ΛΙΠΑΡΟ ΔΕΡΜΑ ΜΕ ΤΑΣΗ ΑΚΜΗΣ
ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΤΡΕΨΕΤΕ;

Σε αντίθεση με τη γενική πεποίθηση, η ακμή δεν προκαλείται από «βρώμικο δέρμα». Στην πραγματικότητα, τα άτομα με ακμή συχνά καθαρίζουν με ζήλο το δέρμα τους! Εάν αναζητάτε την κύρια αιτία της ακμής, ο ένοχος είναι ο σμηγματογόνος αδένας ο οποίος παράγει μια λιπαρή ουσία γνωστή ως σμήγμα. Υπό την επίδραση ορμονών και πολλών άλλων παραγόντων (άγχος, υπεριώδης ακτινοβολία, ρύπανση…), οι αδένες αυτοί προκαλούν λιπαρότητα, φράζοντας τους πόρους σας και προκαλώντας εξάρσεις ακμής.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

1 quote-marks

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τα σημάδια της ακμής;

Τα σημάδια της ακμής αντιμετωπίζονται δύσκολα. Υπάρχουν κάποιες θεραπείες που γίνονται στο ιατρείο και θα μπορούσαν να βοηθήσουν, όπως η μικροδερμοαπόξεση, τα χημικά πίλινγκ, το λέιζερ και η μεσοθεραπεία κολλαγονογένεσης με μικροβελόνες (microneedling). Ιδανικά, ο σχηματισμός σημαδιών ακμής θα πρέπει να αποτρέπεται εξαρχής με κατάλληλα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά ή ισοτρετινοΐνη. Ρωτήστε επίσης τον φαρμακοποιό σας για μια καθημερινή εξειδικευμένη περιποίηση δέρματος, όπως η σειρά EFFACLAR.

Σαν φάνηκαν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;

1 quote-marks

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από την κυστική ακμή;

Η κυστική ακμή είναι η πιο σοβαρή μορφή ακμής και εκδηλώνεται με βαθιές, επώδυνες κύστες. Οι θεραπείες που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να μην επαρκούν για την αντιμετώπισή της, αν και οι κρέμες με σαλικυλικό οξύ φαίνεται ότι βοηθούν. Επισκεφθείτε έναν δερματολόγο ή τον γιατρό σας για να συζητήσετε τις διαθέσιμες συνταγογραφούμενες λύσεις, όπως αντιβιοτικά ή ισοτρετινοΐνη. Για να αποφύγετε τα σημάδια, είναι σημαντικό να λάβετε τη σωστή θεραπεία για την κυστική ακμή.

Σαν φάνηκαν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;

1 quote-marks

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από την ακμή στο στήθος;

Η ακμή στο στήθος μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο όπως η ακμή στο πρόσωπο. Καθαρίστε την περιοχή δύο φορές την ημέρα με ένα απαλό αφρώδες τζελ καθαρισμού. Συνεχίστε με προϊόντα καθημερινής περιποίησης που να περιέχουν ενεργά συστατικά όπως σαλικυλικό οξύ, νιασιναμίδη και ολαμινική πιροκτόνη. Επίσης, θυμηθείτε να κάνετε ντους αμέσως μετά τη γυμναστική. Αν η παραπάνω ρουτίνα δεν έχει αποτελέσματα, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας για τη συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής κατά της ακμής.

Σαν φάνηκαν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;

1 quote-marks

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από την ακμή στην πλάτη;

Η ήπια ακμή στο σώμα αντιμετωπίζεται με τις κατάλληλες δερμοκαλλυντικές λύσεις. Καθαρίστε απαλά το δέρμα σας δύο φορές την ημέρα με ένα αφρώδες τζελ καθαρισμού. Συνεχίστε με προϊόντα καθημερινής περιποίησης που να περιέχουν ενεργά συστατικά όπως σαλικυλικό οξύ, νιασιναμίδη και ολαμινική πιροκτόνη. Αν η παραπάνω ρουτίνα δεν έχει αποτελέσματα, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας για τη συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής, όπως ρετινοειδή, αντιβιοτικά και ισοτρετινοΐνη.

Σαν φάνηκαν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;

1 quote-marks

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τη βρεφική ακμή;

Η βρεφική ακμή επηρεάζει το 20% περίπου των νεογέννητων. Είναι μια ακίνδυνη πάθηση, η οποία εκδηλώνεται με μικροσκοπικά κόκκινα ή άσπρα εξογκώματα ή σπυράκια στο πρόσωπο ή στο σώμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται θεραπεία. Η βρεφική ακμή υποχωρεί μόνη της. Αποφύγετε τα σκληρά προϊόντα και επιλέξτε ένα απαλό καθαριστικό χωρίς σαπούνι τον καθαρισμό του δέρματος. Μην τρίβετε το δέρμα, μην σπάτε τα σπυράκια, και μην χρησιμοποιείτε στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού κρέμες του εμπορίου για την ακμή.

Σαν φάνηκαν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;

ΑΛΗΘΕΣ
Ή ΨΕΥΔΕΣ

Model's face La Roche Posay

Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΑ
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ.

