Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να εφαρμόζει τη θεραπεία για το έκζεμα

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

1. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει την πάθησή του

 

Είναι σημαντικό να μην δραματοποιούμε τις καταστάσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα-έκζεμα.

 

Γενικά καταλαβαίνουν ότι έχουν έκζεμα, αλλά δεν μπορούν να το εξηγήσουν και γι' αυτό τον λόγο, μπορεί να έχουν πολλές απορίες.

 

Πού οφείλεται η πάθηση; Είναι μεταδοτική; Θα θεραπευτούν κάποια μέρα;

 

Επίσης, είναι δύσκολο για τα παιδιά να κατανοήσουν τα μεσοπρόθεσμα οφέλη μιας καλής θεραπείας και της παρακολούθησης της πάθησής τους.

 

Συζητήστε το μαζί τους χρησιμοποιώντας τα εκπαιδευτικά εργαλεία παιχνίδια -video, που θα τα βοηθήσουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους.

 

2. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εφαρμόζουν μόνα τους τη θεραπεία

 

Μπορούν να το κάνουν από την ηλικία των 3 ή 4 ετών! Η τάση που έχουμε να είμαστε υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά μας είναι απόλυτα φυσιολογική.

 

Ωστόσο, ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να αναλάβουν ευθύνες, αλλάζοντας έτσι τις συνήθειες και την αντίληψή τους για την πάθηση.

 

Στην αρχή μπορούν να υιοθετήσουν το πρόγραμμα περιποίησης σαν παιχνίδι, αλλά σύντομα τα παιδιά θα είναι σε θέση να το εφαρμόζουν μόνα τους -στο σπίτι, στο σπίτι των παππούδων ή στις διακοπές.

 

Υπάρχουν νέα προϊόντα, όπως το LIPIKAR AP+ Stick, που μπορούν τα ίδια τα παιδιά να εφαρμόσουν πολύ εύκολα.

 

Οι εξάρσεις θα μειωθούν και θα είναι λιγότερο έντονες και λιγότερο συχνές, και τα παιδιά θα μπορέσουν να ξαναβρούν την ανεμελιά τους. Η εφαρμογή της θεραπείας θα γίνει ενστικτώδης και οι γονείς δεν θα χρειάζεται να επιμένουν.

 

Από την ηλικία των 7 ετών, τα παιδιά μπορούν επίσης να αξιολογούν το έκζεμά τους και να παρακολουθούν την εξέλιξη της πάθησής τους από βδομάδα σε βδομάδα.

 

Χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο http://www.poscorad.com, που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομάδα Εργασίας για την Ατοπική Δερματίτιδα, ο ασθενής μπορεί να αξιολογεί τη σοβαρότητα των αλλοιώσεων, των συμπτωμάτων, του κνησμού και των διαταραχών του ύπνου.