Η ακμή ενηλίκων επηρεάζει ολοένα και περισσότερες γυναίκες

Όλο και περισσότερες γυναίκες ταλαιπωρούνται από ακμή ενηλίκων. 
Στα συνήθη αίτια περιλαμβάνονται:

• οι ορμονικές μεταβολές,
• το στρες,
• η ακτινοβολία UV και η ρύπανση,
• το οικογενειακό ιστορικό,
• τα προϊόντα περιποίησης για την επιδερμίδα και τα μαλλιά,
• ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμακευτικών αγωγών και μη διαγνωσμένες ιατρικές παθήσεις.
 
Η ακμή ενηλίκων εκδηλώνεται συνήθως με μαύρα και λευκά στίγματα, και συνδέεται με το λιπαρό δέρμα. Για να απαλλαγείτε από την ακμή ενηλίκων, επιλέξτε μια εξειδικευμένη, στοχευμένη σειρά περιποίησης, όπως τη σειρά EFFACLAR της La Roche-Posay –της μάρκας που συνιστούν οι δερματολόγοι.

ΑΚΜΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ,
ΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ

Οι δερματολόγοι διαπιστώνουν καθημερινά ότι η ακμή δεν επηρεάζει πλέον αποκλειστικά τους εφήβους. Ενώ παραδοσιακά θεωρείται ως ένα άβολο «τελετουργικό μύησης» στην εφηβεία, η ακμή επηρεάζει πλέον ολοένα και περισσότερες ενήλικες γυναίκες και μπορεί να έχει τις εξής μορφές:


επίμονη ακμή που έχουν από την εφηβεία,
νέα έξαρση μετά από ένα μεγάλο διάστημα χωρίς ατέλειες,
ακμή σε γυναίκες που δεν είχαν ποτέ ακμή ως έφηβες (όψιμη ακμή). Αυτό ισχύει για πάνω από 1 στις 4 γυναίκες!
Σήμερα, το 51% των γυναικών ηλικίας 20-29 ετών υποφέρουν από ακμή ενηλίκων, με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται σε 35% για τις γυναίκες 30-39 ετών, σε 26% για τις γυναίκες 40-49 ετών, και σε 15% για τις γυναίκες άνω των 50 ετών. Η ακμή ενηλίκων είναι πιο συχνή στις γυναίκες, αλλά και οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν ακμή.

Η ακμή των ενηλίκων παρουσιάζει αυξητική τάση. Με άλλα λόγια, αν εξακολουθούν να σας ταλαιπωρούν τα σπυράκια παρ’ όλο που έχετε αφήσει χρόνια πίσω την εφηβεία, σίγουρα δεν είστε μόνες. Μην ανησυχείτε όμως, έρχεται βοήθεια. Διαβάστε παρακάτω πώς ακριβώς λειτουργεί η ακμή στους ενήλικες και τι μπορείτε να κάνετε για αυτή!

1Christin N.Collier et al. The prevalence of acne in adults aged 20 and over. J Am Acad Dermatol, Volume 58, Issue 1 – 2008?

ΣΥΝΗΘΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΑΚΜΗ, ΕΝΩ ΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΑΠΟ ΜΗ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΑΚΜΗ.

Η φλεγμονώδης ακμή συνοδεύεται από έντονο οίδημα και ερυθρότητα. Συχνά εκδηλώνεται ως βλατίδες (σπυράκια χωρίς πύον), φλύκταινες (σπυράκια με πύον) ή κύστεις.

Ο τύπος ακμής από τον οποίον πάσχουν συνηθέστερα οι ενήλικες γυναίκες είναι γνωστός ως μη φλεγμονώδης ακμή.

Η μη φλεγμονώδης ακμή εμφανίζεται όταν οι πόροι φράσσονται από έλαια και νεκρά κύτταρα. Εκδηλώνεται συχνά ως λευκά στίγματα που μπορεί να μετατραπούν σε σπυράκια. Καθώς ο φραγμένος πόρος διαστέλλεται, τα έλαια εκτίθενται στον αέρα της ατμόσφαιρας και μαυρίζουν. Έτσι σχηματίζονται τα μαύρα στίγματα. Πολλοί πιστεύουν ότι τα μαύρα στίγματα είναι βρωμιά, αλλά αυτό δεν ισχύει.

Είτε ταλαιπωρείστε από σπυράκια είτε από λευκά ή μαύρα στίγματα, τα αποτελέσματα της ακμής στην επιδερμίδα σας –γυαλάδα, διεσταλμένοι πόροι, ατέλειες– μπορεί να σας κάνουν να νοιώθετε λιγότερη αυτοπεποίθηση ή ακόμα και να πληγώνουν την αυτοεκτίμησή σας. Μπορεί να δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε ότι τα σπυράκια κατοικοεδρεύουν στο πρόσωπό σας, τη στιγμή που έχετε μπει για τα καλά στην ενήλικη ζωή –τα πάτε καλά στη δουλειά, μεγαλώνετε τα παιδιά σας, μόλις καταφέρατε να αγοράσετε ένα σπίτι, και γενικά κάνετε ό,τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν οι ενήλικες! Τα καλά νέα είναι ότι δεν είστε μόνες σε όλο αυτό (ακόμα και οι celebrities βγάζουν ενοχλητικά σπυράκια) και ότι υπάρχει κατάλληλη θεραπεία για την ακμή ενηλίκων.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ 
Η ΑΚΜΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ;

ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

Οι εξάρσεις ακμής παρατηρούνται συχνά σε περιόδους ορμονικών διακυμάνσεων, όπως:

  γύρω από την έμμηνο ρύση,
  κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την εγκυμοσύνη,
  μετά από διακοπή αντισυλληπτικών,
  κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εξάρσεις συνήθως μετριάζονται όταν οι ορμόνες σταθεροποιηθούν. Αν αυτό δεν συμβεί, επισκεφθείτε έναν δερματολόγο ή τον γιατρό σας.

