Ακμή και κατάθλιψη

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της ακμής, συχνά παραγνωρίζονται, παρόλο που μπορεί να είναι τρομακτικές.

 

Θελήσαμε να μάθουμε πόσοι από εμάς υποφέρουμε από κατάθλιψη εξαιτίας της ακμής μας και ποια είναι η λύση.

 

Μιλήσαμε με το British Skin Foundation (BSF) μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που χρηματοδοτεί την έρευνα για τις δερματικές παθήσεις, για να ανακαλύψουμε τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις της ακμής σε εμάς που υποφέρουμε από ακμή και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.

 

Ακμή και αυτοπεποίθηση

 

Μια πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα που διεξάχθηκε από την BSF ανακάλυψε ότι όταν ζητούσαν από τα μέλη του κοινού να ιεραρχήσουν ποιοι ήταν οι τρεις πρώτοι τομείς που επηρεάζονταν από τη δερματική τους πάθηση.

 

Το 70% απάντησε ότι το σοβαρότερο πρόβλημά τους ήταν η πτώση της αυτοπεποίθησης, το 42% είπε ότι τους επηρέαζε στη δουλειά τους και περισσότεροι από τους μισούς (56%) είπαν ότι το μεγαλύτερό τους πρόβλημα σε σχέση με τη δερματική τους πάθηση ήταν το να κάνουν φίλους.

 

Από τα ευρήματα της BSF, είναι σαφές ότι η ακμή μπορεί να κάνει τους πάσχοντες να αισθάνονται κοινωνικά ανασφαλείς, να υποτιμούν τον εαυτό τους και ότι μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή και σε κάτι χειρότερο.

 

1 στους 6 εφήβους αυτοτραυματίζονται εξαιτίας της ακμής. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από την BSF (2012), οι ψυχολογικές επιπτώσεις από την ακμή μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές και συχνά παραγνωρίζονται, κάνοντας τους πάσχοντες να αισθάνονται μόνοι και περιθωριοποιημένοι.

 

«Οι ασθενείς με ακμή και πολλές άλλες δερματικές παθήσεις συχνά αισθάνονται τρομερή αναστάτωση με το δερματικό τους πρόβλημα, καθώς επηρεάζει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους» αναφέρει σε ένα δελτίο τύπου ο Dr. Bav Sherghill , εκπρόσωπος του British Skin Foundation.

 

«Πολύ συχνά , οι επιπτώσεις από μια δερματική πάθηση υποτιμώνται και η έρευνα αυτή , ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει να ανακινήσει το ενδιαφέρον για το ζήτημα αυτό.» Το ανησυχητικό που επίσης αποκάλυψε η έρευνα είναι ότι ένα στα έξι άτομα (16%) παραδέχτηκε ότι έχει αυτοτραυματιστεί ως αποτέλεσμα της δερματικής πάθησής του.

 

Ορισμένα από τα 125 άτομα που συμμετείχαν, είπαν επίσης ότι είχαν φτάσει να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι σε κάποια φάση είχαν σκεφτεί την αυτοκτονία.

 

Ωστόσο υπάρχει ελπίδα και η ανεύρεση της σωστής για σένα θεραπείας της ακμής είναι το πρώτο βήμα για ένα πιο καθαρό δέρμα και μια πιο θετική στάση.

 

Η ακμή μπορεί να θεραπευτεί

 

Ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις, να θυμάσαι ότι είναι δυνατή η θεραπεία των φυσικών ατελειών προτού τα μακροπρόθεσμα ψυχολογικά προβλήματα βρουν την ευκαιρία να εγκατασταθούν.

 

«Υπάρχει μια γκάμα διαφορετικών τύπων συνιστώμενων θεραπειών, από τις οποίες, οι πιο συνηθισμένες είναι οι τοπικές αγωγές , τα αντιβιοτικά από το στόμα, τα αντισυλληπτικά και οι κάψουλες Ισοτρετινοΐνης, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ακμής» αναφέρει ο Matthew Gass, Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Βρετανικής Ένωσης Δερματολόγων, με συμβουλευτικό ρόλο στην οργάνωση πάνω στις βέλτιστες πρακτικές της δερματολογίας.

 

Το άρθρο αυτό παρέχει γενικές πληροφορίες. Συμβουλέψου το δερματολόγο σου πριν ξεκινήσεις ή δοκιμάσεις κάποια νέα πρακτική

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

placeholder Αντισυλληπτικά και Ακμή
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
placeholder Έκζεμα και ύπνος
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
placeholder Πώς να Αντιμετωπίσετε την ξηρή επιδερμίδα
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