Τα top 10 αλλεργιογόνα: Τι προκαλεί αλλεργία;

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα με τις αλλεργίες είναι η απίστευτη γκάμα των παραγόντων που είναι πιθανό να τις πυροδοτήσουν –μπορεί να παρουσιάσετε αλλεργία σχεδόν στα πάντα!

 

Σήμερα, οι κάτοικοι των πόλεων εκτίθενται σε μια πραγματική επέλαση δυνητικώς αλλεργιογόνων ουσιών: πρόσθετα τροφίμων, ρύπανση, προϊόντα οικιακής χρήσης…

 

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ιδέα πού μπορεί να οφείλονται οι αλλεργικές αντιδράσεις τους.

 

Ποιοι λοιπόν είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» που πρέπει να αποκλειστούν κατά τη διερεύνηση μιας νέας περίπτωσης αλλεργίας;

 

Ακόμα κι αν είστε καλά ενημερωμένοι για τις αλλεργίες σας και ξέρετε ποιοι είναι οι παράγοντες που σας προκαλούν φτέρνισμα, μάτια που τρέχουν, άσθμα και συριγμό στο στήθος, ή απλώς ξηρότητα στο δέρμα, φροντίστε να εξετάσετε προσεκτικά την καθημερινή σας ρουτίνα.

Οι καθημερινές συνήθειές σας μπορεί να αποτελούν βασική πηγή έκθεσης σε αλλεργιογόνα.

 

1. Γύρη

 

Τι είναι: Οι κόκκοι γύρης είναι μικροσκοπικές πρωτεϊνικές δομές που απελευθερώνονται από φυτά και δέντρα σε διάφορες χρονικές περιόδους του έτους.

Ένα δερματικό τεστ δια νυγμού θα προσδιορίσει τον τύπο γύρης που σας προκαλεί αλλεργία. Οι πιο κοινοί υπαίτιοι; Εξαρτάται από την περιοχή, αλλά το χόρτο Timothy και η οξιά είναι δύο από τους κυριότερους αλλεργιογόνους τύπους γύρης.

 

Τι προκαλεί: Η αλλεργία στη γύρη προκαλεί προβλήματα όπως επιπεφυκίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικό άσθμα.

 

Γνωρίζατε όμως ότι η γύρη διαταράσσει επίσης τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος, δρώντας έτσι ως άμεσο ερεθιστικό και αλλεργιογόνο για το δέρμα;

 

Τι μπορείτε να κάνετε: Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, όπως αντιισταμινικά, οφθαλμικές σταγόνες και εισπνεόμενα φάρμακα, που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

 

Για το ευαίσθητο δέρμα, επιλέξτε μια εξειδικευμένη κρέμα με τα απολύτως ελάχιστα συστατικά, για ενίσχυση του δερματικού φραγμού.

 

2. Πρόσθετα καλλυντικών

 

Τι είναι: Κάποια καλλυντικά περιέχουν πρόσθετα, όπως πάραμπεν, λανολίνη και ορισμένες χρωστικές, που μπορεί να πυροδοτήσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

 

Άλλος ένας συχνός υπαίτιος είναι το νικέλιο, το οποίο πολλοί άνθρωποι δεν φαντάζονται ότι μπορεί να εμπεριέχεται σε καλλυντικά προϊόντα. Αν έχετε αλλεργία στο νικέλιο, να ελέγχετε πάντοτε αν υπάρχει η σήμανση «ελεγμένο για νικέλιο» στη συσκευασία των προϊόντων.

 

Επισκεφθείτε τον αλλεργιολόγο σας για ένα τεστ με επίθεμα –έτσι, θα βρείτε τους παράγοντες που ευθύνονται για τις αλλεργίες σας.

 

Τι προκαλεί: Υπάρχουν διάφοροι τύποι δερματικών αλλεργικών αντιδράσεων. Τα βασικά συμπτώματα, ωστόσο, είναι ο κνησμός και η αίσθηση καύσου.

 

Τι μπορείτε να κάνετε: Δεν χρειάζεται να πετάξετε μονομιάς όλα σας τα προϊόντα.

 

Όμως, αν έχετε αλλεργικό δέρμα, μια επίσκεψη στο φαρμακείο θα σας φανεί πολύ χρήσιμη, αφού τα δερμοκαλλυντικά είναι η ιδανική περιποίηση για εσάς.

