάγουλα και το άνω χείλος. Είναι πιο συχνό στις γυναίκες και σχετίζεται κυρίως με ορμονικές μεταβολές.

Φακίδες

Είναι μικρές, καφέ ή μαύρες κηλίδες που εμφανίζονται στο δέρμα, συνήθως στο πρόσωπο, στον λαιμό και τους ώμους. Είναι πιο συχνές σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και αναπτύσσονται λόγω γενετικών παραγόντων.

Σπίλοι

Πρόκειται για σκουρόχρωμες κηλίδες του δέρματος που μπορεί να έχουν διαφορετικά μεγέθη και σχήματα. Ορισμένες μπορεί να είναι επίπεδες, ενώ άλλες να έχουν ανάγλυφο σχήμα. Ορισμένοι σπίλοι υπάρχουν εκ γενετής, ενώ άλλοι αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου.

Σημάδια εκ γενετής

Πρόκειται για κηλίδες στο δέρμα που υπάρχουν ήδη κατά τη γέννηση ή εμφανίζονται λίγο μετά. Μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος, σχήμα και χρώμα και να υπάρχουν οπουδήποτε στο σώμα. Να θυμάστε ότι είναι πάντα σημαντικό να συμβουλεύεστε έναν δερματολόγο, ο οποίος θα αξιολογήσει τυχόν νέες ή μεταβαλλόμενες κηλίδες στο δέρμα, καθώς αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενου προβλήματος υγείας.

Γιατί εμφανίζονται οι ηλιακές κηλίδες;

Η έκθεση στον ήλιο είναι ο κύριος παράγοντας για την εμφάνιση αυτού του τύπου κηλίδων. Το δέρμα διαθέτει κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν μελανίνη ως μια μορφή προστασίας από τις επιβλαβείς επιδράσεις του ήλιου. Όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο, τα μελανοκύτταρα παράγουν μελανίνη σε μια προσπάθεια να απορροφήσουν την υπεριώδη ακτινοβολία και να προστατεύσουν τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και το DNA των κυττάρων. Ωστόσο, σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές, όπως το πρόσωπο, τα χέρια και οι ώμοι, η παραγωγή μελανίνης και τα κύτταρα που την παράγουν μπορεί να διαταραχθούν, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ηλιακών κηλίδων.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε τις ηλιακές κηλίδες;

Μας λένε πάντα για τη σημασία της χρήσης του κατάλληλου αντηλιακού για την πρόληψη ή τη μείωση των ηλιακών κηλίδων, αλλά γνωρίζετε ακριβώς γιατί εμφανίζονται; Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς να προλάβετε τις ηλιακές κηλίδες:

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας

Η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας ευρέος φάσματος (SPF) είναι απαραίτητη για την προστασία του δέρματος από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Τα αντηλιακά μας είναι σχεδιασμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και είναι κατάλληλα για διαφορετικούς τύπους δέρματος. Επιπλέον, πολλά προϊόντα είναι εμπλουτισμένα με αντιοξειδωτικά, ώστε να παρέχουν πρόσθετη προστασία από τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από την έκθεση στον ήλιο και οι οποίες συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανσητου δέρματος.

Χρήση συστατικών αντιμετώπισης των κηλίδων

Υπάρχουν συστατικά που βοηθούν στη μείωση της παραγωγής μελανίνης στο δέρμα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης των σκούρων κηλίδων ή της υπερμελάγχρωσης. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα, είναι το κοτζικό οξύ, το ασκορβικό οξύ, το γλυκολικό οξύ και το γαλακτικό οξύ.

Η νιασιναμίδη, από την άλλη πλευρά, είναι μια μορφή βιταμίνης Β3 που αποτελεί ένα δημοφιλές συστατικό σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας λόγω των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας του επιδερμιδικού φραγμού, στη μείωση της φλεγμονής και της παραγωγής σμήγματος και επίσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης κηλίδων ή υπερμελάγχρωσης στο δέρμα. Η νιασιναμίδη είναι πιο ήπια εναλλακτική λύση σε σχέση με ορισμένα από τα ισχυρότερα αποχρωματιστικά συστατικά, καθιστώντας την ιδανική για το ευαίσθητο δέρμα.

Τα καλύτερα προϊόντα για να αποφύγετε τις κηλίδες του ήλιου

Για την πρόληψη των σκούρων κηλίδων στο δέρμα, είναι βασικό να έχετε τα κατάλληλα προϊόντα φωτοπροστασίας κάθε φορά που το δέρμα σας εκτίθεται στις ακτίνες του ήλιου.

1. Anthelios Age Correct SPF50 Αντηλιακή προστασία προσώπου κατά των σημαδιών γήρανσης

Το αντηλιακό Anthelios Age Correct SPF50 είναι μια αντηλιακή κρέμα με υαλουρονικό οξύ, που παρέχει ενυδατικά αποτελέσματα στην καθημερινή σας περιποίηση. Περιέχει επίσης νιασιναμίδη και Phe-Resorcinol, ιδανικά για την αντιμετώπιση της υπερμελάγχρωσης και την πρόληψη των σημαδιών της γήρανσης που προκαλούνται από τον ήλιο. Αυτή η αντηλιακή κρέμα προσώπου προσφέρει υψηλή αντηλιακή προστασία χάρη στην τεχνολογία CELLOX-B3 TECHTM με Mexoryl XL. Βοηθά στον περιορισμό των βλαβών που προκαλούνται από τις ακτίνες UVA/UVB του ήλιου. Επιπλέον, χάρη στην εξαιρετικά ανάλαφρη υφή της, η επιδερμίδα σας θα παραμείνει ενυδατωμένη για 24 ώρες.

2. Anthelios UVΜUNE 400 Invisible Fluid SPF50+

Το αντηλιακό αυτό διαθέτει τεχνολογία XL-PROTECΤ, που παρέχει προηγμένη προστασία UVA/UVB. Επιπλέον, συμβάλλει στην προστασία της επιδερμίδας σας από τις επιθέσεις της ρύπανσης και της υπέρυθρης ακτινοβολίας.

3. Anthelios Pigment Correct SPF50+ Κρέμα Με Χρώμα Κατά Της Υπερμελάγχρωσης

Το Anthelios Pigment Correct SPF50+ τη νέα τεχνολογία CELLOX-B3 TECH™ με Mexoryl XL, είναι σχεδιασμένο να περιορίζει τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από τις ακτίνες UVB/UVA, τις ακτίνες IR-A & ρύπανση. Αυτό συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης κηλίδων και δυσχρωμιών στο δέρμα. Άλλος ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή στη σύνθεσή του περιέχει νιασιναμίδη. Επιπλέον, περιέχει χρωστικές ουσίες που βοηθούν στη διόρθωση των κηλίφων του δέρματος, προσφέροντας ομοιόμορφο τόνο και πιο λαμπερή επιδερμίδα.

Συμπερασματικά, η αντηλιακή προστασία και τα συστατικά που έχουν δράση κατά των κηλίδων είναι δύο από τις πιο σημαντικές πτυχές της καταπολέμησης των δερματικών κηλίδων και της διατήρησης ενός υγιούς και λαμπερού δέρματος.