Ουλές, Σημάδια και Ενδείξεις

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Ουλές, Σημάδια και Ενδείξεις

 

Βασικά, οι ουλές χωρίζονται σε 4 κατηγορίες, οι οποίες καθορίζουν το μέγεθος, το σχήμα και τη σκληρότητά τους ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ Ή "ΚΑΛΕΣ" ΟΥΛΕΣ οι οποίες είναι μαλακές, επίπεδες και λευκές ΑΤΡΟΦΙΚΕΣ Ή "ΒΑΘΙΕΣ" ΟΥΛΕΣ, όπου ο ιστός είναι βαθουλωμένος και ελλιπής.

 

Συνήθως, προκαλούνται από σημάδια ακμής ή ανεμοβλογιάς και μπορούν να εμφανιστούν στον οποιονδήποτε ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΥΛΕΣ, οι οποίες είναι σκληρές, κόκκινες και υπερυψωμένες ή πρησμένες. ΧΗΛΟΕΙΔΕΙΣ ΟΥΛΕΣ οι οποίες είναι σκληρές, ογκώδεις και εκτείνονται πέρα από τα όρια του αρχικού τραύματος.

 

Οι υπερτροφικές και χηλοειδείς ουλές είναι πιο κοινές σε άτομα

 

Αφρικανικής καταγωγής, μολονότι οποιοσδήποτε μπορεί να τις αποκτήσει, ειδικά στο στέρνο και στα αυτιά. Αν η ουλή σου εμπίπτει σε μια από τις δύο τελευταίες κατηγορίες, υπάρχουν θεραπείες αντιμετώπισης ουλών , επομένως συμβουλεύσου το γιατρό σου.

 

Σημάδια SOS - Τι πρέπει να κάνω;

 

Το σημάδι μου ματώνει

 

Είναι φυσιολογικό σε ένα τραύμα που επουλώνεται να διαρρέει μικρή ποσότητα αίματος. Άσκησε απλά πίεση με μια καθαρή γάζα μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία-αν δεν σταματήσει, θα πρέπει να δείς τον γιατρό σου ή να πας στα επείγοντα γιατί ενδεχομένως να χρειαστείς ράμματα.

 

Αν το τραύμα σου είχε ήδη ράμματα και ξανάνοιξε (διάσπαση), θα πρέπει να δεις το γιατρό σου για να αποφύγεις μια πλατιά ουλή. Αν παλιές ουλές ξανανοίξουν και αρχίσουν να αιμορραγούν, αυτό ενδέχεται να οφείλεται σε διατροφικές ελλείψεις, οπότε συμβουλεύσου το γιατρό σου.

 

Το σημάδι μου βγάζει υγρά

 

Είναι φυσιολογικό ένα τραύμα που επουλώνεται να βγάζει διάφανο υγρό, το οποίο ονομάζεται ορώδες υγρό, για αρκετές μέρες, ακόμα και εβδομάδες, ανάλογα με την περιοχή. Αν όμως από το τραύμα σου αρχίσει να διαρρέει λευκό/κίτρινο πύον, αυτό είναι σημάδι μόλυνσης και θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου για το αν χρειάζεσαι να πάρεις αντιβίωση.

 

Το σημάδι μου με "τρώει"

 

Τα τραύματα που επουλώνονται ενδέχεται να προκαλούν κνησμό για αρκετά χρόνια. Στα πρώτα στάδια του σχηματισμού της ουλής, το τραύμα φλεγμαίνει και απελευθερώνει φλεγμονώδεις διαβιβαστές , μεταξύ των οποίων και το μόριο του κνησμού, την ισταμίνη. Αυτοί διεγείρουν τα νεύρα στο περιβάλλον δέρμα.

 

Καθώς "πλέκεται"η ουλή, το μηχανικό τράβηγμα ενεργοποιεί επίσης τους υποδοχείς του κνησμού. Με τον καιρό, αυτό το αίσθημα σιγά-σιγά θα υποχωρήσει.

 

Το σημάδι μου πονάει

 

Όταν ένα τραύμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να αφήσει ουλή, ενδέχεται να έχουν καταστραφεί και οι νευρικές ίνες . Αυτό μπορεί να προκαλέσει αισθήματα καύσου ή πόνου, εξαιτίας ενός φαινομένου το οποίο ονομάζεται "νευροπαθητικός πόνος".

 

Συνήθως υποχωρεί από μόνος του, καθώς οι νευρικές ίνες επουλώνονται και αναγεννώνται, μπορεί ωστόσο να αντιμετωπιστεί με ορισμένα φάρμακα, όπως η αμιτρυπτιλίνη. Αν αισθάνεσαι δυσφορία, δες το γιατρό σου.

 

Το σημάδι μου είναι ροζ ή κόκκινο

 

Είναι φυσιολογικό για τις φρέσκιες ουλές να είναι ροζ ή κόκκινες, αποτελεί μέρος της φυσικής επουλωτικής διαδικασίας του οργανισμού. Καθώς ο ιστός αναγεννάτε, σχηματίζονται γύρω του περισσότερα αιμοφόρα αγγεία για να θρέψουν τον ιστό που επουλώνεται όπως και τη μαζική συγκέντρωση κυττάρων.

 

Η ερυθρότητα θα πρέπει φυσιολογικά να υποχωρήσει μόνη της, αν όμως η ουλή σου παραμένει κόκκινη έπειτα από αρκετούς μήνες, ίσως θα πρέπει να δεις ένα γιατρό και να τον ρωτήσεις σχετικά με τις καλύτερες αγωγές κατά των ουλών, όπως είναι τα πατς σιλικόνης, οι ενέσεις στεροειδών, το έντονο παλμικό φως (IPL) και η θεραπεία των ουλών ακμής με λέιζερ.

 

Η χειρουργική αντιμετώπιση της ουλής είναι επίσης δυνατή ενώ ορισμένες κρέμες για ουλές βοηθούν στην επούλωση.

 

Το σημάδι μου είναι μαύρο

 

Η φυσική αντίδραση του σώματος σε ένα τραύμα είναι να προκαλέσει έντονη φλεγμονή, με την απελευθέρωση πολλαπλών φλεγμονωδών διαβιβαστών.

 

Οι ουσίες αυτές ενδέχεται να διεγείρουν τη δραστηριότητα της χρωστικής που παράγουν τα κύτταρα τα οποία ονομάζονται μελανινοκύτταρα, με αποτέλεσμα την εναπόθεση καφέ ή μαύρης χρωστικής πάνω ή γύρω από την ουλή (Μεταφλεγμονώδης Υπερμελάγχρωση, ΡΙΗ).

 

Το φαινόμενο αυτό είναι συχνότερο σε πιο σκούρους τύπους δέρματος, μπορεί ωστόσο να αποφευχθεί ή να μειωθεί με τη χρήση υψηλού SPF στο τραύμα που επουλώνεται.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

placeholder Πληγές στο δέρμα και αντιμετώπιση
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
placeholder Πώς να περιποιηθείς το τατουάζ
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
placeholder Η έννοια της ατοπίας του δέρματος
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