Ανεπιθύμητες ενέργειες στο δέρμα

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, το δέρμα σε όλο το σώμα υφίσταται αλλαγές, οι οποίες ονομάζονται «δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες» και εξαρτώνται από τον τύπο της θεραπείας που προσφέρεται στον ασθενή με καρκίνο.

 

Δεν παρουσιάζονται σε συστηματική βάση, καθώς κάθε άτομο εμφανίζει μια συγκεκριμένη αντίδραση. Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αναστρέψιμες μετά τη λήξη της θεραπείας.

 

Αυτές οι αλλαγές στο σώμα μπορούν να εξισορροπηθούν και να ανακουφιστούν με την κατάλληλη δερμοκαλλυντική φροντίδα.

 

Η ομάδα εργασίας European SKIn Management in Oncology (ESKIMO) έχει αναλύσει και εντοπίσει τις διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες των θεραπειών και έχει προβεί σε συστάσεις σχετικά με τα κατάλληλα δερμοκαλλυντικά προϊόντα.

 

Αυτή η ενότητα αποτελεί έναν οδηγό βέλτιστων πρακτικών και προϊόντων που μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό και την πρόληψη των δερματικών ανεπιθύμητων ενεργειών των θεραπειών του καρκίνου.

 

Αυτές οι πολύτιμες συμβουλές δερμοκαλλυντικής υγιεινής θα συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ασθενών κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους.

 

«Η καθημερινή δερμοκαλλυντική φροντίδα είναι απαραίτητη για την προστασία του δέρματος από τις επιθετικές θεραπείες κατά του καρκίνου. Είναι το μυστικό για μια καλύτερη ποιότητα ζωής κατά τη διάρκεια των θεραπειών.» Καθηγήτρια Brigitte Dréno*

 

Μη διστάσετε να συμβουλευθείτε τους επαγγελματίες υγείας που σας παρακολουθούν (τον γιατρό, τον ογκολόγο, τον δερματολόγο ή τους νοσηλευτές) σχετικά με τις επιπτώσεις των θεραπειών του καρκίνου στο δέρμα.

 

Περίληψη των βασικών προληπτικών μέτρων πριν τη θεραπεία

 

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ

 

Πρόληψη δερματικών μολύνσεων κατά την περιποίηση

 

Kαθαρισμός (syndet, πλάκα, γαλάκτωμα) που σέβεται την οξύτητα του pH του δέρματος (5.5)

 

Συνηθισμένα σαπούνια με μη φυσιολογικό pH, μεγαλύτερο του 5.5 και λοσιόν με αλκοόλη, αρώματα, αποσμητικά με άρωμα.

 

Πρόληψη ηλιακών εγκαυμάτων

 

Χρήση αντηλιακής προστασίας κατά την έκθεση στον ήλιο, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους (υψηλή ως πολύ υψηλή κατά των UVA / κατά των UVB: SPF 50).

Έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία:

Προσοχή: να θυμάστε ότι οι ακτίνες UVA δεν μπλοκάρονται από τα τζάμια και τα σύννεφα

 

Περιποίηση νυχιών

 

Προστασία των νυχιών με ένα ενισχυτικό βερνίκι.

Πολύ συχνά μανικιούρ ή/και πεντικιούρ.

Να κόβετε τα νύχια σας πολύ κοντά.

Ποδόλουτρα σε ζεστό νερό.

 

Πρόληψη τραυμάτων

 

Να φοράτε κατάλληλα παπούτσια

Να φοράτε γάντια για την εκτέλεση χειρωνακτικών εργασιών

Να κάνετε σύντομα ντους στη σωστή θερμοκρασία

Να στεγνώνετε το δέρμα σας χωρίς τρίψιμο

 

Τριβή από παπούτσια

 

Χειρωνακτικές εργασίες.

Πολύ καυτό ή πολύ κρύο νερό.

Ντους ή μεγάλης διάρκειας αφρόλουτρο.

Τρίψιμο του δέρματος με πετσέτα.

 

Πηγές

 

 Livret pharmaciens – gérer les effets secondaires cutanés des thérapies anti-cancer. [Booklet for pharmacists – managing the cutaneous side effects of cancer treatments. ESKIMO group round table: Bensadoun RJ, Dreno B, Humbert P, Krutmann J, Luger T, Rougier A, Triller R.

 

*Τελευταία ενημέρωση τον Μάιο του 2016 από Καθηγήτρια Brigitte Dréno Διευθύντρια Τμήματος Δερματολογίας-Καρκινολογίας Διευθύντρια Μονάδας Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας Αντιπρύτανης Ερευνών στην Ιατρική Σχολή της Νάντης στη Γαλλία