ΣΤΡΕΣ

Ως απόκριση στο στρες, το σώμα μας παράγει ορισμένες ορμόνες που λέγονται ανδρογόνα. Αυτές οι ορμόνες πυροδοτούν μια υπερπαραγωγή σμήγματος, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις ακμής. Είναι λοιπόν χρήσιμο να εφαρμόζετε τεχνικές μείωσης του στρες.

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ UV ΚΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗ

Όταν εκτίθεται σε εξωγενείς επιθετικούς παράγοντες –όπως οι ακτίνες UV, το φως του ήλιου, η σκόνη ή η ρύπανση– το δέρμα με τάση ακμής υφίσταται οξείδωση, η οποία πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση: υπερκερατινοποίηση (συσσώρευση νεκρών κυττάρων), υπερπαραγωγή σμήγματος (λιπαρό δέρμα), και οξείδωση του σμήγματος και των ρύπων που υπάρχουν στην επιφάνεια του δέρματος. Η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων ατελειών.

Είναι καλό να προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο, και να καθαρίζετε τακτικά το πρόσωπό σας σε περιόδους υψηλής ρύπανσης. Αναζητήστε προϊόντα με δράση κατά της ρύπανσης, όπως το EFFACLAR Duo(+) SPF30 που δεν αφήνει τα βλαβερά ρυπογόνα σωματίδια να προσκολληθούν στο δέρμα.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΚΜΗΣ

Μελέτες δείχνουν ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση που να αυξάνει τις πιθανότητες να παρουσιάσουν ακμή ενηλίκων.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ & ΜΑΛΛΙΩΝ

Η ενυδατική, τα προϊόντα μακιγιάζ, το αντιηλιακό, ακόμα και η λακ σας μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις ακμής και ατέλειες. Επιλέξτε προϊόντα με τους παρακάτω όρους στην ετικέτα τους:

  Μη φαγεσωρογόνο
  Δεν προκαλεί ατέλειες
  Oil free
•  Δεν φράσσει τους πόρους

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΜΕΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Κάποιες φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να προκαλέσουν ακμή. Αν υποψιάζεστε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, μην σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας, αλλά μιλήστε με τον γιατρό σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να θέσετε υπό έλεγχο τις εξάρσεις ακμής.

Η ακμή ενηλίκων μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα υποκείμενων ιατρικών παθήσεων (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών). Αν η ακμή σας είναι επίμονη, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο ή τον γιατρό σας. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ;

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΚΜΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Αν υποφέρετε από ακμή ενηλίκων στα 30, τα 40, ή ακόμα και κοντά στην εμμηνόπαυση, η εξειδικευμένη φροντίδα είναι απαραίτητη. Το δέρμα που πάσχει από ακμή ενηλίκων είναι συχνά ευαίσθητο, επομένως είναι σημαντικό να ακολουθήσετε ένα αποτελεσματικό αλλά και ήπιο πρόγραμμα περιποίησης.


Καθαρίστε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα με ένα νερό micellar κατάλληλο για δέρμα με τάση ακμής. 
Μετά τον καθαρισμό, εφαρμόστε το καταπραϋντικό και αντιοξειδωτικό ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΝΕΡΟ LA ROCHE-POSAY, το οποίο θα καλμάρει την όποια φλεγμονή.
Χρησιμοποιήστε ένα serum ειδικά σχεδιασμένο να στοχεύει το δέρμα με τάση ακμής του ενήλικα, όπως το EFFACLAR SERUM: χάρη στην πρωτοποριακή του σύνθεση με σαλικυλικό οξύ, γλυκολικό οξύ και LHA, βοηθά την επιδερμίδα να εμφανίζεται ορατά πιο λεία, χωρίς σημάδια και ατέλειες, με βελτιωμένη υφή και λιγότερες λεπτές γραμμές. Η νιασιναμίδη και το ιαματικό νερό La Roche-Posay προσφέρουν εντατική καταπράυνση.
Κάποια προϊόντα περιποίησης για το δέρμα με τάση ακμής διατίθενται και σε σύνθεση με χρώμα, προσφέροντάς σας όχι μόνο αντιμετώπιση της ακμής αλλά και κάλυψη. 
Μετά την κρέμα σας, μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε αντιηλιακό –με σύνθεση που να μην προκαλεί ατέλειες–, για να μην αφήσετε την ακτινοβολία UV και τη ρύπανση να επιδεινώσουν τη φλεγμονή και τις βλάβες της ακμής. Κάποιες θεραπείες για την ακμή έχουν ενσωματωμένο SPF ευρέος φάσματος. Ρωτήστε τον δερματολόγο σας για εξειδικευμένες λύσεις.