 

Ανακαλύψτε το Toleriane Ultra.

 

Τα βιολογικά και τα φυσικά προϊόντα μπορεί να σας φαίνονται ασφαλής επιλογή, όμως μπορεί να περιέχουν σημαντικά αλλεργιογόνα όπως αιθέρια έλαια και αρώματα.

 

3. Ακάρεα σκόνης σπιτιού

 

Τι είναι: Κι εδώ είναι που τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται λιγάκι αηδιαστικά.

Το άκαρι της σκόνης ή Dermatophagoides είναι ένα μικροσκοπικό αραχνοειδές που απαντάται συνήθως στα κλινοσκεπάσματα και τα χαλιά και τρέφεται με κύτταρα δέρματος.

Τα περιττώματα και ο εξωσκελετός (η «πανοπλία» των εντομοειδών) των ακάρεων αυτών μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

 

Τι προκαλεί: Παθήσεις όπως αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα και έκζεμα.

Οι δερματικές αντιδράσεις είναι επίσης ένα μεγάλο ζήτημα, καθώς τα ακάρεα σκόνης απελευθερώνουν ουσίες που διασπούν τον δερματικό φραγμό καθιστώντας τον πιο επιρρεπή στις αντιδράσεις.

 

Τι μπορείτε να κάνετε: Υπάρχουν πολλές πρακτικές συμβουλές που αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε αν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας έχετε αλλεργία στα ακάρεα:

 

• Χρησιμοποιήστε κλινοσκεπάσματα κατά των ακάρεων.

 

• Πλένετε τα κλινοσκεπάσματα κάθε εβδομάδα και τις πετσέτες και τα χαλάκια του μπάνιου μετά από 2-3 χρήσεις.

Πλύνετε στους 60°C για να σκοτώσετε τα ακάρεα, και πάντοτε να τα στεγνώνετε καλά.

 

• Επενδύστε σε έναν αφυγραντήρα.

 

• Να αερίζετε το υπνοδωμάτιό σας για 30 λεπτά κάθε μέρα, ιδίως όταν ο καιρός είναι κρύος και ξηρός.

 

• Κρατήστε το σπίτι σας δροσερό: περιορίστε τη θέρμανση στους 18-19°C.

 

• Ελαχιστοποιήστε τη σκόνη ξεσκονίζοντας και σκουπίζοντας τακτικά.

 

• Επιλέξτε σκληρά υλικά για την επίστρωση των δαπέδων αντί για χαλιά.

 

• Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε συστήματα δοκιμών όπως το Acarex test®, για να διαπιστώσετε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας έχει μολυνθεί με ακάρεα σκόνης.

 

• Ενισχύστε τον δερματικό φραγμό σας με υποαλλεργικά δερμοκαλλυντικά.

 

4. Τροφική αλλεργία

 

Τι είναι: Οι πρωτεΐνες ορισμένων τροφίμων πυροδοτούν μια ανοσοαπόκριση στο στόμα ή στο έντερο, η οποία μπορεί δυνητικώς να επηρεάσει όλον τον οργανισμό.

 

Οκτώ μόνο τύποι τροφών προκαλούν το 90% περίπου των τροφικών αλλεργικών αντιδράσεων:

 

• Γάλα

• Αυγά

• Φιστίκια

• Ξηροί καρποί, όπως καρύδια, αμύγδαλα, κουκουνάρια, καρύδια Βραζιλίας και καρύδια πεκάν

• Σόγια

• Σιτάρι και άλλα σιτηρά με γλουτένη, όπως κριθάρι, σίκαλη και βρώμη

• Ψάρια

• Οστρακοειδή

 

Τι προκαλεί: Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα συμπτώματα, από ελαφρύ κνησμό στο στόμα και δερματικά εξανθήματα μέχρι σοβαρό αναφυλακτικό σοκ.

 

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια δυνητικώς επικίνδυνη μορφή αλλεργίας, η επίσκεψη σε αλλεργιολόγο είναι επιτακτική.

 

Τι μπορείτε να κάνετε: Ο αλλεργιολόγος σας θα χρησιμοποιήσει ειδικά τεστ προκειμένου να προσδιορίσει τα αίτια της αλλεργίας σας, αλλά και για να σας δώσει συμβουλές σχετικά με το πώς να τα εξαλείψετε από τη διατροφή σας και με το κατά πόσον χρειάζεται να έχετε μαζί σας Epipen.

