Επιπτώσεις της ατοπικής δερματίτιδας στην οικογένεια & κοινωνική ζωή

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Μολονότι δεν είναι μια σοβαρή πάθηση, η ατοπική δερματίτιδα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή.

 

Οι γονείς ανησυχούν και τα παιδιά κουράζονται: η ατοπική δερματίτιδα σε βρέφη και παιδιά μπορεί να αναστατώσει την καθημερινή οικογενειακή ζωή λόγω των περιορισμών που επιβάλλει, της προσοχής και της φροντίδας που απαιτεί και του ακατάπαυστου ξυσίματος που οξύνει τα συμπτώματα και προδιαθέτει για ακόμα πιο δύσκολες νύχτες.

 

Το ξύσιμο είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί ακόμα και τα βρέφη, εμποδίζοντας τα να κοιμηθούν το βράδυ.

 

Είναι μια σοβαρή καθημερινή έγνοια για τους γονείς, αλλά μερικές φορές και για τα παιδιά τα οποία ίσως αισθάνονται παραμελημένα ή ακόμα και πληγωμένα, αφού η οικογένεια εγκαταλείπει δραστηριότητες οι οποίες ενδεχομένως θα επηρέαζαν την υγεία του παιδιού με ατοπία: για παράδειγμα, υπαίθρια σπορ (η εφίδρωση και η έκθεση στη γύρη πυροδοτούν της περιοχές με ερεθισμό), εξορμήσεις στην πισίνα ή στην παραλία (που μπορεί να δημιουργήσουν αίσθηση καύσου, εξαιτίας του χλωρίου και του αλατιού).

 

Η οικογενειακή ισορροπία εξαρτάται από την αυτονομία του παιδιού

 

Μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την πάθηση μέσα από την δερματολογική θεραπεία και υποστήριξη.

Μαθαίνουμε επίσης να οριοθετούμε τις επιπτώσεις: αποφεύγοντας, για παράδειγμα, να επικεντρώσουμε όλη την προσοχή μας στο παιδί, σε βάρος των αδελφών του, ή ενθαρρύνοντάς το να βάζει μόνο του την αλοιφή....

 

Όλα αυτά δε μέσα σε ένα κλίμα ηρεμίας και εμπιστοσύνης. Το παιδί, από την ηλικία των 4 ή 5 ετών, μπορεί να μάθει να αυτο-αξιολογεί το έκζεμά του και να καταλαβαίνει ότι αν το φροντίσει θα γίνει πιο γρήγορα καλά.

 

Μέσα από την αυτονομία θα μπορέσει να ανακαλύψει τα κλειδιά που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά του και θα αποφύγει να αισθάνεται περιθωριοποιημένο μέσα στην οικογένειά του και στην κοινωνική ζωή του.

Όταν η ατοπική δερματίτιδα επιμένει μέχρι την ενηλικίωση, μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό μειονέκτημα.

 

Επειδή λίγο-πολύ επηρεάζει έντονα τη φυσική εμφάνιση, μπορεί επίσης να διαταράξει τη ζωή του ζευγαριού ή να προκαλέσει δυσφορία στο επαγγελματικό περιβάλλον του ατοπικού ασθενούς.

 

Μια απλή χειραψία, για παράδειγμα, μπορεί να κάνει τους άλλους να αισθανθούν άβολα ή ακόμα και να την απορρίψουν.

 

• • Facebook