Η ακμή μετά την εφηβεία

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Σήμερα συναντάμε τη Σοφία που έχει παλέψει με το ακνεϊκό της δέρμα από τότε που ήταν 15 χρονών.

 

Με την αυτοπεποίθησή της να έχει πιάσει… πάτο στο πανεπιστήμιο, η Σοφία μας μιλά για το πώς ανέκτησε την αυτοεκτίμησή της και έμαθε να αγαπά το δέρμα της στα 22.

 

Γεια σου Σοφία! Από πότε είχες ακνεϊκό δέρμα;

 

Νομίζω είχα σπυράκια από τα 15 μου περίπου… σίγουρα πήγαινα γυμνάσιο όταν άρχισα για πρώτη φορά να προσέχω τα σπυράκια μου και να με ενοχλούν.

 

Πότε το δέρμα σου ήταν στη χειρότερη φάση του και τι επιπτώσεις είχε αυτό πάνω σου;

 

Νομίζω ότι η χειρότερη φάση με σπυράκια μου ήταν όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο. Έτρωγα άσχημο φαγητό και δεν αφαιρούσα το μακιγιάζ μου πριν πάω στο κρεβάτι. Είχα ένα σωρό κακές συνήθειες με το δέρμα μου! Δεν ήθελα να αναλαμβάνω οποιαδήποτε πρωτοβουλία ή να τραβάω πάνω μου την προσοχή γιατί στην πραγματικότητα δεν ήθελα ο κόσμος να προσέχει εμένα ή το δέρμα μου. Σήμαινε επίσης ότι πολλά βράδια δεν ξεβαφόμουν γιατί δεν ήθελα να ξυπνώ χωρίς μακιγιάζ , σε περίπτωση που κάποιος χτυπούσε , ας πούμε, την πόρτα μου νωρίς το πρωί.

 

Στην καθημερινότητά σου, το δέρμα σου επηρέαζε το πώς αντιμετώπιζες τη δουλειά ή τις κοινωνικές σου συναναστροφές;

 

Το δέρμα μου με ενοχλούσε πολύ στη δουλειά γιατί δεν μπορούσα να είμαι όσο εξωστρεφής θα ήθελα. Ανησυχούσα πάντα μήπως ο κόσμος κοιτάζει το δέρμα μου, ιδίως αν πλησίαζαν πολύ κοντά στο πρόσωπό μου- ειλικρινά, δεν μου άρεσε καθόλου! Αλλά και το να βλέπω τους φίλους μου με απέλπιζε γιατί μεγαλώνοντας εκείνοι έπαυαν να βγάζουν σπυράκια , ενώ εγώ συνέχιζα να έχω κι αυτό με έκανε να νοιώθω μάλλον άβολα. Το χειρότερο για μένα ήταν ίσως το να πηγαίνω στο γυμναστήριο ή να αθλούμαι. Ήταν τόσες πολλές οι φορές που ευχόμουν να μην χρειαζόταν να φοράω μακιγιάζ και μετά να αισθάνομαι ντροπή που είχα βάλει.

 

Τι σε βοηθά να αισθάνεσαι καλύτερα τις μέρες που έχεις πρόβλημα με το δέρμα σου;

 

Τις μέρες που έχω πρόβλημα με το δέρμα μου αυτό που θα με κάνει να αισθανθώ καλύτερα είναι να βάλω μέικαπ. Όσο μεγαλώνω, τόσο περισσότερα μαθαίνω για το πώς να χρησιμοποιώ σωστά το κονσίλερ και ποια προϊόντα να χρησιμοποιώ κι αυτό στ’ αλήθεια με κάνει να νοιώθω καλά. Επίσης να το φροντίζω, χρησιμοποιώντας προϊόντα που ξέρω ότι κάνουν δουλειά και προϊόντα που ταιριάζουν στο δέρμα μου. Το να φροντίζω τα σπυράκια μου με κάνει να νοιώθω καλύτερα ψυχολογικά, σαν να κάνω κάτι για το πρόβλημά μου.

 

Υπάρχει κάτι στο δέρμα σου που πραγματικά σ’ αρέσει;

 

Μ’ αρέσουν πολύ οι φακίδες μου! Βασικά το δέρμα μου είναι πολύ- πολύ ανοιχτό, κάτι που είναι εκνευριστικό όταν ψάχνεις να βρεις μέικαπ, αλλά στην πραγματικότητα μ’ αρέσει πολύ γιατί είναι κάπως ξεχωριστό. Τι σε κάνει να νοιώθεις τώρα καλά με το δέρμα σου; Η στήριξη από τον σταθερό σύντροφό μου και από την οικογένειά μου , που πιστεύουν ότι είμαι όμορφη , με ή χωρίς μακιγιάζ. Επίσης το μακιγιάζ με βοηθάει πραγματικά να αγαπήσω το δέρμα μου γιατί μπορώ να τονίσω τα σημεία που μ’ αρέσουν και να εξαφανίσω τα σημεία που δεν μ’ αρέσουν! Νομίζω, αισθάνομαι πιο καλά τώρα με το δέρμα μου γιατί έχω μεγαλώσει λίγο, οπότε συνειδητοποίησα ότι, έστω κι αν έχεις σπυράκια μπορείς, παρόλα αυτά, να δείχνεις και να νοιώθεις όμορφη.

 

Γίνεται! Κι αυτό με κάνει να νοιώθω καλύτερα με το δέρμα μου. Όσο μεγαλώνω τόσο περισσότερο καταλαβαίνω ότι δεν θα πρέπει να κρίνει κανείς τους ανθρώπους τέλος πάντων εξωτερικά και ότι, από όσα έχω μάθει για τα σπυράκια, δεν έχουν σχέση με κακή υγιεινή ή με το να μην πλένεσαι. Δεν φταις εσύ για τα σπυράκια, γι αυτό δεν χρειάζεται να ενοχοποιείσαι ή να τιμωρείσαι από τον οποιονδήποτε ή από τον εαυτό σου, απλά επειδή τα έχεις.

 

Πόσο βελτιώθηκε η ζωή σου τώρα που έμαθες να αγαπάς το δέρμα σου;

 

Πιστεύω ότι τώρα που χαίρομαι το δέρμα μου, η ζωή μου έχει βελτιωθεί πολύ. Νοιώθω πιο σίγουρη και ότι μπορώ να είμαι ο εαυτός μου, γιατί δεν φοβάμαι να βγω μπροστά σε καταστάσεις όπου ο κόσμος με κοιτάζει. Σίγουρα υπάρχουν ακόμα στιγμές που στεναχωριέμαι με το δέρμα μου , αλλά τώρα είναι πολύ λιγότερο συχνές. Σίγουρα νοιώθω πολύ πιο άνετα μέσα στο δέρμα μου.

 

Το άρθρο αυτό παρέχει γενικές πληροφορίες. Συμβουλέψου το δερματολόγο σου πριν ξεκινήσεις ή δοκιμάσεις κάποια νέα πρακτική