 

Προσέξτε για «καμουφλαρισμένες» πηγές αλλεργιογόνων: τα αρτοσκευάσματα περιέχουν συχνά αυγά και ξηρούς καρπούς, ενώ ο τόνος σε κονσέρβα και τα χοτ ντογκ μπορεί να περιέχουν πρωτεΐνες γάλακτος!

 

Είναι πιθανό το «5 την ημέρα» που ακολουθείτε στη διατροφή σας να επηρεάζει τις αλλεργίες σας;

 

5. Γλουτένη

 

Τι είναι: Η γλουτένη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που απαντώνται σε σιτηρά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη.

 

Χρησιμοποιείται επίσης σε διάφορα προϊόντα για να τους δώσει πιο ελαστική ή «μαστιχωτή» υφή, όπως στις ζύμες (ή ακόμα και στις πλαστελίνες!).

 

Τι προκαλεί: Σε άτομα με προδιάθεση, η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει διάφορες παθήσεις που, στην πραγματικότητα, δεν αποτελούν αλλεργίες.

Αυτές περιλαμβάνουν την κοιλιοκάκη και τη μη-κοιλιακή δυσανεξία στη γλουτένη.

Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, είναι επίσης πιθανό να υπάρξει πραγματική αλλεργία στη γλουτένη.

 

Τι μπορείτε να κάνετε: Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει για το πώς μπορείτε να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ανάλογα με το αν πάσχετε από κοιλιοκάκη, δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλεργία στη γλουτένη.

Στην αγορά κυκλοφορούν πλέον πολλά εύχρηστα υποκατάστατα προϊόντα που μπορούν να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή χωρίς γλουτένη.

 

6. Φάρμακα

 

Πρόκειται για αλλεργική αντίδραση σε φάρμακα που σας συνταγογράφησε ο γιατρός σας ή που αγοράσατε μόνοι σας στο φαρμακείο.

Μολονότι οι αλλεργίες αυτές μπορεί να προκληθούν από οποιοδήποτε φάρμακο, ορισμένα είναι συνηθέστεροι υπαίτιοι:

 

• Πενικιλλίνη και συναφή αντιβιοτικά

 

• Σουλφοναμίδες

 

• Αντιεπιληπτικά φάρμακα

 

• Ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)

 

• Χημειοθεραπευτικά φάρμακα

 

Τι προκαλεί: Όπως και οι τροφικές αλλεργίες, οι αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα μπορεί να είναι από ήπιες έως σοβαρές.

 

Μπορεί να εμφανιστεί δερματικό εξάνθημα ή κνίδωση, κνησμός σε όλο το σώμα, προβλήματα αναπνοής όπως συριγμός, οίδημα ή ακόμα και απειλητική για τη ζωή αναφυλαξία.

 

Τι μπορείτε να κάνετε: Αν έχετε αλλεργία σε κάποιο φάρμακο, θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή αλλεργιολόγου.

Είναι επίσης σημαντικό να ενημερώνετε κάθε γιατρό που επισκέπτεστε σχετικά με την αλλεργία σας στο συγκεκριμένο φάρμακο.

Ένα ιατρικό βραχιόλι ειδοποίησης είναι επίσης μια καλή ιδέα, ώστε οι επαγγελματίες υγείας να ενημερώνονται έγκαιρα για την αλλεργία σας, ακόμη και αν δεν μπορείτε να τους πείτε.

 

7. Απορρυπαντικά πλυντηρίου

 

Τι είναι: Όλοι γνωρίζουμε τι είναι τα απορρυπαντικά, αλλά τι γίνεται με τα αλλεργιογόνα που εμπεριέχουν;

Ουσιαστικά, πρόκειται για αρώματα (το άρωμα φρεσκάδας δεν είναι πάντα ο καλύτερός σας φίλος!), ένζυμα και ερεθιστικές ουσίες όπως λαυρυλοθειικό νάτριο.

 

Τι προκαλεί: Η αλλεργία σε απορρυπαντικά πλυντηρίου μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις όπως έκζεμα, εξ επαφής δερματίτιδα, και κνίδωση.

 

Μπορεί επίσης να προκαλέσει κνησμό στα μάτια και δυσκολία στην αναπνοή.

