Παράγοντες που δημιουργούν ευαίσθητο δέρμα

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Η ευαίσθητη επιδερμίδα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

 

Η δυσανεκτική, κόκκινη, ξηρή ή αφυδατωμένη επιδερμίδα μπορεί πράγματι να είναι ευαίσθητη.

 

Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ένα: η επιδερμίδα είναι υπερ-αντιδραστική σε ορισμένους παράγοντες.

 

ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

 

Το ευαίσθητο δέρμα δεν είναι απαραίτητα αλλεργικό.

 

Πρόκειται για έναν τύπο επιδερμίδας που είναι εκ φύσεως ευάλωτος στις εξωτερικές επιδράσεις και στις οποίες εμφανίζει υπερβολική αντίδραση.

Αυτή η υπερ-αντιδραστικότητα συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα διέγερσης των νευρικών απολήξεων της επιδερμίδας.

Ανάλογα με κάθε χαρακτηριστικό, το ευαίσθητο δέρμα μπορεί συνεπώς να παρουσιάζει διάφορα είδη αντίδρασης που μάλιστα μπορεί να είναι αθροιστικά: τσίμπημα, τράβηγμα, κνησμός, αίσθηση καύσου ή/και δυσφορίας, συχνά σε συνδυασμό με κοκκινίλες στο δέρμα.

 

ΟΙ 3 ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

 

Η αντιδραστικότητα της επιδερμίδας μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως:

 

Περιβαλλοντικές: η θερμότητα, το κρύο, ο άνεμος, ο ήλιος ή οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, καθώς και η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να δημιουργήσουν αίσθηση τσιμπήματος ή καύσου, κοκκινίλες ή εξάψεις.

 

Επαφή: η χρήση προϊόντων που περιέχει μη ανεκτά συστατικά, η επαφή της επιδερμίδας με πολύ σκληρό νερό ή ορισμένα υφάσματα μπορεί να δημιουργήσουν αίσθηση ενόχλησης, όπως κνησμό, τσίμπημα, τράβηγμα ή κοκκινίλα.

 

Αγγειακές: τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων έχουν εξασθενίσει λόγω της επίδρασης ορισμένων εξωτερικών παραγόντων, όπως οι μεταβολές της θερμοκρασίας, ή εσωτερικών παραγόντων, όπως η κατανάλωση καρυκευμάτων και οινοπνευματωδών.

 

Η εμφάνιση ερυθήματος, κοκκινίλας και αίσθησης καύσου είναι ενδείξεις που αποκαλύπτουν την αντιδραστικότητα της επιδερμίδας.