Ευαίσθητο δέρμα

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Νιώθεις ότι έχεις ευαίσθητο δέρμα και θέλεις να μάθεις πώς λειτουργεί το δέρμα μέσα στη μέρα και ανάλογα με την ηλικία;

 

Το βιολογικό ρολόι του ευαίσθητου δέρματος

 

Όσο κι αν προκαλεί έκπληξη, το ευαίσθητο δέρμα δεν αποτελεί τύπο δέρματος με την κλασική έννοια του όρου.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιονδήποτε τύπο δέρματος, από το λιπαρό και το εφηβικό με τάση ακμής δέρμα, μέχρι και το ξηρό και το ώριμο δέρμα.

Το κοινό στοιχείο σε όλα τα ευαίσθητα δέρματα είναι η υπερβολική αντίδραση σε βλαβερά ερεθίσματα από το περιβάλλον ή σε προϊόντα περιποίησης.

Αλλά το στοιχείο που καθιστά πραγματικά μοναδικό το ευαίσθητο δέρμα είναι ο τρόπος που εξελίσσεται διαχρονικά: μέσα σε μια ώρα, σε μια μέρα, σε έναν χρόνο ή σε μια ολόκληρη ζωή… περιβαλλοντικοί και ορμονικοί παράγοντες μπορούν να αλλάξουν ριζικά την εικόνα του ευαίσθητου δέρματος.

 

Μια μέρα από τη ζωή του ευαίσθητου δέρματος

 

Το δέρμα έχει έναν βιολογικά προγραμματισμένο 24ωρο κιρκάδιο ρυθμό που μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία του.

 

Τη νύχτα, τα χαμηλότερα επίπεδα της αντιφλεγμονώδους ορμόνης κορτιζόλης σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση της ισταμίνης, ενός διαβιβαστή που ευνοεί τον κνησμό, είναι πιθανό να εντείνουν την ευαισθησία του δέρματος.

 

Αποτέλεσμα: Ένα δυσάρεστο ξύπνημα με δέρμα που καίει, έχει φαγούρα και αίσθηση τραβήγματος.

 

Ωστόσο, αυτή είναι η μισή αλήθεια. Παρόλο που το δέρμα είναι εν μέρει προγραμματισμένο από φυσικούς μηχανισμούς, το καθημερινό πρόγραμμα φροντίδας μιας γυναίκας μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό.

Ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα ζεστό ντους μεγάλης διάρκειας, προτού βγείτε στον μολυσμένο αέρα του δρόμου.

Παίρνετε ένα καφέ και πηγαίνετε στο κλιματιζόμενο γραφείο σας.

Στο μεσημεριανό διάλλειμα πηγαίνετε με μια φίλη για φαγητό, απολαμβάνετε ένα πικάντικο πιάτο σε μια ηλιόλουστη βεράντα και μετά φτάνει η ώρα για το εξαντλητικό απογευματινό πρόγραμμα των επαγγελματικών συναντήσεων.

Μετά τη δουλειά, πηγαίνετε στο γυμναστήριο όπου κάνετε διάφορες ασκήσεις που ανεβάζουν τους σφυγμούς, πριν καταλήξετε στο αγαπημένο σας μπαρ με τα κορίτσια… Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό το σκηνικό;

 

Η αλήθεια είναι ότι καθεμία από αυτές τις καθημερινές στιγμές -οι μεταβολές της θερμοκρασίας και της υγρασίας, η ρύπανση, η καφεΐνη, το πικάντικο φαγητό, το στρες, η άσκηση, το αλκοόλ- μπορεί να ανεβάσει στα ύψη τη δυσφορία του ερεθισμένου δέρματος.

 

Το ευαίσθητο δέρμα από εποχή σε εποχή

 

Το ευαίσθητο δέρμα λατρεύει τη σταθερότητα και μισεί τις αλλαγές. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι εποχές που φοβάται περισσότερο, καθώς οι καιρικές συνθήκες ενδέχεται να είναι απρόβλεπτες.

Με τον εύθραυστο φραγμό του και τις υπερευαίσθητες νευρικές απολήξεις, το δέρμα δεν έχει τον χρόνο να προσαρμοστεί στα γρήγορα μεταβαλλόμενα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε αυξημένη ευαισθησία.

Κάθε εποχή φέρει επίσης υψηλά επίπεδα γύρης από διαφορετικά είδη φυτών.

Την άνοιξη, κυριαρχεί η γύρη των δέντρων και το καλοκαίρι είναι η εποχή των αγρωστωδών, ενώ το φθινόπωρο συνδέεται με τη γύρη των ζιζανίων.

Κάθε κύμα γύρης μπορεί εν δυνάμει να πυροδοτήσει εκδηλώσεις αλλεργίας στο δέρμα.

 

Για πολλούς ανθρώπους, αυτό οδηγεί σε μια προβλέψιμη, στη διάρκεια του χρόνου, έξαρση και ύφεση της ευαισθησίας στο δέρμα.

 

Το ευαίσθητο δέρμα από γενιά σε γενιά

 

Εκτός από τον κιρκάδιο ρυθμό και τις εναλλαγές των εποχών, οι περισσότερο μακροπρόθεσμες, φυσιολογικές μεταβολές μπορούν να επηρεάσουν βαθιά τα επίπεδα ευαισθησίας του.

 

Βρεφικό δέρμα: με ένα επιδερμιδικό φραγμό ακόμα «υπό κατασκευή», το βρεφικό δέρμα έχει ιδιαίτερα έντονη τάση για ερυθρότητα και ερεθισμό.

Σε ότι αφορά τα καλλυντικά, όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα.

 

Εφηβικό δέρμα: στην προσπάθειά τους να ελέγξουν το λιπαρό και με τάση ακμής δέρμα τους, οι έφηβοι συχνά χρησιμοποιούν επιθετικά καθαριστικά και σκληρά προϊόντα απολέπισης, απογυμνώνοντας το δέρμα από τις βασικές του άμυνες με αποτέλεσμα να γίνει υπερευαίσθητο.

 

Εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση: οι ορμονικές διακυμάνσεις επηρεάζουν την έκκριση σμήγματος στο δέρμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένιση της λειτουργίας του φραγμού.

 

Οι ίδιες αυτές ορμόνες επηρεάζουν επίσης το δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος, επιδεινώνοντας τις εξάψεις και την ερυθρότητα.

 

Γηρασμένο δέρμα: με το πέρασμα των χρόνων, στο δέρμα συμβαίνουν χαρακτηριστικές αλλαγές. Η δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων μειώνεται, ενώ λεπταίνει τόσο η επιδερμίδα όσο και το χόριο.

 

Συχνά αφυδατωμένο και με αποδυναμωμένο αμυντικό φραγμό, το γηρασμένο δέρμα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε εξωγενείς επιθετικούς παράγοντες.

 

Πώς να κρατήσετε το δέρμα σε ισορροπία

 

Το ευαίσθητο δέρμα είναι μια διαρκώς μεταβαλλόμενη οντότητα, με επιδράσεις από αμέτρητους ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες.

Για να διατηρήσετε την ισορροπία του και σταδιακά να μειώσετε την ευαισθησία του, οι εξειδικευμένες λύσεις της δερμοκαλλυντικής φροντίδας είναι στη διάθεσή σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

placeholder Ευαίσθητη και δυσανεκτική επιδερμίδα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Ευαίσθητο δέρμα: ακούμε πώς αισθάνεστε
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Ήλιος και Δέρμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