10 αιτίες που προκαλούν ξηροδερμία στο πρόσωπο

Όμορφη, φωτεινή επιδερμίδα είναι πρώτα απ’ όλα η ενυδατωμένη επιδερμίδα – αυτός είναι ο πιο σημαντικός, ίσως, κανόνας περιποίησης που μαθαίνουμε από το πρώτο μας βήμα στον υπέροχο κόσμο του skincare και που οφείλουμε να ακολουθούμε πιστά μέχρι την βαθιά ωριμότητά της. Όπως και για ολόκληρο τον οργανισμό μας, έτσι και για το δέρμα το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητά του και αυτό, γιατί μετέχει σε πολλές διαδικασίες: από την διατήρηση της απαλότητας και της ελαστικότητας του δέρματος μέχρι τη λειτουργία των ενζύμων που είναι απαραίτητα για το σχηματισμό της κεράτινης στιβάδας και την φυσική διαδικασία απόπτωσης των νεκρών κυττάρων. Οποιαδήποτε μείωση της περιεκτικότητας σε νερό επηρεάζει τη φυσική απολέπιση των κυττάρων της επιδερμίδας, οδηγώντας σε συσσώρευση νεκρών κυττάρων στην επιφάνειά της – αποτέλεσμα: τραχιά όψη, εμφανή σημάδια αφυδάτωσης, θαμπάδα.

Ξηρότητα στο πρόσωπο: οι... «συνήθεις ύποπτοι»

Δυστυχώς, κάθε μέρα το δέρμα έρχεται αντιμέτωπο με πολυάριθμους παράγοντες που αποδυναμώνουν τον επιδερμιδικό φραγμό, μειώνοντας την περιεκτικότητα της επιδερμίδας και του δέρματος σε νερό και Φυσικούς Ενυδατικούς Παράγοντες. Όλο και λιγότερα λιπίδια παράγονται στην επιφάνεια του δέρματος ενώ τα κύτταρα χάνουν την ικανότητά τους να συγκρατούν νερό, το οποίο διαφεύγει μέσα από τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στον προστατευτικό φραγμό.

Διάφοροι παράγοντες, εξωγενείς και ενδογενείς, ευθύνονται για την εμφάνιση ξηρότητας στο πρόσωπο, όπως:

1. Γενετικοί παράγοντες/κληρονομικότητα
2. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και αέρας
3. Ζεστό και ξηρό κλίμα
4. Κεντρική θέρμανση και απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας (πχ από τη ζέστη ενός εσωτερικού χώρου, στο κρύο του περιβάλλοντος)
5. Ηλιακή ακτινοβολία
6. «Σκληρά» προϊόντα καθαρισμού της επιδερμίδας
7. Αρώματα και άλλες ουσίες σε ακατάλληλες καλλυντικές συνθέσεις
8. Ρύπανση
9. Ορμονικές αλλαγές
10. Η υπερβολική απολέπιση στο σπίτι αλλά και ορισμένα χημικά peeling

«Βουτιά» στην ενυδάτωση

Αίσθηση τραβήγματος, τραχιά υφή, ξεφλούδισμα, κνησμός, μια ήπια ή και πιο έντονη κατάσταση δυσφορίας ανάλογα τον βαθμό αφυδάτωσης, είναι τα συνήθη συμπτώματα της επιδερμίδας που έχει άμεση ανάγκη από άμεση, βαθιά ενυδάτωση. Το serum και η ενυδατική κρέμα της σειράς Hydraphase είναι το πιο δυναμικό ντουέτο εντατικής ενυδάτωσης, που προσφέρει άμεση ανακούφιση αλλά και μακροχρόνια δράση κατά της ξηρότητας στο πρόσωπο.

Μετά τον καθαρισμό, εφαρμόστε στο πρόσωπό σας το Hydraphase Intense Serum, το οποίο συνδυάζει υαλουρονικό οξύ, το διάσημο ενεργό συστατικό ενυδάτωσης, με Ιαματικό Νερό La Roche-Posay το οποίο καταπραΰνει και διαχέει νερό βαθιά στο εσωτερικό της επιδερμίδας, αργινίνη και σερίνη, συστατικά που παρέχουν εντατική ενυδάτωση και την «κλειδώνουν». Άμεσα, το Hydraphase Intense Serum αποκαθιστά την υγρασία στο βέλτιστο επίπεδο, αναζωογονεί και επαναφέρει τη φωτεινότητα του προσώπου.

Μετά το serum, η Hydraphase HA έρχεται να προσφέρει επιπλέον υδάτωση με δερματολογικά ενεργά συστατικά τα οποία προέρχονται από τη φύση και λαμβάνονται μέσω πράσινης τεχνολογίας. Στη σύνθεσή της πρωταγωνιστούν δύο τύποι υαλουρονικού οξέος: υψηλού μοριακού βάρους, που δρα στην επιφάνεια της επιδερμίδας, προσφέρει πολύτιμη υγρασία και εμποδίζει την αφυδάτωση, και χαμηλού μοριακού βάρους που εισχωρεί βαθύτερα, «γεμίζει» την επιδερμίδα με ενυδάτωση εκ των έσω και την αναζωογονεί. Από την Hydraphase HA δεν θα μπορούσε να λείπει το Ιαματικό Νερό La Roche-Posay, το οποίο καταπραΰνει άμεσα τα συμπτώματα δυσφορίας που προκαλεί η ξηρότητα στο πρόσωπο ενώ προσφέρει και ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μεταλλικά στοιχεία. Εσείς δεν έχετε παρά να επιλέξετε την υφή που απολαμβάνει περισσότερο η επιδερμίδα σας ανάμεσα στην πλούσια Hydraphase HA Rich για κανονικό προς ξηρό δέρμα, η οποία είναι εμπλουτισμένη και με βούτυρο καριτέ φυσικής προέλευσης και στην Hydraphase HA Light με δροσερή, απαλή υφή, για κανονικό προς μικτό δέρμα, η οποία είναι ενισχυμένη με γλυκερίνη φυσικής προέλευσης, που προσφέρει άμεσα μια αίσθηση ανακούφισης και άνεσης στο πρόσωπο.