Θεραπεία ακμής του προσώπου

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Βαθύς καθαρισμός και ενυδάτωση: σημαντικοί σύμμαχοι

 

Τι προκαλεί την ακμή στο πρόσωπο; Το καθαρό δέρμα αποτελεί τον καλύτερο «σύμμαχο» σε κάθε επίπεδο της ζωής μας.

 

Τι γίνεται, όμως, όταν η ακμή κάνει την εμφάνισή της και χαλάει την αρμονική όψη του προσώπου, αλλά και τη διάθεση;

 

Στη δημιουργία της ακμής παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Η απόφραξη των πόρων των σμηγματογόνων αδένων, ορμόνες, όπως τα ανδρογόνα, μικρόβια, όπως το προπιονικό βακτήριο (P.Acnes) και ο σταφυλόκοκκος, συντελούν στην εκδήλωσή της.

 

Επίσης, η ρύπανση, η υγρασία, η λιπαρότητα του δέρματος, η κληρονομικότητα, φάρμακα (κορτικοστεροειδή, αντικαταθλιπτικά, ψυχότροπα, κ.ά.), καθώς και η παχυσαρκία συμβάλλουν στο πρόβλημα της ακμής.

 

Καθοριστικό ρόλο παίζει και η διατροφή, αφού γαλακτοκομικά προϊόντα, μαγειρεμένα κρέατα, τροφές με πολλή ζάχαρη, υδατάνθρακες και η σοκολάτα έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση ή επιδείνωση της ακμής.

 

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την ακμή στο πρόσωπο;

 

Οι δερματολόγοι διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους ευρεία γκάμα επιλογών. Σκευάσματα για τοπική (εξωτερική) χρήση με αντιβακτηριδιακή δράση αντιμετωπίζουν τα σπυράκια και αποτρέπουν τον σχηματισμό ουλών και σημαδιών.

 

Οι από του στόματος συστηματικές θεραπείες ακμής στοχεύουν είτε στη μείωση της έκκρισης σμήγματος, είτε στην καταπολέμηση της εσωτερικής φλεγμονής.

 

Ποια είναι η ιδανική ρουτίνα για την θεραπεία της ακμής;

 

Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία της ακμής παίζει η σωστή φροντίδα του δέρματος.

 

Επιλέξτε δερματολογικά προϊόντα, ειδικά σχεδιασμένα για το λιπαρό δέρμα με τάσης ακμής, όπως αφρώδες gel καθαρισμού, χωρίς σαπούνι, που ξεπλένεται με νερό.

 

Καθαρίζετε με χλιαρό νερό το πρόσωπο, πρωί και βράδυ, χωρίς να τρίβετε με δύναμη.

 

Χρησιμοποιήστε άφθονο ιαματικό νερό για την ανακούφιση του ερεθισμένου δέρματος.

 

Ενισχύστε το πρόσωπο με ενυδατική φροντίδα κατάλληλη για το λιπαρό δέρμα με τάση για ακμή, αφού, σε αντίθεση με τα κοινά πιστεύω, η ενυδάτωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ακμής και την πρόληψη των ουλών και των σημαδιών.

 

Επιλέξτε ένα δερματολογικά ελεγμένο make-up με την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνο» ή «δεν δημιουργεί ατέλειες», ειδικά σχεδιασμένο για να αποτρέπει την εκδήλωση ή επιδείνωση της ακμής.

 

Σημαντική είναι και η αντηλιακή προστασία του προσώπου, καθώς παρά τις κοινές πεποιθήσεις, ο ήλιος δεν είναι φίλος της ακμής.

 

Συμβουλή

 

Τέλος, μην «σπάτε» τα σπυράκια διότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της ακμής και δημιουργίας μόνιμων ουλών και σημαδιών στο πρόσωπο.