Ερεθισμένο δέρμα: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Κοκκινίλες, κνησμός, ξηρότητα, αίσθηση καύσου, αίσθηση τραβήγματος, ξεφλούδισμα: το ερεθισμένο δέρμα εμφανίζει συνήθως αυτά τα συμπτώματα, τα οποία δημιουργούν μια συνολική αίσθηση δυσφορίας. Οι αιτίες πίσω από αυτή την κατάσταση είναι πολλές: από το περιβάλλον, μέχρι τη χρήση ακατάλληλων καλλυντικών τα οποία δημιουργούν αλλεργικές αντιδράσεις, διαδικασίες laser ή peeling οι οποίες ενεργοποιούν τον φυσικό μηχανισμό ανάπλασης της επιδερμίδας μέσω της επούλωσης  κ.α.

Πίσω από την εικόνα του ερεθισμένου δέρματος συναντάμε έναν διαταραγμένο επιδερμιδικό φραγμό: πρόκειται για την εξωτερική στιβάδα του δέρματος η οποία λειτουργεί ως γραμμή άμυνας που μας προστατεύει από τις εξωτερικές επιθέσεις οι οποίες προκαλούν ερεθισμούς και φλεγμονές (πχ αλλεργιογόνα, βακτήρια κ.α.) ενώ παράλληλα «κλειδώνει» την πολύτιμη υγρασία στο εσωτερικό του δέρματος, εμποδίζοντας την αφυδάτωση. Όμως, εκτός από τον επιδερμιδικό φραγμό, σημαντικό ρόλο στην περίπτωση του ερεθισμένου δέρματος παίζει και το μικροβίωμα, ένα οικοσύστημα μικροοργανισμών που ζουν στην επιφάνειά του και που καθορίζεται από τα γονίδια, την ηλικία, την διατροφή, τον τρόπο ζωής, την προσωπική υγιεινή, ακόμα και τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Όταν το μικροβίωμα του δέρματος δεν είναι ισορροπημένο και ποικιλόμορφο, τότε διαταράσσεται ο ρόλος του να λειτουργεί ως φραγμός που συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και ς στην επανόρθωσή του.

Αυτό, λοιπόν, που έχει άμεση ανάγκη το ερεθισμένο δέρμα είναι αφενός η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα που το ταλαιπωρούν αλλά και η ταυτόχρονη επιδιόρθωση της λειτουργίας του επιδερμιδικού φραγμού. Πρωτοπόρος εδώ και χρόνια στις έρευνες γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, η La Roche-Posay φέρνει ένα νέο μέλος στην εμβληματική σειρά Cicaplast: το Cicaplast B5 Spray είναι το πρώτο αναπλαστικό spray που σέβεται το μικροβίωμα και δεν ξηραίνει το δέρμα, μια νέα καταπραϋντική περιποίηση που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους ερεθισμούς, τον κνησμό και την αίσθηση καύσου ακόμα και όταν το ερεθισμένο/τραυματισμένο δέρμα βρίσκεται σε σημείο δυσπρόσιτο, είναι πολύ επώδυνο στο άγγιγμα ή παρουσιάζει κίνδυνο μόλυνσης.

Κατάλληλο για ενήλικες αλλά και παιδιά, το Cicaplast B5 Spray έχει μια αόρατη σύνθεση με αέρινη υφή που προσφέρει: επανόρθωση του επιδερμιδικού φραγμού χάρη στο Madecassoside (ένα εξαιρετικό εκχύλισμα του επανορθωτικού βοτάνου Centella Asiatica που καταπραύνει και συμβάλλει στην κυτταρική ανανέωση του δέρματος) και τον ευεργετικό συνδυασμό χαλκού και μαγγάνιου, καταπράϋνση των ξηρών ερεθισμένων περιοχών με 5% πανθενόλη αλλά και σεβασμό στο μικροβίωμα με την βοήθεια της μανόζης, ενός φυσικού σακχάρου με πρεβιοτικές ιδιότητες και του Ιαματικού Νερού La Roche-Posay. 

Να θυμίσουμε ότι η σειρά Cicaplast περιλαμβάνει συνθέσεις ειδικά μελετημένες να καταπραΰνουν τους ερεθισμούς, να επανορθώνουν και να προστατεύουν τη λειτουργία του δερματικού φραγμού. Σχεδιασμένη για το ευαίσθητο, ερεθισμένο δέρμα, η συγκεκριμένη σειρά ειδικεύεται επίσης στην ανάπλαση του δέρματος.