Αντιγήρανση: η καθημερινή ενυδάτωση του δέρματος είναι σημαντική

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Η γήρανση του δέρματος είναι φυσικό φαινόμενο που οδηγεί στην απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, στην εμφάνιση ρυτίδων και κηλίδων, ιδιαίτερα στις ακάλυπτες περιοχές.

 

Σήμερα, μπορούμε να επιβραδύνουμε τις αλλαγές αυτές και να συμβάλλουμε στην επιβράδυνση της γήρανσης του προσώπου.

 

Η άποψη ενός δερματολόγου.

 

ΠΩΣ ΓΗΡΑΣΚΕΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ;

 

Το δέρμα γηράσκει όταν εκτίθεται στις ακτίνες UV. Οι ακτίνες UV απελευθερώνουν την ενέργειά τους στο δέρμα, σχηματίζοντας τις πολύ βλαβερές «ελεύθερες ρίζες».

 

Η οξείδωση που προκαλείται, αλλοιώνει τα κύτταρα και τους ιστούς του δέρματος. Το κάπνισμα, το αλκοόλ και η ρύπανση αποτελούν επίσης επιθετικούς παράγοντες.

 

Με την πάροδο της ηλικίας, οι ίνες κολλαγόνου υφίστανται γλυκοζυλίωση (επίδραση των σακχάρων στις πρωτεΐνες) και έτσι σκληραίνουν.

 

Στις γυναίκες, η εμμηνόπαυση επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης.

 

ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ, ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΑΣ;

 

Η πρόληψη είναι σημαντική. Συμβουλεύω να περιορίσουν την έκθεσή τους στον ήλιο.

 

Προτείνω τη χρήση ενός ευρέος φάσματος αντηλιακού που προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UVA και συμβάλλει στην αντιγήρανση του προσώπου.

 

Τους μιλάω για τα οφέλη που θα έχει η διακοπή του καπνίσματος.

 

Τους ενθαρρύνω να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που συμβάλλει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

 

Οι συμβουλές αντιγήρανσης είναι ακόμα πιο αποτελεσματικές όταν εφαρμόζονται πριν την εμφάνιση των πρώτων ορατών ενδείξεων γήρανσης.

 

ΠΟΙΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΝΕΤΕ;

 

Η καθημερινή ενυδάτωση του δέρματος είναι σημαντική

 

Ανάλογα με τον τύπο επιδερμίδας και την ηλικία, προτείνω κρέμες που περιέχουν αντιοξειδωτικά ενεργά συστατικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Περιέχουν οξέα φρούτων, βιταμίνη C ή ρετινόλη.

 

Επίσης, υπάρχουν κρέμες που καταπολεμούν τη γλυκοζυλίωση κα επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης του προσώπου.

 

Για τις γυναίκες που κινούνται πολύ σε εξωτερικούς χώρους, προτείνω τη χρήση κρέμας ημέρας με αντηλιακά φίλτρα από την άνοιξη και μετά.