Οι φυσικοί φραγμοί φροντίδας του δέρματος

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Η επιδημία του ευαίσθητου δέρματος

 

Σήμερα, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν το δέρμα τους εντελώς ανυπεράσπιστο.

 

Για το 62% των γυναικών, το δέρμα τους θεωρείται πλέον και επισήμως ευαίσθητο, αφού μοιάζει να αντιδρά σχεδόν στα πάντα.

 

Η ρίζα του προβλήματος; Η απώλεια όχι ενός, αλλά δύο αμυντικών πεδίων στην επιφάνεια του δέρματος.

 

#nofilter… Οι κίνδυνοι της υπερέκθεσης

 

Όταν το δέρμα παύει να επιτελεί αποτελεσματικά τις λειτουργίες του ως φραγμός, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση, μπορούν να διεισδύσουν πιο εύκολα και να προκαλέσουν ερεθισμό, πυροδοτώντας όλα εκείνα τα ενοχλητικά συμπτώματα που συχνά συνδέονται με το ευαίσθητο δέρμα: νυγμός, κνησμός, ερυθρότητα

 

Ο 1ος φραγμός: Τα λιπίδια είναι ο καλύτερος φίλος της γυναίκας

 

Το πρώτο επίπεδο του μηχανισμού αυτοπροστασίας του δέρματος είναι ένα στρώμα ελαίων που λέγεται υδρολιπιδικό φιλμ.

 

Το δέρμα δημιουργεί ένα πλέγμα απαραίτητων λιπιδίων, τα οποία περιβάλλουν τα νεκρά κύτταρα (κερατινοκύτταρα) στην επιφάνειά του.

 

Αυτό το πλέγμα δρα σαν φυσικός φραγμός ενάντια σε πιθανούς ερεθιστικούς παράγοντες. Επίσης, συμβάλλει στη συγκράτηση της υγρασίας, κάνοντας το δέρμα πιο φιλόξενο περιβάλλον για τα φιλικά βακτήρια…

 

Ο 2ος φραγμός: Το ζωντανό οικοσύστημα του ίδιου του δέρματος

 

Δερματολογικές έρευνες αποκαλύπτουν τον προστατευτικό χαρακτήρα του μικροβιώματος του δέρματος, το οποίο αποτελείται από δισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν μέσα και πάνω σε αυτό.

 

Άρα, πώς θα ενισχύσω τους 2 φραγμούς του δέρματός μου; Η φροντίδα του διπλού φραγμού του δέρματος επιβάλλει τη χρήση εξειδικευμένων δερμοκαλλυντικών προΐόντων εμπλουτισμένων με πρεβιοτικά.

 

Για την αποκατάσταση του υδρολιπιδικού φιλμ: αναζητήστε προϊόντα εμπλουτισμένα με έναν συνδυασμό μαλακτικών, ενυδατικών και απορροφητικών ενεργών συστατικών.

 

Ένα κορυφαίο τέτοιο συστατικό είναι το Ceramide-3, το οποίο αποκαθιστά τα φυσικά λιπίδια που σχηματίζουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος.

 

Για την αναπλήρωση του μικροβιώματος: αναζητήστε πρεβιοτικά συστατικά νέας γενιάς, όπως το ιαματικό νερό της La Roche-Posay, πλούσια σε ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την αύξηση των 500 ειδών βακτηρίων που απαντώνται στο υγιές δέρμα.

 

Οι παραδοσιακές «απλές» ενυδατικές είναι αρκετά ξεπερασμένες σήμερα. Μια σύγχρονη ενυδατική για να ανακουφίσει σε μόνιμη βάση το δέρμα από τα συμπτώματα της ευαισθησίας και να αποκαταστήσει την αίσθηση άνεσής του, θα πρέπει να είναι αποτελεσματική και στους δύο φραγμούς του δέρματος, τόσο στα πολύτιμα λιπίδια όσο και στο ευάλωτο μικροβίωμα.

 

1 Willis CM, Shaw S, de La Charrière O, et al Sensitive skin: an epidemiological study Br J Dermatol 2001· 145:258-63.