Η Αντιμετώπιση της πιτυρίδας προσαρμοσμένη στον τύπο της πιτυρίδας

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Η πιτυρίδα σχηματίζεται από συστάδες νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας που καλύπτουν το τριχωτό της κεφαλής.

 

Πολύς κόσμος συμβουλεύεται τον γιατρό του για αυτή τη συνήθη διαταραχή, που συνδυάζεται με ερεθισμό του τριχωτού και κνησμό.

 

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πιτυρίδα;

 

Διαβάστε τις συμβουλές ενός δερματολόγου.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΠΙΤΥΡΙΔΑΣ;

 

Σε ξηρό τριχωτό, η πιτυρίδα αποτελείται από ξηρές, λεπτές, μικρές λευκές φολίδες που αποκολλώνται εύκολα… επομένως φαίνονται πάνω σε σκούρα ρούχα.

 

Σε λιπαρό τριχωτό, οι φολίδες είναι μεγαλύτερες και πιο παχιές και συνήθως κολλάνε στο τριχωτό, στη βάση της τρίχας.

 

Επίσης, η πιτυρίδα συνοδεύεται από φαγούρα στο τριχωτό.

 

Σε περίπτωση σμηγματορροϊκής δερματίτιδας του τριχωτού, η πιτυρίδα είναι στη χειρότερη μορφή της, κάνοντας το δέρμα γύρω από τη γραμμή τριχοφυΐας κόκκινο και λεπιοειδές.

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΙΤΥΡΙΔΑΣ;

 

Αρχικά, εξηγώ τη βασική αιτία της πιτυρίδας. Πρόκειται για τον μύκητα Pityrosporum ovale, που υπάρχει εκ φύσεως στον θύλακα της τρίχας. Όταν πολλαπλασιάζεται προκαλεί φλεγμονή και απολέπιση.

 

Συστήνω στους ασθενείς μου να χρησιμοποιούν τακτικά ένα κερατολυτικό αντιμυκητιασικό σαμπουάν (LHA™ keratolytic lipophile, piroctone-olamine).

 

Για πιο σοβαρές μορφές πιτυρίδας, προτείνω αντιμυκητιασικές λοσιόν (ketoconazole, ciclopiroxolamine) και ορισμένες φορές χρησιμοποιώ μια βραχυχρόνια τοπική θεραπεία με δερμοκορτικοειδή για την καταπράυνση της φλεγμονής.

 

Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπισης της πιτυρίδας πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στον συγκεκριμένο τύπο πιτυρίδας που ταλαιπωρεί τον ασθενή.

 

ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΑΣ;

 

Τους εξηγώ ότι είναι σημαντικό να επιλέξουν ένα αποτελεσματικό αντιπιτυριδικό σαμπουάν με καλές καλλυντικές ιδιότητες ώστε να μην ξηραίνει τα μαλλιά και να είναι απαλό και ταυτόχρονα αποτελεσματικό.

 

Για την σωστή αντιμετώπιση της πιτυρίδας, πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένο για να εμποδίζει την αύξηση της σμηγματόρροιας, λόγω της αφαίρεσης του σμήγματος (αντιδραστική σμηγματόρροια).

 

Το αντιπιτυριδικό σαμπουάν πρέπει να παραμένει στα μαλλιά τουλάχιστον για 5 λεπτά ώστε τα ενεργά συστατικά να λειτουργήσουν κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας.

 

Σε κάθε περίπτωση, ένα πρόγραμμα συντήρησης των μαλλιών είναι απαραίτητο ώστε να αποφύγουμε την επανεμφάνιση της πιτυρίδας.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

placeholder Gel καθαρισμού Effaclar για δέρμα με τάση για ατέλειες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Πώς να καταπολεμήσετε την πιτυρίδα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Αντιμετωπίστε τη φαγούρα στο τριχωτό
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