 

8. Τρίχωμα ζώων (κατοικίδιων)

 

Τι είναι: Το τρίχωμα, τα κύτταρα του δέρματος, και το σάλιο των τετράποδων φίλων μας περιέχουν πρωτεΐνες που μπορεί να πυροδοτήσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

 

Τι προκαλεί: Τα αλλεργιογόνα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα συμπτώματα, όπως αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, άσθμα και έκζεμα.

 

Τι μπορείτε να κάνετε: Επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο για να επιβεβαιώσετε την αιτία της αλλεργίας σας.

Εκείνος θα σας συμβουλεύσει κατά πόσον μπορείτε να κάνετε κάποια θεραπεία αποευαισθητοποίησης –το λεγόμενο «εμβόλιο αλλεργίας».

 

Μπορεί επίσης να είναι δυνατή η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας με φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά.

 

Ωστόσο, αν έχετε σοβαρή αλλεργία, ίσως να πρέπει να μείνετε μακριά από τους χνουδωτούς φίλους :(

 

9. Μούχλα

 

Τι είναι: Η μούχλα είναι μύκητας που αναπτύσσεται σε υγρούς χώρους στο σπίτι ή στη δουλειά. Μέσω της απελευθέρωσης χιλιάδων μικροσκοπικών σπορίων, μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργικές αντιδράσεις.

 

Τι προκαλεί: Δεδομένου ότι τα σπόρια μεταφέρονται με τον αέρα, προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με την αλλεργία στη γύρη: κνησμό στα μάτια, φτέρνισμα και συριγμό στο στήθος, αλλά και ξηρότητα και αποφολίδωση στο δέρμα.

 

Τι μπορείτε να κάνετε: Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο, για να επιβεβαιώσετε ότι η μούχλα είναι πράγματι η αιτία των συμπτωμάτων σας.

 

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, ακολουθήστε τις κατευθυντήριες οδηγίες του Οργανισμού Περιβαλλοντικής Προστασίας.

 

Συνοπτικά, όλα έχουν να κάνουν με την ελαχιστοποίηση της υγρασίας.

 

10. Αρώματα

 

Τι είναι: Πάνω από 2.500 αρωματικά συστατικά χρησιμοποιούνται στα αρώματα και σε άλλα προϊόντα προσωπικής περιποίησης ή οικιακής χρήσης.

Τα συστατικά αυτά μπορούν, μερικές φορές, να προκαλέσουν ερεθισμούς ή αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα.

 

Συνήθεις υπαίτιοι για αλλεργίες είναι η κινναμάλη, η γερανιόλη και η ευγενόλη.

 

Τι προκαλεί: Τα αρώματα προκαλούν αντιδράσεις χαρακτηριστικές των αερομεταφερόμενων αλλεργιογόνων όπως κνησμό στα μάτια, φτέρνισμα και επιδείνωση του άσθματος.

Μπορεί επίσης να προκαλέσουν μια σειρά δερματικών αλλεργικών αντιδράσεων, καθώς και πονοκεφάλους σε μερικούς ανθρώπους.

 

Τι μπορείτε να κάνετε: Είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς τα αρώματα λόγω της ευρείας χρήσης τους, αλλά πρακτικά μέτρα όπως ο καλός εξαερισμός μπορούν να βοηθήσουν.

 

Σε ό,τι αφορά την περιποίηση του δέρματος, το κλειδί είναι να επιλέξετε προϊόντα ασφαλή για το αλλεργικό δέρμα –άρα προϊόντα που δεν περιέχουν καθόλου άρωμα.

 

Ανακαλύψτε το Toleriane Ultra.

 

Είναι πιθανό οι καθημερινές συνήθειες και το πρόγραμμα ομορφιάς σας να επιδεινώνουν τις αλλεργίες σας; (Subtitle)

 

* The Skin as a Route of Allergen Exposure: Part II. Allergens and Role of the Microbiome and Environmental Exposures. Knaysi, G., Smith, A.R., Wilson, J.M. et al. Curr Allergy Asthma Rep (2017) 17: 7. doi:10.1007/s11882-017-0675-4

 

** "New perspectives on epidermal barrier dysfunction in atopic dermatitis: Gene–environment interactions". www.sciencedirect.com.

 

*** http://acaai.org/allergies/types/food-allergy

 

**** http://www.aafa.org/page/mold-allergy.aspx

 

***** https://www.chemotechnique.se/products/mixes/fragrance-mix-i-/