Ποια είναι τα ιδανικά καθαριστικά προσώπου για λιπαρή επιδερμίδα

Γυαλάδα, διεσταλμένοι πόροι, σπυράκια, μαύρα στιγματα και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ακμή: αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της λιπαρής επιδερμίδας, τα οποία συνδέονται άμεσα με την υπερβολική παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος. 

Αν και η λέξη “σμήγμα” για όσους ζουν με τη λιπαρή επιδερμίδα είναι συνώνυμη ενός μόνιμου, καθημερινού εφιάλτη, θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε στον σημαντικό ρόλο που παίζει η παρουσία του σμήγματος στο δέρμα: αυτή η ελαιώδης ουσία που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες και που μέσω των πόρων ανεβαίνει και διαχέεται στην επιφάνεια της επιδερμίδας (δίνοντάς της αυτή την χαρακτηριστική γυαλάδα), είναι εκείνη που εξασφαλίζει την ελαστικότητα και την απαλότητά της ενώ δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ που εμποδίζει την αφυδάτωση. Σμηγματογόνοι αδένες υπάρχουν σε όλο το σώμα, ωστόσο η μεγαλύτερη συγκέντρωσή τους εντοπίζεται στο πρόσωπο και το τριχωτό του κεφαλιού. Αν και η ποσότητα του σμήγματος που παράγεται είναι διαφορετική σε κάθε άνθρωπο και γενετικά προκαθορισμένη, τα ανδρογόνα και, κυρίως, η τεστοστερόνη είναι εκείνη που παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Η ανισορροπία των ανδρογόνων ενοχοποιείται και για την εμφάνιση της ακμής καθώς αυτές οι ορμόνες προκαλούν εκτός από την αυξημένη παραγωγή σμήγματος και αυξημένη παραγωγή δερματικών κυττάρων που καλύπτουν τους πόρους. Καθώς οι πόροι φράσσονται με αυτό το μείγμα κυττάρων και σμήγματος, μετατρέπονται σε πρόσφορο έδαφος για την αναπαραγωγή των βακτηρίων τα οποία προκαλούν ακμή. 
 
Αν, λοιπόν, έχετε λιπαρό δέρμα με τάση για ακμή, και με δεδομένο ότι η γενετική προδιάθεση δεν αλλάζει, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ακολουθείτε τα σωστά βήματα φροντίδας χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα που θα κρατήσουν την παραγωγή σμήγματος υπό έλεγχο, θα εξυγιαίνουν το δέρμα (μην ξεχνάτε πως το σμήγμα στην επιφάνεια του προσώπου “μπλεντάρεται” με ιδρώτα, νεκρά κύτταρα, μικρομόρια ρύπων, σκόνη κλπ) και θα χαρίζουν μια υγιή, φωτεινή, ματ όψη χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ισορροπία της επιδερμίδας.

Ο καθημερινός καθαρισμός είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα στην φροντίδα της λιπαρής επιδερμίδας. Ένα λάθος που κάνουν πολύ συχνά όσοι ζουν με αυτό τον τύπο δέρματος είναι ότι, θέλοντας να απαλλαγούν από τη λιπαρότητα και το σμήγμα, επιλέγουν επιθετικές συνθέσεις που φέρνουν την επιδερμίδα στο άλλο άκρο, απομακρύνοντας εντελώς τα πολύτιμα για εκείνη φυσικά της έλαια. Αυτό, όμως, όσο δελεαστικό και αν ακούγεται, είναι μια μεγάλη παγίδα γιατί βάζει την επιδερμίδα σε μια κατάσταση «συναγερμού», έναν φαύλο κύκλο όπου οι σμηγματογόνοι αδένες να εκκρίνουν ακόμα περισσότερο σμήγμα προκειμένου να καταπολεμήσουν την ξηρότητα που έχει δημιουργηθεί και να μην αφήσουν την επιδερμίδα απροστάτευτη. Κι όμως, αυτό που έχετε να κάνετε είναι κάτι πολύ απλό: επιλέξτε ένα ήπιο προϊόν καθαρισμού ειδικά μελετημένο για τη λιπαρή επιδερμίδα, το οποίο θα απομακρύνει το σμήγμα και τους ρύπους και θα την εξυγιάνει, χωρίς να προκαλέσει ερεθισμούς στο πρόσωπο. Επίσης, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην το παρακάνετε με τον καθαρισμό του προσώπου - δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, και μετά την άσκηση, είναι αρκετές. 

Ιδανικό για το λιπαρό δέρμα με τάση ακμής, το Effaclar Gel είναι ένα αφρώδες τζελ που καθαρίζει απαλά το πρόσωπο χωρίς να προκαλεί ξηρότητα, χάρη στους προσεκτικά επιλεγμένους, ήπιους παράγοντες καθαρισμού που εξασφαλίζουν υψηλή ανοχή. Στη σύνθεσή του συνδυάζει αντιερεθιστικό Ιαματικό Νερό La Roche-Posay με ειδικούς καθαριστικούς παράγοντες που απομακρύνουν αποτελεσματικά την περίσσεια σμήγματος και τους ρύπους καθώς και ψευδάργυρο που μειώνει την έκκριση σμήγματος και εξυγιαίνει το δέρμα. Αυτό το δροσερό προϊόν καθαρισμού δεν περιέχει αλκοόλη, είναι μη φαγεσωρογόνο, δοκιμασμένο σε δέρμα με τάση ακμής και κατάλληλο για το ευαίσθητο δέρμα. 

Αν σας απασχολούν οι επίμονες ατέλειες, τότε επιλέξτε για τον καθημερινό καθαρισμό της επιδερμίδας σας το Effaclar Micro-Peeling Purifying Gel, το πρώτο τζελ της La Roche-Posay που εμπεριέχει εξυγιαντικούς παράγοντες με μικρο-απολεπιστική δράση. Το σαλικυλικό οξύ αποσυμφορεί τους πόρους και εξαλείφει τις σοβαρές ατέλειες, το LHA παρέχει ήπια μικροαπολέπιση και ελαχιστοποιεί τους πόρους ενώ ο ψευδάργυρος εξυγιαίνει σε βάθος το δέρμα και μειώνει το σμήγμα. Απολεπίζοντας τα νεκρά κύτταρα χωρίς ερεθισμούς, το Effaclar Micro-Peeling Purifying Gel βοηθά στην απομάκρυνση των ρύπων και της περίσσειας σμήγματος, αποφράσσει τους πόρους, μειώνει το μέγεθος των μαύρων στιγμάτων και ελέγχει τη γυαλάδα, αφήνοντας το δέρμα καθαρό, απαλό και αναζωογονημένο. Tip: μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στο σώμα!