Αντιηλιακή προστασία σε ασθενείς με καρκίνο

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στο φως του ήλιου.

 

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο ενός σοβαρού ηλιακού εγκαύματος, γι' αυτό συνιστάται να αποφεύγετε γενικώς την έκθεση στον ήλιο.

 

Αν υποβάλλεστε σε ακτινοθεραπεία, θα πρέπει να δώσετε ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, καθώς μπορεί να παρουσιαστεί χρόνια ραδιοδερματίτιδα, ενίοτε ακόμα και αρκετά χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας.

 

Ακτίνες UVA & UVB: δυο καλοί λόγοι για να προστατεύετε το δέρμα σας

 

Ο ήλιος παράγει διαφορετικών τύπων υπεριώδεις ακτίνες. Και μολονότι οι ακτίνες UV αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μόνο ποσοστό των ακτινών του ήλιου που φτάνουν στη γη, είναι πανίσχυρες.

 

Η ακτινοβολία UV διακρίνεται σε διάφορους τύπους: οι ακτίνες UVC φιλτράρονται από το στρώμα του όζοντος, ενώ οι UVA και οι UVB φτάνουν στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

 

Οι ακτίνες UVA υπάρχουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και αποτελούν το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στη γη. Έχουν την ικανότητα να διεισδύουν βαθιά στο δέρμα αλλοιώνοντας μακροπρόθεσμα τη δομή των κυττάρων και προκαλώντας φωτογήρανση, αλλεργίες (ερυθρότητα, κνησμός) και μελαγχρωματικές διαταραχές (κηλίδες, μέλασμα). Οι βλάβες που προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.

 

Οι ακτίνες UVB αντιστοιχούν στο 5% της υπεριώδους ακτινοβολίας. Είναι ακτίνες πολύ υψηλής ενέργειας και, μολονότι εμποδίζονται από τα σύννεφα και το γυαλί μπορούν να εισχωρήσουν στην επιδερμίδα. Οι ακτίνες αυτές ευθύνονται για το μαύρισμα, αλλά και για το ηλιακό έγκαυμα, τις αλλεργικές αντιδράσεις και τον καρκίνο του δέρματος.

 

Συνεπώς, είναι σημαντικό να προστατεύετε το δέρμα σας τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις UVB.

 

Επιπλέον, ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στο φως του ήλιου. Ως εκ τούτου, ακόμα και η περιορισμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις.

 

Καθημερινή αντηλιακή προστασία κατά τη διάρκεια των θεραπειών

 

Οι ακτίνες UVA είναι παρούσες παντού και πάντα, σε κάθε τόπο και κάθε εποχή. Ακόμα και τις ημέρες με συννεφιά, μπορούν να διεισδύσουν στο χόριο και να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες βλάβες στο δέρμα.

 

Γι' αυτό, συνιστάται να χρησιμοποιείτε καθημερινά μια κρέμα που να προσφέρει επαρκή προστασία. Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες των θεραπειών, όπως (το ερύθημα,, η φλεγμονή, η ξηρότητα, η αλλοίωση του δερματικού φραγμού, και η υπερμελάγχρωση,) μπορεί να επιδεινωθούν λόγω της έκθεσης στον ήλιο.

 

Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να προστατεύετε το δέρμα σας. Να προτιμάτε υποαλλεργικά προϊόντα, σχεδιασμένα ειδικά για το ευαίσθητο δέρμα.

 

Επίσης, αφού είναι σημαντικό να τα εφαρμόζετε κάθε μέρα, επιλέξτε προϊόντα με ευχάριστη υφή. Από την αρχή της θεραπείας σας έως και έναν χρόνο μετά τη λήξη της, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό προϊόν που να περιλαμβάνει φίλτρα UVA και UVB, καθώς και υψηλό δείκτη προστασίας, προκειμένου να προστατεύσετε το δέρμα σας που αποδυναμώνεται από τις θεραπείες.

 

Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας. Εκείνος θα σας πει πότε μπορείτε να εφαρμόζετε το κάθε προϊόν, ανάλογα με την κατάσταση του δέρματός σας.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται η πλήρης αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο για κάποιο χρονικό διάστημα.

 

Σε περίπτωση παρατεταμένης έκθεσης

 

Παρατεταμένη έκθεση θεωρείται κάθε είδους συνεχής έκθεση στον ήλιο, όπως κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, ή κατά την παραμονή σας στη θάλασσα ή το βουνό.

 

Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να λάβετε κάποιες προφυλάξεις.

 

Αποφύγετε πλήρως την έκθεση από τις 12 μ.μ. ως τις 4 μ.μ., όταν ο ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ του. Αν δεν μπορείτε να τον αποφύγετε, προστατέψτε το δέρμα σας φορώντας ρούχα (μακρυμάνικο μπλουζάκι και μακρύ παντελόνι), γυαλιά ηλίου και καπέλο με μεγάλο γείσο.

 

Όσο μπορείτε, φυσικά, προγραμματίστε τυχόν εξωτερικές εργασίες για νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και φροντίστε να δουλεύετε πάντοτε στη σκιά.

 

Αξιοποιήστε ομπρέλες, υπόστεγα, δέντρα, τέντες, κλπ, για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις ακτίνες του ήλιου.

 

Επιλέξτε το αντηλιακό της προτίμησής σας (κρέμα, τζελ, λάδι, κλπ.), φροντίζοντας βέβαια πάντοτε να προσφέρει υψηλή προστασία με SPF50+ και φίλτρο ενάντια τόσο στις UVA όσο και στις UVB.

 

Εφαρμόστε αυτό το προϊόν μετά την ενυδατική κρέμα σας και μην ξεχνάτε τα αυτιά, τα χείλη, τον λαιμό, τον αυχένα, τις παλάμες, τα πέλματα και το τριχωτό, αν χρειάζεται, καθώς αυτές οι περιοχές συχνά παραμελούνται.

 

Αν κάνετε κάποια εξωτερική δραστηριότητα, επαναλάβετε την εφαρμογή κάθε δύο ώρες σε όλες τις περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο. Και μείνετε μακριά από το τεχνητό μαύρισμα.

 

ΠΗΓΗ

Source SFD (http://www.sfdermato.org/)