ΨΕΥΔΕΣ WrongAnswer

Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που να συσχετίζουν τη σοκολάτα με την ακμή. Κάθε άνθρωπος άλλωστε είναι διαφορετικός. Κάποιοι εμφανίζουν ακμή ενώ άλλοι όχι. Η μαύρη σοκολάτα, μάλιστα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα!
Learn More
La roche posay model

Η ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΛΙΠΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΛΙΠΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ.

ΨΕΥΔΕΣ WrongAnswer

Ένας κοινός μύθος σχετικά με την ακμή λέει ότι η πλούσια σε λιπαρά διατροφή επηρεάζει τη λιπαρότητα των πόρων. Στην πραγματικότητα όμως, δεν υπάρχει άμεσος συσχετισμός. Η πλούσια σε κορεσμένα λίπη διατροφή μπορεί ωστόσο να προκαλέσει μικροφλεγμονές σε όλα τα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Με λίγα λόγια, παρόλο που η κατανάλωση μπέικον ή τηγανητών φαγητών δεν προκαλεί ακμή, συνιστάται ισορροπημένη διατροφή για μια καλύτερη υγεία.
Learn More
Model's face La Roche Posay

Η ΖΑΧΑΡΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΚΜΗ.

ΑΛΗΘΕΣ TrueAnswer

Τα τρόφιμα με υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη - τα οποία προκαλούν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα - μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Ξέρουμε ότι είναι σίγουρα πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη, αλλά, αν θέλετε να κρατήσετε το δέρμα σας σε καλή κατάσταση, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα γλυκά, τα ζαχαρούχα ποτά και τις λιχουδιές που παρασκευάζονται με λευκό αλεύρι και να προτιμάτε τα τρόφιμα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια.
Learn More
Model's face La Roche Posay

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΑΜΕ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ.

ΑΛΗΘΕΣ TrueAnswer

Σπάτε τα σπυράκια σας; Ναι, είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση η οποία όμως, χειροτερεύει τα πράγματα για το δέρμα με τάση ακμής, καθώς μπορεί να καταστρέψει το μολυσμένο τριχοθυλάκιο και να προκαλέσει φλεγμονή. Ενδέχεται μάλιστα να προκαλέσετε νέα μόλυνση με τα νύχια σας. Η συνήθεια αυτή δεν είναι ωφέλιμη, γι'αυτό μην σπάτε τα σπυράκια σας!
Learn More

Η ΑΚΜΗ ΕΠΩΦΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Αν και η ακμή οφείλεται εν μέρει στη γενετική προδιάθεση (ναι, μπορείτε να κατηγορήσετε τους γονείς σας σε κάποιον βαθμό!), οι σωστές επιλογές στον τρόπο ζωής σε συνδυασμό με ένα αποτελεσματικό καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της ήπιας ακμής. Μην ανησυχείτε, θα σας πούμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο δερματολόγος σας μπορεί να σας προτείνει έναν συνδυασμό φαρμάκων και, αργότερα, μόλις βελτιωθεί η ακμή, δερμοκαλλυντικών λύσεων από το φαρμακείο. Σε κάθε περίπτωση, το κλειδί της επιτυχίας είναι να ακολουθήσετε τη θεραπεία που σας έχει συστήσει ο δερματολόγος σας, ακόμα κι αν δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα στην αρχή.

Στην ενότητα αυτή, θα αποκωδικοποιήσουμε το λιπαρό δέρμα και την ακμή, συμπεριλαμβανομένης της ορμονικής ακμής, ενώ θα αποκαλύψουμε επίσης μερικούς από τους λιγότερο γνωστούς παράγοντες που προκαλούν ακμή: Άγχος, υπεριώδης ακτινοβολία, και ρύπανση. Θα βρείτε επίσης πολλές συμβουλές για τη σωστή φροντίδα ενάντια στη λιπαρότητα (θα σας πούμε ακόμα και πώς να αποφύγετε τις κηλίδες πριν από ένα σημαντικό γεγονός) και για το τι πρέπει να κάνετε σε μόνιμη βάση ώστε να απαλλαγείτε από την ακμή.

did you know

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

Product texture

Η έκθεση στον ήλιο φαίνεται να βελτιώνει βραχυπρόθεσμα την ακμή, ωστόσο προκαλεί την επανεμφάνισή της μετά το καλοκαίρι.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ
ΔΕΡΜΑ ΜΕ ΤΑΣΗ ΑΚΜΗΣ

placeholder Περιστασιακή ακμή
Ρίξτε μια ματιά
placeholder Ο καθαρισμός του λιπαρού δέρματος απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα
Ρίξτε μια ματιά
placeholder Ατέλειες Επιδερμίδας: Effaclar K(+)
Ρίξτε μια ματιά
placeholder Απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα στο πρόσωπο
Ρίξτε μια ματιά

ΑΓΑΠΗΤΟΙ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται εδώ προορίζονται αποκλειστικά για γενικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές. Θα πρέπει να απευθύνεστε πάντα σε καταρτισμένο επαγγελματία υγείας αν έχετε ερωτήσεις ιατρικής φύσης.