Τι είναι τα ράμματα και τι σημάδια αφήνουν;

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Τι είναι τα ράμματα;

 

Οι χειρουργικές ραφές, γνωστές ως ράμματα, είναι μικρές θηλιές με λεπτό, ανθεκτικό νήμα διαφόρων τύπων.

 

Ρόλος τους είναι να συγκρατούν την χειρουργική τομή έτσι ώστε να σχηματίζει μια σαφή γραμμή και να μην αφήνει κενά ή να ανοίγει. Μπορεί να γίνουν με πολλά και διάφορα υλικά, είτε φυσικά είτε συνθετικά, τα οποία έχουν επιλεγεί για να μειώνουν τις πιθανότητες παρενεργειών.

 

Εκτός από τα κλασικά ράμματα, κάποια μικρά τραύματα μπορεί να κλειστούν με τη χρήση ραμμάτων "πεταλούδα" (μικρά κομμάτια αυτοκόλλητης ταινίας) ή με ειδική κόλλα, ενώ οι μεγάλες χειρουργικές τομές (εκτός αν είναι στο πρόσωπο) συχνά κλείνονται με συρραπτικά δέρματος.

 

Κάποια από αυτά είναι απορροφήσιμα και θα εξαφανιστούν μόνα τους , έπειτα από διάστημα μερικών εβδομάδων (συνήθως γύρω στις 60 μέρες), ενώ άλλα είναι μη-απορροφήσιμα και θα χρειαστεί να αφαιρεθούν έπειτα από μια συγκεκριμένη περίοδο, ανάλογα με τη θέση του τραύματος.

 

Ο γιατρός σας θα σας πει πότε θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού για να σας τα κόψει, ωστόσο, ο παρακάτω πίνακας προσφέρει κάποιο ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα:

 

Για πόσο καιρό μένουν τα ράμματα;

 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΡΟΝΟΣ (ΗΜΕΡΑ)

 

ΤΡΙΧΩΤΟ: 7-9 για ενηλίκους 6-8 για παιδιά

 

ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΛΑΙΜΟΣ: 4-6 για ενηλίκους και παιδιά

 

ΣΤΕΡΝΟ, ΣΤΟΜΑΧΙ, ΠΛΑΤΗ: 7-12 για ενηλίκους 7-9 για παιδιά

 

ΧΕΡΙ: 8-10 για ενηλίκους 7-9 για παιδιά

 

ΠΟΔΙ (ΜΗΡΟΣ, ΚΝΗΜΗ): 8-12 για ενηλίκους 7-10 για παιδιά

 

ΠΟΔΙ: 10-12 για ενηλίκους 8-10 για παιδιά

 

Τα ράμματά μου θα αφήσουν σημάδι;

 

Μερικά ράμματα δεν αφήνουν καθόλου σημάδια γιατί μπαίνουν απολύτως κάτω από την επιφάνεια του δέρματος (η υποδόρια τεχνική που προτιμάται από τους πλαστικούς χειρουργούς).

 

Τα κλασικά ράμματα που μοιάζουν με κόμπους που συγκρατούν το τραύμα, ενδέχεται να αφήσουν μικρές λευκές τελίτσες ουλώδους ιστού, ειδικά αν παραμείνουν για καιρό, γι αυτό σιγουρευτείτε ότι ο γιατρός σας έχει δώσει σαφείς οδηγίες για το πότε θα πρέπει να αφαιρεθούν.

 

Η χειρουργική τεχνική είναι ανώτερη όλων καθώς τα υπερβολικά σφιχτά ράμματα ενδέχεται να προκαλέσουν σημάδια όπως και να αλλοιώσουν το σχήμα της τομής. Τα ράμματα συχνά αφήνουν πίσω τους μικρές τελίτσες και για τον λόγο αυτό δεν χρησιμοποιούνται ποτέ στο πρόσωπο ή στα χέρια.

 

Τι να αναζητήσεις;

 

Στις μέρες που ακολουθούν μια χειρουργική επέμβαση ή διαδικασία, η τομή σου θα έχει ροζ όψη και ίσως να εκκρίνει διάφανο υγρό ή μικρή ποσότητα αίματος.

 

Επικοινώνησε με το γιατρό σου αν παρατηρήσεις κάτι από τα παρακάτω:

 

• ερυθρότητα που επεκτείνεται πέρα από το σημείο του τραύματος

• αιμορραγία που δεν σταματά με την πίεση μιας καθαρής γάζας

• οξύ πόνο, πολύ παραπάνω από αυτό που σου είπε ο γιατρός σου ότι θα πρέπει να περιμένεις

• λευκό ή κίτρινο πύον που διαρρέει από το τραύμα

• αισθάνεσαι ότι έχεις πυρετό ή γενικά νιώθεις άσχημα; Ανακάλυψε πως θα βελτιστοποιήσεις τη διαδικασία επούλωσης από τη στιγμή που θα αφαιρεθούν τα ράμματα